Japán a világűrben Cikkek: 61 - 80

Akari: lekapcsolva

Akari: lekapcsolvaA gyakorlatban már a nyáron, de most hivatalosan is végéhez ért a japán infravörös űrteleszkóp működése.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Akatsuki: nem adták fel

Akatsuki: nem adták felSzerdán rövid időre kipróbálták a japán Vénusz-szonda hajtóművét, először azóta, hogy tavaly decemberben elvétette a pályára állást a Vénusz körül.

„Virágcsokor” Szomáliából

„Virágcsokor” SzomáliábólA kelet-afrikai ország délnyugati részéről készült a japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő műhold hamis színezésű látható és infravörös űrfelvétel-kombinációja. A legfrissebb hírek szerint több mint valószínű, hogy a műhold végleg tönkrement.

Akatsuki: el a Vénusz mellett

Akatsuki: el a Vénusz mellettSajnos nem sikerült a fékező manőver, a japán Vénusz-szonda nem tudott a bolygó körüli pályára állni. Talán hét (!) év múlva újra megpróbálhatják...

Globális műholdas erdőtérkép

Globális műholdas erdőtérképA japán Daichi (ALOS) műhold radarmérései alapján sikerült összeállítani a teljes földfelszín erdősültségi térképét, 10 m-es felbontással.

Közeledik a japán navigációs műhold startja

Közeledik a japán navigációs műhold startjaA szigetország műholdas helymeghatározási lehetőségeit javító QZSS műholdrendszer első tagját szemptember közepén indíthatják.

Gamma-kitörés napvitorlással

Gamma-kitörés napvitorlássalA nap sugárnyomásával hajtott japán kísérleti IKAROS űrszonda fedélzetén levő mérőműszer sikeresen detektálta egy gamma-villanás jeleit.

Japán űrszonda indult a Vénuszhoz

Japán űrszonda indult a Vénuszhoz Ha majd fél év múlva odaér, az Akatsuki bolygószomszédunk meteorológiai mesterséges holdja lesz. A H-2A rakétán társbérlőként egy napvitorlás és néhány kisebb műhold is útnak indult.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

Újabb esély felé a Vénusznál?

Újabb esély felé a Vénusznál?A hét elején a japán Akatsuki szondával befejezték azt a fontos hármas manőversorozatot, amelynek révén az űreszköz 2015-ben ismét a Vénusz közelébe juthat.

Új japán kémműhold

Új japán kémműholdTanegasima szigetéről H-2A rakétával pénteken indult az optikai felderítő űreszköz.

Búcsú a japán földmegfigyelő műholdtól

Búcsú a japán földmegfigyelő műholdtólAz irányítók feladták, nem tudták működésre bírni a Daichi (ALOS) távérzékelő mesterséges hold elromlott energiaellátó rendszerét.

Mégis előbb érhet a Vénuszhoz a japán szonda?

Mégis előbb érhet a Vénuszhoz a japán szonda?A Vénusz körüli pályára állást december elején elvétő Akatsuki talán az előzetesen számítottnál rövidebb idő elteltével, öt év múlva kaphat egy második esélyt.

A Vénusznál a japán űrszonda

A Vénusznál a japán űrszondaA májusban indult Akatsuki lefékezett és pályára állt a Vénusz körül. A manőver sikeréről csak később tudnak megbizonyosodni.

Elindult a japán navigációs műhold

Elindult a japán navigációs műholdA QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.

Megegyezés a japán halászokkal

Megegyezés a japán halászokkalA befolyásos halászati lobbi hozzájárult, hogy a Japán Űrügynökség jövő áprilistól kezdve egész éven át indíthasson rakétákat két déli űrközpontjából.

Gyorsul a napvitorlás

Gyorsul a napvitorlásA májusban indított kísérleti japán IKAROS űrszonda a napsugárzás fénynyomásából származó kis erőt hasznosítja gyorsításra.

Titkos japán kémműhold indult

Titkos japán kémműhold indultA szigetország eddigi legfejlettebb információgyűjtő űreszköze szombaton állt pályára.

Ötéves űrterv Japánban

Ötéves űrterv JapánbanA nyár elején hozták nyilvánosságra a szigetország űrstratégiáját részletező dokumentumot. A fő irányok: a hazai ipar támogatása, az alkalmazások és a védelmi célú űrprogram fejlesztése.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 158 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus