Navigáció és térképészet Cikkek: 181 - 200

Telekocsi Delhiben, GPS-szel

Telekocsi Delhiben, GPS-szelA zsúfolt indiai fővárosban sikere van egy új szolgáltatásnak, ami egyfajta szervezett, modern autóstoppolásnak felel meg.

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszer

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszerMég mindig nincs vége az idei kínai műholdindításoknak. Most ismét egy Beidou navigációs műholdat állítottak pályára.

Az orosz és az amerikai Télapó nyomában

Az orosz és az amerikai Télapó nyomábanAz orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer segítségével bárki értesülhet róla, hol jár éppen Gyed Maroz, a gyerekek kedvence. Santa Claus útja sem marad titokban.

Húsz éves GPS műhold

Húsz éves GPS műholdAz amerikai navigációs műholdak konstellációjának egyik tagja, az SVN-23-as jelű űreszköz új rekordot állított fel: a maga 20 éves működési élettartamával ez a legtartósabb GPS műhold.

Öt ötletes új navigációs alkalmazás

Öt ötletes új navigációs alkalmazásA globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazási versenyének észak-amerikai fordulójára beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri rangsorolta. Öten kerültek a döntőbe.

Elindult a japán navigációs műhold

Elindult a japán navigációs műholdA QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.

Közeledik a japán navigációs műhold startja

Közeledik a japán navigációs műhold startjaA szigetország műholdas helymeghatározási lehetőségeit javító QZSS műholdrendszer első tagját szemptember közepén indíthatják.

Cunami-előrejelzés valós időben

Cunami-előrejelzés valós időbenA februári chilei földrengés idején sikerült először demonstrálni egy új, GPS-méréseken alapuló módszert a tengerár nagyságának azonnali előrejelzésére.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Galileo irányítóközpont nyílt Olaszországban

Galileo irányítóközpont nyílt OlaszországbanAz európai műholdas helymeghatározó rendszerből jószerével már csak a műholdak hiányoznak. December 20-án megnyílt Fucinóban a két majdani földi irányítóközpont egyike.

Lassan készül, mint a Luca széke

Lassan készül, mint a Luca székeVéletlenül épp december 13-án, Luca napján avatták fel az európai Galileo műholdas navigációs rendszer egyik földi állomását, a távoli északon, a svédországi Kirunában.

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdak

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdakA GLONASSZ műholdrendszer ma, egy Proton hordozórakétával indított három új tagja nem érte el a kijelölt pályát, megsemmisült.

Rekorddöntő kínai műholdindítás

Rekorddöntő kínai műholdindításMég soha nem startolt egy évben ennyi űreszköz Kínából, mint most. Vasárnap a Beidou navigációs műholdrendszer hatodik tagját állították pályára.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Úton a teljes kiépítés felé

Úton a teljes kiépítés feléAz orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer újabb három darabját állították pályára Bajkonurból.

Újabb kínai navigációs műhold

Újabb kínai navigációs műholdA Beidou rendszer legújabb, geoszinkron pályára szánt műholdja szombaton indult Hosszú Menetelés-3A rakétával.

Még több pénz, még több késés?

Még több pénz, még több késés?Tovább bonyolódik az európai műholdas navigációs rendszer története. Az EU az év végéig új támogatást remél a tagországoktól. Valószínűtlen, hogy a Galileo 2015 előtt kiépül.

Műholdas navigációs verseny

Műholdas navigációs versenyImmár hetedik alkalommal hirdették meg a korábban Galileo Masters néven is ismert európai műholdas navigációs alkalmazási versenyt.

Mi a pálya? (4. rész)

Mi a pálya? (4. rész)Molnyija, GPS, GLONASSZ – mind közepes magasságú Föld körüli pályák juthatnak róluk az eszünkbe.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019