India a világűrben Cikkek: 81 - 100

Egyszerre hét műhold startolt Indiából

Egyszerre hét műhold startolt IndiábólA PSLV rakéta fő hasznos terhe, a francia-indiai SARAL óceánkutató hold mellett még hat kis űreszköz állt poláris pályára, köztük az első osztrák műhold, és más „elsők” is.

Francia és japán műhold indiai rakétával

Francia és japán műhold indiai rakétávalA PSLV rakéta vasárnap pályára állította a SPOT-6 francia kereskedelmi földmegfigyelő műholdat, és egy kis japán kísérleti egyetemi holdat is.

Indiai radarműhold indult

Indiai radarműhold indultAz ázsiai ország ezzel belépett azon űrhatalmak szűk körű klubjába, amelyek képesek saját radaros távérzékelő hold gyártására és pályára állítására – mind polgári, mint katonai felderítő alkalmazások céljára.

Végre egy sikeres start Indiából

Végre egy sikeres start IndiábólIgaz, most a kisebb PSLV rakéta indult, és nem a tavaly kétszer is szerencsétlenül járt GSLV.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Felfutóban az indiai űrprogram

Felfutóban az indiai űrprogram2010-ben az ázsiai ország közel 40 százalékkal többet költhet majd űrkutatásra, mint az elmúlt esztendőben!

Hirtelen halál: az indiai holdszonda vége

Hirtelen halál: az indiai holdszonda végeA tavaly októberben indított, a Hold körül keringő Csándráján-1 váratlanul, idő előtt felmondta a szolgálatot.

Pillantás a Hold sötét krátereibe

Pillantás a Hold sötét krátereibeNyilvánosságra hozták az indiai Csándráján-1 holdszondán repülő amerikai radarberendezés első képeit a Hold állandóan sötétben levő sarkvidéki krátereinek belsejéről.

Űrszonda-becsapódás a Holdon

Űrszonda-becsapódás a HoldonA terveknek megfelelően a Hold felszínébe csapódott a Csándráján-1 indiai holdszondáról indított egység. Képeket egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra.

Elindult az indiai holdszonda

Elindult az indiai holdszondaA kétéves működésre tervezett Csándráján-1 (Chandrayaan-1) révén az ázsiai ország is megkezdheti a Hold kutatását.

India a Marshoz?

India a Marshoz?A 2013-at beharangozó cikkünkből kimaradt, most bepótoljuk: ha minden jól megy, idén ősszel indulhat az első indiai űrszonda a Mars körüli pályára.

Indiai űrtervek a következő évekre

Indiai űrtervek a következő évekreIdén még két PSLV rakétát indítanak, jövőre viszont bemutatkozna az utóbbi két alkalommal szerencsétlenül járt GSLV rakéta indiai gyártású harmadik fokozattal szerelt, javított változata is.

Megha-Tropiques és három másik

Megha-Tropiques és három másikIndiai PSLV rakétával indult a francia-indiai időjárás- és klímakutató űreszköz. Útitársa három mikroműhold volt.

Az idei második rakétakudarc Indiában

Az idei második rakétakudarc IndiábanIndia legnagyobb hordozórakétája, a GSLV a mai startot követő egy percen belül szerencsétlenül járt.

Indiai rakétakudarc

Indiai rakétakudarcMúlt csütörtökön a legnagyobb teljesítményű indiai hordozórakétához fejlesztett új, folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyagú harmadik fokozat kísérleti indítása nem sikerült.

Óceánkutató műhold Indiából

Óceánkutató műhold IndiábólAz Oceansat-2 mai startja volt az ország huszadik sikeres űrindítása.

Radaros kémműhold indult Indiából

Radaros kémműhold indult IndiábólAz űreszközt Izraeltől vásárolták, és elsősorban a gyanús pakisztáni tevékenység megfigyelésére szánják.

Indiai közelképek a Holdról

Indiai közelképek a HoldrólNyilvánosságra hoztak két képet a Csándráján-1 Holdba csapódó egységének pénteki felvételei közül.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Indiai rakéta tíz műholddal

Indiai rakéta tíz műholddalHétfőn nyolc külföldi és két hazai műholdat emelt a magasba az indiai PSLV hordozórakéta.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 119 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019