Navigáció és térképészet Cikkek: 181 - 200

Rekorddöntő kínai műholdindítás

Rekorddöntő kínai műholdindításMég soha nem startolt egy évben ennyi űreszköz Kínából, mint most. Vasárnap a Beidou navigációs műholdrendszer hatodik tagját állították pályára.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Úton a teljes kiépítés felé

Úton a teljes kiépítés feléAz orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer újabb három darabját állították pályára Bajkonurból.

Újabb kínai navigációs műhold

Újabb kínai navigációs műholdA Beidou rendszer legújabb, geoszinkron pályára szánt műholdja szombaton indult Hosszú Menetelés-3A rakétával.

Még több pénz, még több késés?

Még több pénz, még több késés?Tovább bonyolódik az európai műholdas navigációs rendszer története. Az EU az év végéig új támogatást remél a tagországoktól. Valószínűtlen, hogy a Galileo 2015 előtt kiépül.

Műholdas navigációs verseny

Műholdas navigációs versenyImmár hetedik alkalommal hirdették meg a korábban Galileo Masters néven is ismert európai műholdas navigációs alkalmazási versenyt.

Mi a pálya? (4. rész)

Mi a pálya? (4. rész)Molnyija, GPS, GLONASSZ – mind közepes magasságú Föld körüli pályák juthatnak róluk az eszünkbe.

Új korszak kezdete a GPS-ben

Új korszak kezdete a GPS-benElindult az amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb, immár a 2F jelű sorozatba tartozó műholdja, amely a civil felhasználóknak új navigációs jelet is sugároz majd.

Menekülés a „zombiműhold” elől

Menekülés a „zombiműhold” előlAz irányítatlanul sodródó, de az adásokat még sugározni képes Galaxy-15 műsorszóró műhold veszélyezteti a szomszédos AMC-11 működését, amit ezért inkább kellő távolságba manővereznek.

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivel

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivelHogyan lehet és miért érdemes egyes helyeken a víz szintjét ilyen – első hallásra furcsának tűnő – módszerrel meghatározni?

Öt ötletes új navigációs alkalmazás

Öt ötletes új navigációs alkalmazásA globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazási versenyének észak-amerikai fordulójára beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri rangsorolta. Öten kerültek a döntőbe.

Elindult a japán navigációs műhold

Elindult a japán navigációs műholdA QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.

Közeledik a japán navigációs műhold startja

Közeledik a japán navigációs műhold startjaA szigetország műholdas helymeghatározási lehetőségeit javító QZSS műholdrendszer első tagját szemptember közepén indíthatják.

Cunami-előrejelzés valós időben

Cunami-előrejelzés valós időbenA februári chilei földrengés idején sikerült először demonstrálni egy új, GPS-méréseken alapuló módszert a tengerár nagyságának azonnali előrejelzésére.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszer

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszerA már a Föld körül levő Beidou (Compass) műholdak egy új, geostacionárius pályára szánt társat kaptak.

Mi a pálya? (2. rész)

Mi a pálya? (2. rész)Miért fontos, hogy a mesterséges hold pályája mennyire lapult, illetve milyen hajlásszöget zár be az Egyenlítő síkjával?

Mi a pálya? (1. rész)

Mi a pálya? (1. rész)Sorozatunkban bemutatjuk, milyen pályákon keringhetnek a Föld környezetében az űreszközök, s melyiknek mi az előnye.

Precíziós fűnyíró

Precíziós fűnyíróGondolt már arra, hogy a fűnyíróját centiméter pontos műholdas helymeghatározással irányítsa? Van, aki igen.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus