Navigáció és térképészet Cikkek: 161 - 180

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)Az epicentrumtól 9000 km-re, a hazai GPS állomáshálózat mérései alapján sikerült kimutatni a márciusi japán földrengés okozta deformációkat Magyarország területén.

Gyorshír: Galileo műhold indítása 10 percen belül

Gyorshír: Galileo műhold indítása 10 percen belülMinden rendszer készen áll az indításra, 12:30-kor indul a Szojuz rakéta.

Startra kész az első „európai” Szojuz

Startra kész az első „európai” SzojuzA Szojuz VS01 rakétát, két európai Galileo IOV navigációs műholddal az orrkúpjában, október 14-én szállították indítási helyére, ahol már startra kész állapotban várja a 2011. október 20-ra tervezett történelmi jelentőségű indítását.

Késések után pályán az orosz navigációs műhold

Késések után pályán az orosz navigációs műholdA legújabb GLONASSZ-M mesterséges hold Pleszeckből, Szojuz hordozórakétával indult.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Egyre jobb a 20 éves DORIS

Egyre jobb a 20 éves DORISNem egy ifjú hölgyről, hanem a precíz francia rádiós pálya- és helymeghatározó rendszerről van szó.

Rakétaindítások hete

Rakétaindítások heteAmíg a világ az Atlantis utolsó repülésével volt elfoglalva, addig július 10. és 16. között hét rakéta indult az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Indiából.

Eltűnőben van a napfoltciklus?

Eltűnőben van a napfoltciklus?Ezzel a meglepő, de mérési adatokon alapuló feltételezéssel álltak elő nemrég amerikai napfizikusok.

Navigációs műhold az idei első Kínából

Navigációs műhold az idei első KínábólA Beidou-2 (Compass) rendszer legújabb tagja Hosszú Menetelés-3A rakétával indult.

GLONASSZ: itt a legújabb generáció

GLONASSZ: itt a legújabb generációSzombaton Pleszeckből, Szojuz hordozórakétával állították pályára az orosz navigációs műholdrendszer új, K jelű sorozatának első képviselőjét.

Pályán az első két Galileo műhold

Pályán az első két Galileo műholdHosszú évek (plusz egy nap) késedelme után végre megkezdődött Európa saját, polgári irányítású navigációs műholdrendszerének kiépítése.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)Mi nem éreztük, de a műholdak „látták” a hatalmas márciusi japán földrengés hatását Magyarország területén.

Hullámokat kelt a Hold árnyéka a légkörben

Hullámokat kelt a Hold árnyéka a légkörbenAz érdekes jelenséget a 2009-es teljes napfogyatkozás alkalmával sikerült detektálni, rengeteg GPS mérési adat feldolgozásával.

Megérkezett Kourouba az első Galileo hold

Megérkezett Kourouba az első Galileo holdAz európai navigációs műholdrendszer első darabja másodmagával startol egy Szojuz rakétával, a tervek szerint október 20-án.

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatban

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatbanAz Amerikai Légierő által üzemeltetett navigációs műholdrendszer egy már a szolgálatból két éve kivont űreszközzel helyettesíti a konstelláció egy másik, gyengélkedő tagját.

Ismét új kínai navigációs műhold

Ismét új kínai navigációs műholdSzakadó esőben, zivatarban startolt kedden Kína Beidou-2 (Compass) navigációs műholdrendszerének legújabb tagja.

Úton a legújabb GPS műhold

Úton a legújabb GPS műholdA GPS Block 2F-2 startja volt az amerikai navigációs műholdrendszer jubileumi, ötvenedik indítása valamilyen Delta rakétával.

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdon

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdonAz európai műholdas navigációs rendszer első szakaszának október végén felbocsátandó első két darabja Olaszországban készül.

Az EGNOS az európai repülés szolgálatában

Az EGNOS az európai repülés szolgálatábanMárcius elejétől a GPS műholdas navigációs rendszert kiegészítő európai szolgáltatás hivatalosan is használható a repülőgépek leszállításához.

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...Nem a megfelelő pályára állt a kedden Pleszeckből indított, részben katonai célú kutatóműhold, de végül legalább a rádiókapcsolatot sikerült vele felvenni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019