Navigáció és térképészet Cikkek: 161 - 180

Megérkezett Kourouba az első Galileo hold

Megérkezett Kourouba az első Galileo holdAz európai navigációs műholdrendszer első darabja másodmagával startol egy Szojuz rakétával, a tervek szerint október 20-án.

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatban

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatbanAz Amerikai Légierő által üzemeltetett navigációs műholdrendszer egy már a szolgálatból két éve kivont űreszközzel helyettesíti a konstelláció egy másik, gyengélkedő tagját.

Ismét új kínai navigációs műhold

Ismét új kínai navigációs műholdSzakadó esőben, zivatarban startolt kedden Kína Beidou-2 (Compass) navigációs műholdrendszerének legújabb tagja.

Úton a legújabb GPS műhold

Úton a legújabb GPS műholdA GPS Block 2F-2 startja volt az amerikai navigációs műholdrendszer jubileumi, ötvenedik indítása valamilyen Delta rakétával.

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdon

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdonAz európai műholdas navigációs rendszer első szakaszának október végén felbocsátandó első két darabja Olaszországban készül.

Az EGNOS az európai repülés szolgálatában

Az EGNOS az európai repülés szolgálatábanMárcius elejétől a GPS műholdas navigációs rendszert kiegészítő európai szolgáltatás hivatalosan is használható a repülőgépek leszállításához.

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...Nem a megfelelő pályára állt a kedden Pleszeckből indított, részben katonai célú kutatóműhold, de végül legalább a rádiókapcsolatot sikerült vele felvenni.

Galileo irányítóközpont nyílt Olaszországban

Galileo irányítóközpont nyílt OlaszországbanAz európai műholdas helymeghatározó rendszerből jószerével már csak a műholdak hiányoznak. December 20-án megnyílt Fucinóban a két majdani földi irányítóközpont egyike.

Lassan készül, mint a Luca széke

Lassan készül, mint a Luca székeVéletlenül épp december 13-án, Luca napján avatták fel az európai Galileo műholdas navigációs rendszer egyik földi állomását, a távoli északon, a svédországi Kirunában.

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdak

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdakA GLONASSZ műholdrendszer ma, egy Proton hordozórakétával indított három új tagja nem érte el a kijelölt pályát, megsemmisült.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Egyre jobb a 20 éves DORIS

Egyre jobb a 20 éves DORISNem egy ifjú hölgyről, hanem a precíz francia rádiós pálya- és helymeghatározó rendszerről van szó.

Rakétaindítások hete

Rakétaindítások heteAmíg a világ az Atlantis utolsó repülésével volt elfoglalva, addig július 10. és 16. között hét rakéta indult az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Indiából.

Eltűnőben van a napfoltciklus?

Eltűnőben van a napfoltciklus?Ezzel a meglepő, de mérési adatokon alapuló feltételezéssel álltak elő nemrég amerikai napfizikusok.

Navigációs műhold az idei első Kínából

Navigációs műhold az idei első KínábólA Beidou-2 (Compass) rendszer legújabb tagja Hosszú Menetelés-3A rakétával indult.

GLONASSZ: itt a legújabb generáció

GLONASSZ: itt a legújabb generációSzombaton Pleszeckből, Szojuz hordozórakétával állították pályára az orosz navigációs műholdrendszer új, K jelű sorozatának első képviselőjét.

Telekocsi Delhiben, GPS-szel

Telekocsi Delhiben, GPS-szelA zsúfolt indiai fővárosban sikere van egy új szolgáltatásnak, ami egyfajta szervezett, modern autóstoppolásnak felel meg.

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszer

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszerMég mindig nincs vége az idei kínai műholdindításoknak. Most ismét egy Beidou navigációs műholdat állítottak pályára.

Az orosz és az amerikai Télapó nyomában

Az orosz és az amerikai Télapó nyomábanAz orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer segítségével bárki értesülhet róla, hol jár éppen Gyed Maroz, a gyerekek kedvence. Santa Claus útja sem marad titokban.

Húsz éves GPS műhold

Húsz éves GPS műholdAz amerikai navigációs műholdak konstellációjának egyik tagja, az SVN-23-as jelű űreszköz új rekordot állított fel: a maga 20 éves működési élettartamával ez a legtartósabb GPS műhold.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus