Környezetünk védelme Cikkek: 1 - 20

Szépek és hasznosak

Szépek és hasznosakA Föld éjszakai területeiről készült űrfelvételek nemcsak látványosak, érdekesek és szépek, hanem hasznosak is.

Terjeszkedő Sanghaj

Terjeszkedő SanghajA kínai nagyvárosok növekedési üteme az elmúlt évtizedekben lélegzetelállító volt. Sanghaj 1984 és 2016 között, Landsat műholdképeken.

Nemzetközi földmegfigyelési tréning Pécsett

Nemzetközi földmegfigyelési tréning PécsettJúniusban a NASA és az ESA támogatásával fiatal szakembereknek rendezik a „Multi-sensor Approaches in Studying Land Use/Land Cover Change” című programot.

A San Joaquin-völgy süllyedése

A San Joaquin-völgy süllyedéseTérképen az intenzív vízkivétel okozta felszínsüllyedés Kaliforniában, a Sentinel-1A mérései alapján.

Légköri aeroszolok

Légköri aeroszolokA NASA műszere két éve figyeli a Nemzetközi Űrállomásról az aeroszolok eloszlását a légkörben. Minden látszik, ami füst vagy felhő.

Animáció a klímaváltozásról

Animáció a klímaváltozásrólA modern hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta egyetlen év sem volt még olyan meleg, mint 2016.

Elérhető a Sentinel-3A minden adata

Elérhető a Sentinel-3A minden adataNovember óta a 9 sávban érzékeny infravörös sugárzásmérő, december óta pedig a radaros magasságmérő adatai érhetők el mindenki számára, szolgálatszerűen.

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatában

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatábanAz 1970-es évek, az első földmegfigyelő űreszközök pályára állítása óta rengeteg adat gyűlt össze. Ezekből már hosszabb folyamatok, változások is felismerhetők.

A légköri szén-dioxid

A légköri szén-dioxidA NASA szén-dioxid-mérő műholdja felderíti, hol vannak a Föld légkörébe kerülő üvegházgáz fő forrásai, mely országok a legfőbb szennyezők.

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisok

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisokAz Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) koordinációjával valósul meg a Copernicus földmegfigyelési program, melyben a FÖMI kulcsszerepet vállal.

Kedvező áramlatok

Kedvező áramlatokMűholdas adatok segítenek optimalizálni a tengerjáró hajók mindenkori útvonalát. A tengeráramlásokat kihasználva hatékonyabb a szállítás és csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

Az Antarktisz digitális terepmodellje

Az Antarktisz digitális terepmodelljeHat év alatt 250 millió mérést végzett a CryoSat. Ebből már el lehetett készíteni az Antarktisz 3D digitális terepmodelljét.

Kén-dioxidot kibocsátó tűzhányók

Kén-dioxidot kibocsátó tűzhányókMűholdas mérések szerint a tűzhányók hosszú, de mérsékelten aktív időszakukban több kén-dioxidot bocsátanak ki, mint rövid kitöréseik idején. A vulkáni SO2 részaránya egyre nő.

Szigetország veszélyben

Szigetország veszélybenA Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

Kambodzsa eltűnő erdei

Kambodzsa eltűnő erdeiMűholdképeken a változás, ami a délkelet-ázsiai országban történik. A világon itt az egyik leggyorsabb az erdőterületek arányának csökkenése.

Tengeri szélfarmok az űrből

Tengeri szélfarmok az űrbőlA műholdfelvételeken nemcsak a tengeri szélfarmok egyes turbinái látszanak, hanem a tengerfenéken okozott változások is.

Szén-dioxid négy dimenzióban

Szén-dioxid négy dimenzióbanNemrég két dimenzióban megmutattuk, honnan kerül a legtöbb szén-dioxid a légkörbe. Most a magassági eloszlását is láthatják, sőt azt is, mikor szennyezünk a legerősebben.

Kínai műhold a szén-dioxid kutatására

Kínai műhold a szén-dioxid kutatásáraSzerdán állt pályára a TanSat műhold Csiucsüanból, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségének változását figyelje.

Az ózonréteg vékonyodása

Az ózonréteg vékonyodásaAz ózonréteg elvékonyodását emberi tevékenység okozza. A NASA animációi a bonyolult folyamat különböző tényezőit mutatják be.

Arktiszi helyzetjelentés

Arktiszi helyzetjelentésAz Arktiszt borító jégtakaró minden évben nyár végén, ősz elején éri el a legkisebb kiterjedését, amikor a Nap az Északi-sarkról nézve fél évre eltűnik a látóhatár alatt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 380 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus