Japán a világűrben Cikkek: 101 - 120

Kaguya: indítás szeptemberben

Kaguya: indítás szeptemberbenA japán holdszonda startjának új kijelölt időpontja szeptember 13.

Égtérkép infravörösben

Égtérkép infravörösbenA japán Akari csillagászati műhold még dolgozik, de lassan kifogy a detektorokat hűtő folyékony hélium. Közzétették az égbolt több mint 90%-áról készített infravörös képet.

A Földről részleges, az űrből teljes

A Földről részleges, az űrből teljesEz a megállapítás a március 19-én bekövetkezett napfogyatkozásra volt igaz, amit a japán Hinode napkutató műhold felvételén mutatunk be.

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?Miközben a japán űrkutatók a SELENE holdszonda indítására készülnek, komoly veszélybe került a következő küldetés, a Lunar-A megvalósítása.

A Holdhoz vagy a Marsra?

A Holdhoz vagy a Marsra?A következő hetekben még van lehetőség arra, hogy aki akarja, 2007-ben a nevét egy japán szondával a Hold körüli pályára, és/vagy egy amerikaival a Mars felszínére küldje.

A Hinode már a Napot figyeli

A Hinode már a Napot figyeliA szeptemberi start előtt SOLAR-B-ként ismert japán mesterséges hold jó úton halad tudományos programjának megkezdése felé.

Három új űreszköz Ariane-5-tel

Három új űreszköz Ariane-5-telAz európai hordozórakéta menetrendszerű startja során egy távközlési és egy műsorszóró mesterséges hold, valamint egy japán technológiai kísérlet indult.

Az Akari jól működik

Az Akari jól működikNyilvánosságra hozták az Akari (felbocsátás előtti nevén ASTRO-F) japán infravörös csillagászati mesterséges hold első képeit.

Japán műhold a repülés biztonságáért

Japán műhold a repülés biztonságáértSikeresen állt pályára az a műhold, amelynek segítségével sűríthetők lesznek a repülőjáratok az ázsiai és óceániai térségben, miközben csökkenthető a gépek közötti távolság.

Újabb japán távérzékelő műhold

Újabb japán távérzékelő műholdKözép-európai idő szerint a január 24-re virradó éjszakán pályára állt a legújabb japán földmegfigyelő műhold. A JAXA űrügynökség legújabb „gyermeke” akár 1 : 25 000 arányú térképezést is lehetővé tesz.

Misztikus árnyak az Antarktiszon

Misztikus árnyak az AntarktiszonA japán Daichi műhold felvételén az idén 50 éves Syowa kutatóállomás környékét láthatjuk, kísértetiesen hosszú árnyékokkal.

A japán holdszonda új neve Kaguya

A japán holdszonda új neve KaguyaAz eddig SELENE néven ismert, augusztusban indítandó japán űreszköz új nevét egy nyilvános pályázatra beérkezett javaslatok közül választották ki.

Kémholdak Japánból

Kémholdak JapánbólEgy radaros és egy optikai felderítő műholdat állítottak pályára a szigetországból, H-2A rakétával.

Űr-origami

Űr-origamiMi sül ki abból, ha a papírhajtogatás művészetét összeházasítják az űrtechnológiával? Japán specialitás!

A Kiku-8 a Föld körül

A Kiku-8 a Föld körülSikeresen startolt és napelemeit is kinyitotta a legújabb japán űrkísérlet keretében felbocsátott műhold.

Új antenna-technológia

Új antenna-technológiaAz Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Úton az új japán napfizikai műhold

Úton az új japán napfizikai műholdA SOLAR-B japán idő szerint szeptember 23-án reggel (nálunk még 22-én este) indult, majd sikeresen Föld körüli pályára állt. Új neve Hinode.

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályán

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályánSikeresen startolt Japán első infravörös csillagászati mesterséges holdja, az ASTRO-F.

A Daichi (ALOS) első képei

A Daichi (ALOS) első képeiElkészültek a január végén felbocsátott új japán távérzékelő mesterséges hold első, térhatású felvételei.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 158 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus