Kis űreszközök nagy szerepe Cikkek: 1 - 20

A metán nyomában

A metán nyomábanEgyre kifinomultabb műholdas módszerekkel igyekeznek feltérképezni az üvegházhatású gázt kibocsátó forrásokat.

Litvánia űrprogramja (2. rész)

Litvánia űrprogramja (2. rész)Kétrészes cikksorozatunk befejező részében megismerhetnek egy nemzetközileg is rendkívül sikeres nanoműhold-fejlesztő és -gyártó vállalkozást.

Tizenegy hónap után az első indiai rakéta

Tizenegy hónap után az első indiai rakétaA PSLV rakéta egy hazai radaros távérzékelő műhold mellett egy sor nanoműholdat is indított.

RADCUBE: a rakéta kijelölve!

RADCUBE: a rakéta kijelölve!2021-ben felbocsátják a magyar C3S Kft. saját fejlesztésű műholdját.

Küldetés túlteljesítve!

Küldetés túlteljesítve!A magyar ATL-1 műhold visszatért az űrből és megsemmisült.

Végfokozatból Photon

Végfokozatból PhotonA Rocket Lab Electron rakétájának végfokozata feladata teljesítése után First Light néven önálló, a Photon buszra épülő műholdként kezdett működni.

Még mindig VV16: az első monacói műhold...

Még mindig VV16: az első monacói műhold......és két újabb belga, melyek szintén a sikeres szeptember 3-ai Vega-starttal kerültek pályára.

A kis Szlovénia első két műholdja

A kis Szlovénia első két műholdjaA legutóbbi Vega start (VV16) kapcsán megemlítettük: pályára került szlovén szomszédaink első két műholdja. Az egyik ráadásul nem is kicsi...

Újabb Vega start: 53 műhold a pályán

Újabb Vega start: 53 műhold a pályánA koronavírus miatti, aztán technikai késések után, a VV16 jelű repüléssel újították fel az ESA Vega rakétáinak startjait. Pályára került az első két szlovén műhold.

CubeSat – hajtóművel

CubeSat – hajtóművelElőször sikerült egy CubeSatnak az, amire nagyobb társai gyakran rákényszerülnek: saját hajtóművével kitért egy ütközéssel fenyegető űrszemétdarab elől.

Electron 16: Vissza a feladónak!

Electron 16: Vissza a feladónak!A Rocket Lab rakétája 29 műholddal és egy kerti törpével indult Új-Zélandról. Az elhasznált első fokozatot most először kísérelték meg visszanyerni.

Litvánia űrprogramja (1. rész)

Litvánia űrprogramja (1. rész)A legutóbbi indiai PSLV starttal immár a hatodik litván műhold került pályára. Hat év – hat műhold: jó ok ez arra, hogy bemutassuk a balti ország űrtevékenységét.

Tíz kis argentin műhold és három másik

Tíz kis argentin műhold és három másikA kínai és argentin űreszközök egy Hosszú Menetelés-6 rakétával álltak pályára Tajjüanból.

Planet és Canon

Planet és CanonEzek a cégek voltak (megint) a Rocket Lab megrendelői az Electron rakéta mostani új-zélandi indításakor.

Három Gonyec és tizennyolc másik

Három Gonyec és tizennyolc másikHétfőn Pleszeckből egy Szojuz-2.1b rakéta állított pályára összesen 21 műholdat.

Új rakéta Kodiakból, kudarccal

Új rakéta Kodiakból, kudarccalBemutatkozott az Astra vállalat legújabb rakétája, a Rocket-3.1. Az Orbital Launch Attempt nevű küldetésen megrendelő és hasznos teher nem volt – és a siker ezúttal is elmaradt...

Újabb észt CubeSat a pályán

Újabb észt CubeSat a pályánA Vega rakéta 2020. szeptemberi VV16 startjával észt barátaink immár harmadik parányi műholdja került pályára.

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetője

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetőjeCsehország fontos eszközt gyárt a Vega rakétákhoz. Ráadásul majd sorozatban...

Electron és Capella

Electron és CapellaAz Electron rakétával most felbocsátott űreszköz az első kereskedelmi radaros távérzékelő műhold, amely közepes hajlásszögű pályán működik majd.

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképeken

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképekenÚjabb nagyfelbontású műholdfelvételek, amelyeknek nagy hasznát vehetik a katasztrófa utáni mentésben és helyreállításban is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 251 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020