Korszerű oktatás Cikkek: 61 - 70

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázat

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázatA MANT (Magyar Asztronautikai Társaság), szokásának megfelelően idén is meghirdette esszépályázatát az általános- és középiskolák diákjai számára. Ezt a hírt egyszer már közöltük, de mivel immár csak egy hónap áll rendelkezésre a beadásig, megismételjük a kiírást.

Az űrhírek jó hírek?

Érdekes olvasói levél jelent meg a Nature című rangos tudományos hetilap tavalyi utolsó számában. A szerző azt állítja, hogy a csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos hírekhez a közvéleményben általában pozitív tartalom kapcsolódik. Ezt pedig akár a kutatási támogatások elosztásánál is számításba lehetne venni…

STS-107 (2. rész): Kísérletek napi 24 órában

STS-107 (2. rész): Kísérletek napi 24 órábanJanuár 16-án kezdődik a Columbia következő útja, az STS-107. A kisérletek jelentős részét európai és kanadai szakemberek állították össze. Cikksorozatunk második részében további élettani és műszaki, illetve bolygónk jobb megismerését célzó kisérleteket mutatunk be.

Hat parányi távközlési, technológiai és oktatási műhold

Hat parányi távközlési, technológiai és oktatási műholdEgyszerre hat műhold került pályára Bajkonurból. A dolog érdekessége, hogy az Oroszország által Kazahsztántól bérelt indítóhelyről, egy orosz-ukrán vegyesvállalat rakétája vitt pályára amerikai-orosz, argentín, német, olasz, és szaudi űreszközöket, - látványosan demonstrálva az űrtevékenység határokon átívelő jellegét.

Egy japán rakéta három potyautasa

Egy japán rakéta három potyautasaA szombat reggel saját hordozórakétával pályára állt legújabb japán távérzékelő műhold társaságában három mikroműhold is utazott. Ebben a cikkben a két japán és az ausztrál potyautast mutatjuk be.

Lesznek-e amerikai tanárok a világűrben?

Lesznek-e amerikai tanárok a világűrben?A NASA űrhajóstanár programjára több mint 4500 jelentkezés érkezett. A hír igazi érdekességét az a tény adja, hogy a programot a Columbia startja után indították, a jelentkezési határidő pedig jóval a Columbia tragédiája után járt le.

Nézze karosszékből a Columbia startját!

Nézze karosszékből a Columbia startját!Az ESA TV-től kapott információink szerint a Columbia indítása digitális műholdvevővel élőben lesz nézhető az Atlantic Bird 1 műholdról.

STS-107 (1. rész): Kísérletek napi 24 órában

STS-107 (1. rész): Kísérletek napi 24 órábanJanuár 16-án kezdődik a Columbia következő útja, az STS-107. Ez lesz az űrrepülőgépek 111., és a "legöregebb" gép 28. útja. A legénység ezúttal nem a Nemzetközi Űrállomást (ISS) látogatja meg, hanem egy önálló repülést hajt végre, gazdag, műszaki-tudományos programmal. A kisérletek jelentős részét európai és kanadai szakemberek állították össze, az űrrepülőgép fedélzetén pedig (amerikai társai mellett) a világűrbe indul az első izraeli állampolgár is.

Tanár az űrben

Tanár az űrbenA jelenlegi tervek szerint 2003 novemberében a Columbia űrrepülőgép első látogatását teszi az ISS-nél. A repülés azonban nem csak ebből a szempontból különleges: az űrrepülőgép fedélzetén lesz ugyanis Barbara Morgan, az első tanár az űrben.

Katasztrófa-figyelő és oktatási műhold került pályára

Katasztrófa-figyelő és oktatási műhold került pályáraAz oroszországi Pleszeck meletti űrközpontból sikeresen indult egy orosz Kozmosz-3M rakéta, fedélzetén egy-egy algír és orosz műholddal.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 70 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus