Navigáció és térképészet Cikkek: 141 - 160

Újabb két Galileo IOV hold indult

Újabb két Galileo IOV hold indultA starttal négyre emelkedik az európai navigációs rendszer műholdjainak száma. A mostani tesztfázis sikere után a többi új űreszköz sorozatban kerül majd pályára, már jövő tavasztól kezdve.

Dupla start Ariane-5-tel

Dupla start Ariane-5-telEgy európai televíziós műsorszóró hold és egy indiai távközlési hold állt pályára az európai nehézrakéta idei ötödik startjával.

GIOVE-B: irány a temetői pálya!

GIOVE-B: irány a temetői pálya!Röviddel az első Galileo tesztműhold, a GIOVE-A után most a B jelűt is kivonják a szolgálatból, miután teljesítette a feladatát.

GIOVE-A: küldetés teljesítve

GIOVE-A: küldetés teljesítveAz európai Galieo műholdas navigációs rendszer legelső „előfutára”, a 2005 végén indított GIOVE-A hivatalosan befejezte működését.

Navipedia

NavipediaA műholdas helymeghatározás olyan gyorsan fejlődik, hogy a hagyományos nyomtatott kézikönyvek nem is nagyon tudják felvenni vele a versenyt. Az ESA támogatásával most egy internetes enciklopédia indult, aminek első változatát már nyilvánossá tették.

Bővülő Beidou

Bővülő BeidouA kínai navigációs műholdrendszer hivatalos próbaüzeme decemberben indult. Pénteken egy újabb műholddal egészült ki a hálózat.

Megrendelés nyolc új Galileo műholdra

Megrendelés nyolc új Galileo műholdraAz Európai Bizottság közel 250 millió eurós megbízását a műholdas navigációs rendszer újabb nyolc tagjának legyártására a német OHB System és a brit Surrey Satellite Technology vállalat konzorciuma kapta.

15 év után megint teljes a GLONASSZ

15 év után megint teljes a GLONASSZAz orosz navigációs műholdrendszerben december 8-án bekapcsolták a huszonnegyedik űreszközt.

Ősszel az ötödik: új GLONASSZ hold Pleszeckből

Ősszel az ötödik: új GLONASSZ hold Pleszeckből2011-ben bőséges számban egészítették ki a rövidesen teljessé váló orosz navigációs műholdrendszert. A tegnapi volt az idei utolsó start.

Három GLONASSZ műhold indult

Három GLONASSZ műhold indultAz orosz műholdas navigációs rendszer további bővítésére szánt űreszközöket pénteken egy Proton rakéta állította pályára.

Új, modern GPS műhold indult

Új, modern GPS műhold indultA legújabb generáció harmadik képviselőjével újra frissítik a már világszerte nélkülözhetetlenné vált amerikai navigációs műholdrendszert.

Két kínai navigációs hold indult

Két kínai navigációs hold indultAz áprilisi dupla indítás után most ismét egyszerre két új taggal bővült a kínai Beidou navigációs műholdrendszer.

SES-5 Proton rakétával

SES-5 Proton rakétávalA luxemburgi SES vállalat eddig már félszáz űreszközt számláló flottájához csatlakozó, most indított távközlési műhold feladata többrétű lesz.

Kettőt egy csapásra

Kettőt egy csapásraMost először bővítették dupla starttal a kínaiak a navigációs műholdrendszerüket.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

LightSquared: engedély visszavonva

LightSquared: engedély visszavonvaHosszú huzavona után (vagy inkább közben) az amerikai hatóságok most mégsem engedélyezik, hogy a szélessávú mobil internetkapcsolatot ígérő, de a GPS-es helymeghatározás biztonságát veszélyeztető szolgáltatás elinduljon.

Kettős start Protonnal

Kettős start ProtonnalAz orosz nehézrakéta egy izraeli és egy orosz távközlési holdat indított vasárnap Bajkonurból.

Kínai csúcsjavítás

Kínai csúcsjavításA Beidou navigációs műholdrendszer legújabb tagjának felbocsátásával tavaly után idén ismét megdőlt az éves űrindítási rekord Kínában. Sőt két további start még várható decemberre.

Egészséges a két Galileo műhold

Egészséges a két Galileo műholdAz európai navigációs műholdrendszer első két „igazi” példányának irányítását a napokban az ESA és a CNES szakemberei át is adták a németországi Galileo központnak.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019