Minden jó, ha a vége jó... Cikkek: 21 - 40

Intelsat-19: kinyílt a beragadt napelemtábla

Intelsat-19: kinyílt a beragadt napelemtáblaA június 1-jén pályára állított távközlési hold épp elérte a geostacionárius pályát, mire az eddig nem működő napelemei kinyíltak. Az állapotukat még vizsgálják.

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold14 hónap és több mint 450 manőver után hamarosan eléri tervezett pályáját az amerikai AEHF-1, egy újfajta katonai távközlési műholdtípus első képviselője.

Csak 2006-ban indul űrrepülőgép

Csak 2006-ban indul űrrepülőgépA NASA bejelentése alapján nem indul űrrepülőgépes küldetés, amíg a Discovery utolsó repülése alkalmával felmerült problémákat teljesen meg nem oldják.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13 (3. rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13 (3. rész)Az irányításon értetlen döbbenet söpört végig. A rájuk bízott hajó bajba került, méghozzá elérhetetlen messzeségben. A NASA-nak korábban is voltak vészhelyzetei, ám ez a „probléma” most mindenen túltett.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13 (1. rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13  (1. rész)Armstrongék és Conradék diadala után a kissé lelassult holdprogram újabb állomásához érkezett. A NASA számára ez az út azonban nem kívánt szenzációt hozott. Egy hiba miatt kis híján odaveszett a legénység.

Menteni, ami menthető (8. rész) - Huygens

Menteni, ami menthető (8. rész) - HuygensA nemrég a Szaturnusz körüli pályára állt Cassini NASA-űrszonda európai „utasa”, a Titanra 2005 elején leereszkedő Huygens adatai remélhetőleg rendben megérkeznek majd.

Menteni, ami menthető (6. rész) - SOHO

Menteni, ami menthető (6. rész) - SOHOA közös NASA-ESA napkutató szonda eredményeiről alkalmanként az Űrvilág oldalain is beszámolunk. Ahhoz, hogy a SOHO ma is működhessen, négy éve egy nagyobb mentőakció is kellett.

Menteni, ami menthető (4. rész) - Hipparcos

Menteni, ami menthető (4. rész) - Hipparcos1989-ben indult az ESA egyik legsikeresebbnek bizonyult csillagászati holdja, az asztrometriai méréseket végző Hipparcos. A küldetés azonban szerencsétlenül kezdődött...

Menteni, ami menthető (2. rész) - TD-1A

Menteni, ami menthető (2. rész) - TD-1AAz európai űr-irányítóközpont (ESOC) munkatársainak első komoly „mentőakciója” az 1972-ben felbocsátott csillagászati mesterséges holdhoz kapcsolódott.

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (2. rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (2. rész)A Skylab 1973. május 14.-én startolt el a holdexpedíciókhoz használt 39A indítóállásról. A NASA ezen startja azonban messze nem volt olyan sikeres, mint a megelőző egy évtized startjai: a program kis híján kudarcba fulladt.

1 milliárd dolláros műhold: megmentve

1 milliárd dolláros műhold: megmentveEgy benne felejtett rongydarab miatt már elveszni látszó szuperbiztos amerikai katonai távközlési műhold, az AEHF-1 a csodával határos módon elérte a számára kijelölt pályát, hamarosan szolgálatba állhat.

Trükkös műholdmentés

Trükkös műholdmentésAz ESA mérnökei szokatlan eljárással voltak kénytelenek elkerülni a Föld körüli magnetoszférát és plazmakörnyezetet vizsgáló Cluster műholdnégyes elvesztését.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13
(4. – befejező - rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13 <br>(4. – befejező - rész)Az űrhajóban, ahogy haladt előre az idő, egyre hidegebb lett. Tetézte a bajt, hogy Haise lázas beteg lett. De a legénység a halálfélelem és az egyre lehetetlenebb körülmények ellenére sem vesztette el az emberi tartását egy pillanatra sem.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13 (2. rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13 (2. rész)Lovellék azonban hiába tettek meg mindent az összeszokottságért, a szerencse nem állt melléjük. A start előtt nem sokkal Charlie Duke a tartalék holdkomp pilóta kanyarófertőzést kapott...

Menteni, ami menthető (9. rész) - Artemis

Menteni, ami menthető (9. rész) - ArtemisSorozatunk befejező részében az ESA sokcélú távközlési mesterséges holdjának, a 2001 júliusában indult Artemisnek a kalandos sorsát mutatjuk be.

Menteni, ami menthető (7. rész) - ERS-2

Menteni, ami menthető (7. rész) - ERS-2Az ERS-2 1995 áprilisában indult európai távérzékelési mesterséges hold. Négy évvel „öregebb” testvére, az ERS-1 szinte hibátlanul működött, de a második holddal 1997-ben gondok adódtak...

Menteni, ami menthető (5. rész) - Olympus

Menteni, ami menthető (5. rész) - OlympusTalán az egyik legbonyolultabb mentőakció volt az, amelynek során az ESOC mérnökei az Olympus távközlési mesterséges holdat keltették újra életre 1991-ben.

Menteni, ami menthető (3. rész) - GEOS-1

Menteni, ami menthető (3. rész) - GEOS-1A GEOS-1, a Föld mágneses terének vizsgálatára készített mesterséges hold 1977-ben nem tudott a tervezett geostacionárius pályára állni. Végül mégis sikerült használatba venni.

Menteni, ami menthető (1. rész) - Bevezető

Menteni, ami menthető (1. rész) - BevezetőAz ESA darmstadti részlegében (ESOC) 1968 óta ötvennél is több mesterséges holdat irányítottak a felbocsátás, az első keringések megtétele, sőt legtöbbször a teljes működési idő alatt. Ezek közül néhány kis híján elveszett - de sikerült őket megmenteni...

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (1. rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (1. rész)A Szovjetunió és az USA a Szputnyik-1 1957-es felbocsátásától kezdve ádáz presztízsharcot vívott az űrben, hogy ki a jobb. Amerika a holdraszállással megnyerte az űrversenyt, de egy területen, az űrállomás-építésben komoly lemaradásban volt. Ez nem maradhatott így és persze nem is maradt: a Skylab volt hivatott a lemaradás behozására.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 44 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019