Miközben épp 30 éve, hogy a kazah sztyeppén földet ért az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, Moszkvában elstartol az első, európai közreműködéssel is végzett, hosszú távú Mars-utazást szimuláló 520 napos gyakorlóprogram.
Egyelőre még csak egy szimulált Mars-utazásra indulnak a kiválasztottak, akik március végétől négy orosz társukkal töltenek 105 napot egy „űrhajóba” zárva.
Ez az egyik étel neve azon a menün, amelyet az ESA kérésére állított össze két francia cég, a hosszú időtartamú emberes űrrepülések szempontjait figyelembe véve.
A 2010 nyarán indítandó 520 napos, nemzetközi együttműködésben végzett, a Marsra utazást szimuláló felkészülési program a Mars500 izolációs komplexumában történik, amelyben a beköltöző legénység tölti majd napjait.
A Holdat és más égitesteket célzó küldetések tervezése során igen sok technikai kihívással kell szembenéznünk. Ugyanakkor felmerül egy másik, igen fontos kérdés is: mit egyenek az űrhajósok?
Az Európai Űrügynökség és az Európai Közösség 29 tagállamának miniszterei találkoztak Prágában október 23-án az 1. EU-ESA Emberes Űrkutatás Nemzetközi Konferencián.
Németország csatlakozott az Európai Űrügynökség Aurora programjának előkészítő fázisához. Ezzel az Aurorában résztvevő ESA-tagállamok száma 12-re emelkedett.
Cikksorozatunk mai epizódjában röviden megismerkedünk a szovjet-magyar űrrepülés tényleges "helyszínével", a Szaljut-6 második generációs űrállomással.
1980. május 26-án Bajkonurból felemelkedett a Szojuz-36 űrhajót szállító hordozórakéta. Az űrhajó utasai a világűrbe harmadszor induló Kubászov szovjet és az újonc Farkas Bertalan magyar űrhajósok voltak. A következő egy hétben cikksorozatban mutatjuk be az akkor történteket.