Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 441 - 460

Pályán az Intelsat-14

Pályán az Intelsat-14Az új kereskedelmi távközlési műholdat Atlas-5 rakétával indították a floridai Cape Canaveralről.

Műholdak a világűrből: 25 éve repült az STS-51-A

Műholdak a világűrből: 25 éve repült az STS-51-ANegyed évszázaddal ezelőtt, pontosan a mai napon, november 8-án indult el a Discovery űrrepülőgép a második űrutazására, hogy történelmet írjon: eme tizennegyedik űrrepülőgépes küldetés azzal a céllal indult útnak, hogy visszahozzanak két műholdat a világűrből.

Nyugdíjban a sokat tapasztalt műhold

Nyugdíjban a sokat tapasztalt műholdTöbb mint negyedszázad után a NASA leállítja veterán távközlési műholdját, miután az már nem képes adatátviteli szolgáltatásra.

Ariane-5: idén ötödször

Ariane-5: idén ötödszörAz európai hordozórakéta ezúttal egy katonai és egy polgári távközlési műholdat állított pályára.

Egy 13 éves sikersorozat vége

Egy 13 éves sikersorozat vége1996 óta 75 kínai Hosszú Menetelés hordozórakéta indult, de most először volt hibás a start. Egy indonéziai távközlési műhold nem a kijelölt pályára állt.

Ázsiai távközlési hold indult Proton rakétával

Ázsiai távközlési hold indult Proton rakétávalA négytonnás AsiaSat-5 a következő 15 évet tévéprogramok sugárzásával, hang- és adatátvitellel tölti majd a számára kijelölt geostacionárius pályán.

Az eddigi legnagyobb kereskedelmi műhold

Az eddigi legnagyobb kereskedelmi műholdA közel 7 tonnás TerreStar-1 mobil távközlési szolgáltatásokat kínál majd az észak-amerikaiaknak. Európai Ariane-5 rakétával startolt.

Pályán a kalandos sorsú malajziai műhold

Pályán a kalandos sorsú malajziai műholdA közel egy évet késett MEASAT-3A távközlési mesterséges hold a kazahsztáni Bajkonurból indult június 21-én.

Ázsiai televíziós műsorszóró hold indult

Ázsiai televíziós műsorszóró hold indultA ProtoStar-2 műhold orosz Proton hordozórakétával emelkedett a magasba.

Olasz katonai távközlési műhold indult

Olasz katonai távközlési műhold indultA Sea Launch tengeri Odyssey indítóplatformjáról egy Zenyit hordozórakéta állította pályára a SICRAL-1B mesterséges holdat.

Az űriparban nincs válság

Az űriparban nincs válságA kereskedelmi távközlési és földmegfigyelő műholdak, valamint a hordozórakéták piaca látszólag tudomást sem vesz a gazdasági világválságról: éves fejlődése százalékban mérve két számjegyű.

Ariane-5: októberben másodszor

Ariane-5: októberben másodszorFolytatódik az európai hordozórakéta idei sikersorozata: idén hatodszor, egy hónapon belül másodszor indították. Most is két távközlési műhold állt vele pályára.

Pályán a WorldView-2

Pályán a WorldView-2Elindult a legújabb, fél méteres felbontású színes űrfelvételek készítésére szánt amerikai kereskedelmi műhold.

Bajkonuri nagyüzem

Bajkonuri nagyüzemAlig több mint három órás eltéréssel két rakéta is startolt csütörtökön a kazahsztáni indítóhelyről.

Két távközlési hold Ariane-5 rakétával

Két távközlési hold Ariane-5 rakétávalJapán és ausztráliai üzemeltetők számára az Egyesült Államokban gyártott műholdakat indított a nagyteljesítményű európai hordozórakéta Dél-Amerikából.

Hat új műhold egy Dnyepr rakétával

Hat új műhold egy Dnyepr rakétávalA katonai célú ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz négy ország hat kis műholdját állította pályára Bajkonurból.

Rádiós műsorszóró műhold indult

Rádiós műsorszóró műhold indultA műholdas rádiók hallgatói Észak-Amerikában hamarosan új űreszközről is foghatnak adókat.

Hazamobilozott a Herschel

Hazamobilozott a HerschelAz új európai űrtávcső használta először a világűrből azt az adatátviteli kódolást, amit a földi GSM mobiltelefon-hálózatok is alkalmaznak.

Konstellációk kora

Konstellációk koraAz űrkutatásban egyre inkább elterjed, hogy egy bizonyos feladatot nem egyetlen, hanem egy közös rendszert alkotó több műholddal oldanak meg.

Eutelsat-W2A: műholdas tévéadás mobilokra

Eutelsat-W2A: műholdas tévéadás mobilokra A most indított sokoldalú európai távközlési műhold többek közt élő televíziós adásokat sugároz majd a vételre alkalmas mobil eszközökre: telefonokra, iPodokra és autókba.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Összesen 606 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019