India a világűrben Cikkek: 1 - 20

Vikram és Pragyan

Vikram és PragyanHamarosan indul India második holdszondája, a Csándráján–2. Leszállóegységgel és holdjáróval, az érkezést szeptemberre tervezik.

Műhold-megsemmisítés

Műhold-megsemmisítésÚjabb részletek derültek ki az indiai kísérletről, amelyben lelőtték egyik saját műholdjukat. Az ilyen események ugrásszerűen gyarapítják az űrszemetet.

PSLV: új konfigurációban, 29 műholddal

PSLV: új konfigurációban, 29 műholddalAz indiai hordozórakéta ma egy katonai műholdat és másodlagos teherként 28 nanoműholdat állított pályára Sriharikotából.

Indiai évnyitó

Indiai évnyitóA PSLV hordozórakéta új változatával állítottak poláris pályára egy (plusz még egy „fél”) indiai műholdat Sriharikota szigetéről.

Katonai távközlési hold Indiából

Katonai távközlési hold IndiábólGSLV Mk.2 rakátával indult a GSAT-7A, a geostacionárius pálya felé tart.

Sikeres start Indiából

Sikeres start IndiábólA GSLV Mk.3 rakéta utolsó tesztrepülésén egy távközlési műholdat állított pályára. Következik januárban a Hold felé induló Chandrayaan-2.

Indiai űrhajós

Indiai űrhajósEgy már volt, de őt hajlamosak „elfelejteni”. Egy másik talán nem volt eléggé indiai. Most már „igazi”, tényleg saját űrhajóst szeretnének. India a „Gagarin-élményre” vágyik.

GSAT-6A: megszakadt a kapcsolat

GSAT-6A: megszakadt a kapcsolatA március 29-én indított indiai távközlési műhold egyelőre (?) elveszett az irányítói számára.

31 műholddal indult a PSLV

31 műholddal indult a PSLVAz indiai hordozórakéta január 12-én emelkedett a magasba Sriharikota szigetéről.

India kutató űreszközei

India kutató űreszközeiFolytatódik a Hold kutatása, majd napfizikai és polarizációs röntgencsillagászati megfigyeléseket végző űreszközök következnek.

Radaros műhold Indiából

Radaros műhold IndiábólA RISAT-2B katonai és felderítési, valamint polgári célból is gyűjt majd adatokat a Föld felszínéről, éjjel-nappal, mindenféle időjárárási körülmények között.

Indiai összefoglalók

Indiai összefoglalókNemcsak a tavalyi eredményeket mutatták be, hanem újabb részleteket közöltek a néhány éven belül várható emberes űrrepülésükről.

Lelőtt indiai műhold

Lelőtt indiai műholdA héten Indiában is demonstrálták, hogy képesek megtenni, amit a többi űrnagyhatalom...

Mi várható 2019-ben? (3. rész)

Mi várható 2019-ben? (3. rész)Űrszondás programokból válogatva fejezzük be az új esztendő várható űreseményeinek év eleji áttekintését.

Indiai földmegfigyelő műhold és egy csomó kicsi

Indiai földmegfigyelő műhold és egy csomó kicsiAz indiai PSLV rakéta a fő hasznos terhe, a HysIS mellett még 30 apró műholdat állított pályára.

Indiai rakéta két brit műholddal

Indiai rakéta két brit műholddalA PSLV rakéta két földmegfigyelő műholdat állított pályára Sriharikota szigetéről, India keleti partjai mellől.

Pótműhold Indiából

Pótműhold IndiábólÚj taggal bővült az ázsiai ország regionális navigációs műholdrendszere, egy tavalyi sikertelen starttal esett csorbát köszörültek most ki.

GSAT-6A

GSAT-6AA geostacionárius pályára szánt új indiai távközlési hold GSLV rakétával indult.

Kudarc a nyolcadik indiai navigációs műhold startja

Kudarc a nyolcadik indiai navigációs műhold startjaEgy PSLV rakétával állt pályára az IRNSS-1H, India tavaly már teljessé vált regionális navigációs műholdrendszerének legújabb tagja, de nem vált le az orrkúp.

Harmincegy műhold Indiából

Harmincegy műhold IndiábólA PSLV rakéta 40. startja alkalmával egy földmegfigyelő műhold és 15 ország 30 másik kis űreszköze állt pályára pénteken.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 105 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus