Különös találmányok Cikkek: 21 - 40

Műholdszigetelés

MűholdszigetelésNem konyhai alufólia, hanem a műholdak külsejére kerülő többrétegű szigetelőanyag látható a képen.

Divat és űrkutatás

Divat és űrkutatásAz Európai Űrügynökség (ESA) és a londoni Természettudományi Múzeum négy vezető európai divatiskolával karöltve próbálja megtervezni az űrkorszak űrdivatját.

Szörfösök kalibrálhatják a műholdas méréseket

Szörfösök kalibrálhatják a műholdas méréseketEgy új eszköz nemcsak a part menti tengervíz minőségéről szolgál információval, hanem segítségével kalibrálhatók a vízfelszín hőmérsékletére vonatkozó műholdas adatok.

Hűtőmellény Japánból

Hűtőmellény JapánbólA Japán Űrügynökség űrruhákkal kapcsolatos fejlesztései alapján egy máshol is használható ruhadarabot dobtak piacra, amely segíti a testhőmérséklet szabályozását.

Űrlábak az űrrobotnak

Űrlábak az űrrobotnakA NASA robot-asztronautája, a 2011 óta az űrállomáson levő Robonaut-2 hamarosan lábakat kaphat.

Nyomtatott űrételek?

Nyomtatott űrételek?A NASA-nál már folynak a kísérletek, hogy a közeljövőben az űrhajósok ételeit akár 3D-s nyomtatási technológiával is elő tudják állítani.

Űrfólia az autók biztonságáért

Űrfólia az autók biztonságáértEredetileg az újra felhasználható európai Hermes űrrepülő céljára fejlesztették ki, legújabban autók töréstesztjeinél alkalmazzák a nyomásérzékelő fóliát.

Felfújható antennák

Felfújható antennákAz űrtevékenység megbízható és hatékony távközlési módszereket igényel. Az űrben kipróbált technológiák egy idő után más, földi alkalmazásokban is felbukkannak. Ilyenek a felfújható antennák is.

Öt ötletes új navigációs alkalmazás

Öt ötletes új navigációs alkalmazásA globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazási versenyének észak-amerikai fordulójára beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri rangsorolta. Öten kerültek a döntőbe.

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztésére

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztéséreAz ESA megbízásából egy kockázatitőke-alap segíti az üzletileg ígéretes európai gyakorlati alkalmazások fejlesztőit.

A ruha alá látó rendszer

A ruha alá látó rendszerŰrkutatási fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödhet és hatékonyabbá válhat a repülőtéri biztonsági ellenőrzés.

Légtisztító baktériumok

Légtisztító baktériumokA természeti erőforrások megőrzésével foglalkozó holland cég az ESA-val együttműködve újfajta szűrőt fejlesztett űrbeli használatra. Eredményeikre érdekes földi hasznosítást is találtak.

MRI az ISS-re?

MRI az ISS-re?Egy kanadai találmány révén hamarosan miniatürizált orvosi diagnosztikai eszközök készülhetnek űrbeli, de akár földi alkalmazásra is.

Három hónapig hernyódiétán

Három hónapig hernyódiétánHárom kínai önkéntes 105 napon át vett részt a kísérletben, amiben a jövendő űrkolóniák elsőre bizarrnak tűnő élelmezési lehetőségeit vizsgálták.

Beszélő robot az űrállomásra

Beszélő robot az űrállomásraA Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett japán teherűrhajó rakterében utazott a Kirobo is.

Fotonszitát az űrbe

Fotonszitát az űrbeVékony, megfelelően kilyuggatott műanyag lapokkal rendkívül olcsó űrteleszkópokat lehetne készíteni. A módszernek katonai, de tudományos alkalmazásai is lehetségesek.

Por az űrben – és a szőnyegben

Por az űrben – és a szőnyegbenA már a világűrben is többször vizsgázott pordetektor átalakított változata most porszívókba építve mondja meg, hogy elég volt-e már a szívásból...

Díjnyertes holdabroncsok

Díjnyertes holdabroncsokRangos innovációs díjjal tüntették ki a Goodyeart a NASA-val közösen kifejlesztett „rugós” kerékabroncsért. A kutatók által kifejlesztett abroncs energiatakarékos és defektbiztos.

A NASA robot-idegenvezetője

A NASA robot-idegenvezetőjeAz amerikai űrhivatal idegenvezetőként alkalmaz egy humanoid robotot, amely 15 nyelven beszél, szemtelenül humoros és még saját véleménye is van...

Humanoid robot készül a Nemzetközi Űrállomásra

Humanoid robot készül a Nemzetközi ŰrállomásraA jelenleg november 1-jén indítani tervezett STS-133 küldetés keretében a NASA egy R2 jelű humanoid robotot is eljuttat az űrrepülőgéppel az ISS fedélzetére.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 82 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019