Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 481 - 500

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?Mint az közismert a GNSS technika egyre szélesebb körben terjed el, a rendszerek pontossága és integritása a földi, azaz GBAS kiterjesztő rendszereknek (DGPS és RTK hálózatok, EUPOS), illetve a műholdas kiterjesztő rendszereknek (OmniStar, EGNOS) köszönhetően egyre inkább nő. Ennek köszönhetően a GNSS technikát egyre újabb és újabb területeken alkalmazzák.

Ízelítő az Ifjúsági Fórum előadásaiból (2. rész)

Ízelítő az Ifjúsági Fórum előadásaiból (2. rész)A Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság november 21-én, hétfőn rendezi meg az V. Ifjúsági Fórumot. Kedvcsináló az előadásokból...

Magyar kutatók elismerése

Magyar kutatók elismeréseAz Ulysses-program 15 éves évfordulója alkalmából az ESA oklevéllel ismerte el Erdős Géza és Király Péter eredményes munkáját.

FELHÍVÁS: Fiatal magyar űrkutatók fóruma

FELHÍVÁS: Fiatal magyar űrkutatók fórumaA Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) az idén is megrendezi Ifjúsági Fórumát. Az időpont: november 21.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az élet lehetősége a Marson

PROGRAMAJÁNLÓ: Az élet lehetősége a MarsonAz MTA Biológiai Tudományok Osztálya és a Collegium Budapest ezzel a címmel rendez tudományos ülést november 9-én.

Az Űrnapon történt

Az Űrnapon történtTegnap sikeresen lezajlott az idei Űrnap. Akik nem tudtak elmenni, azok számára röviden összefoglaljuk az eseményeket.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005A Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság közös szervezésében kedden (18-án) kerül megrendezésre az idei Űrnap konferencia.

PROGRAMAJÁNLÓ:
Az Űrnap részletes programja

PROGRAMAJÁNLÓ: <br>Az Űrnap részletes programjaVéglegessé vált a 2005-ös Űrnap programja. Ahogy ígértük, közzétesszük azt, abban a reményben, hogy az Űrvilág Olvasói közül mind többen vesznek részt a rendezvényen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005Idén október 18-án kerül sor a hagyományos űrnapi rendezvényre.

Meghalt Szabó László

Meghalt Szabó László72 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt a neves magyar űrmérnök.

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!A cím nem egy utópisztikus felkiáltás, ellenkezőleg: az Európai Bizottság által anyagilag támogatott új ESA-projekt egyik célja.

Ízelítő az Ifjúsági Fórum előadásaiból (1. rész)

Ízelítő az Ifjúsági Fórum előadásaiból (1. rész)A Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság november 21-én, hétfőn rendezi meg az V. Ifjúsági Fórumot. Kedvcsináló az előadásokból...

Űridőjárási kutatások világszerte

Űridőjárási kutatások világszerteAz űridőjárás kutatásával, az eredmények szolgálatszerű közzétételével kapcsolatos újdonságokat foglaljuk össze - főleg Európára koncentrálva.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)Sorozatunk befejező részében sejttenyészetek szabadesés közben való vizsgálatát mutatjuk be. Az eszköz fő felhasználási területe bizonyos egysejtű élőlények tenyésztése.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)Sorozatunk következő részében egy újabb olyan eszközt mutatunk be, amelynek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetőek földi laboratóriumokban. Az RPM elnevezésű eszköz a sejttenyészet leülepedését gátolja meg, segítségével pedig sejtek szövetekké és szervkezdeményekké való összeállása segíthető elő.

Már csak egy hét a Venus Express indításáig

Már csak egy hét a Venus Express indításáigAz első európai Vénusz-szonda programjában magyar szakemberek is részt vesznek. Az űrszonda indítására a tervek szerint október 26-án Kazahsztánból egy orosz Szojuz-Fregat rakétával kerül sor. A közelgő start alkalmából művészeti pályázatot is hirdettek!

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)Sorozatunkban olyan eszközöket mutatunk be, amelyek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetők el földi laboratóriumokban. Az első részben egy forgó sejttenyésztő készüléket mutatunk be, amelynek segítségével a sejtek inzulintermelését lehet fokozni, szívizom- és csontvelő-szövet növekedése vizsgálható.

PROGRAMAJÁNLÓ: Körvonalazódik a 2005-ös Űrnap programja

PROGRAMAJÁNLÓ: Körvonalazódik a 2005-ös Űrnap programjaAzt ígértük, ahogy megtudjuk a 2005-ös Űrnap programjának részleteit, úgy azonnal tájékoztatjuk Önöket. Bár a program még nem teljesen végleges, már csak kisebb változtatások lehetnek rajta.

A Voyager-1 űrszonda kilépett a szuperszonikus napszélbuborékból

A Voyager-1 űrszonda kilépett a szuperszonikus napszélbuborékbólA Naprendszer-kutatás jelentős eseményéről „első kézből” értesülhetünk.

A Jütland-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Jütland-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 15-én, szerdán készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. Dánia szárazföldi részén kívül az Északi-tengeren zajló fitoplankton-virágzást is láthatjuk a képen.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Összesen 604 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus