Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 421 - 440

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségekHazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)Az élőlények evolúciója a gravitációs erő jelenlétében zajlott le, majd az élet évmilliókon át gravitációs körülmények között fejlődött.

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásban

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásbanHogyan működik a napelem? Milyen problémákkal kell szembenézni a használata során? A Műegyetem villamosmérnöki hallgatói testközelből ismerkedhettek meg vele. A BME HVT Űrkutató Csoport szakmai beszámolója a mérésről.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

Hogy állunk az Obsztanovkával?

Hogy állunk az Obsztanovkával?A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) magyar részvétellel készül egy plazmahullámmérő rendszer, orosz nevén Obsztanovka. A KFKI RMKI készíti a tizenegy érzékelőt tartalmazó, három számítógépből álló vezérlő és adatgyűjtő rendszert, az ELTE űrkutató csoportja pedig a SAS3 hullámmérő detektort.

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai Központban

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai KözpontbanMiért foglalkoznak a Járványügyi Központban mikrogravitációval? Mi köze lehet a fertőző és nem fertőző betegségek epidemiológiájának a súlytalansághoz?

Műholdépítés közben

Műholdépítés közbenCikksorozatunk második részében részletesebben foglalkozunk a SSETI ESEO műhold magyar diákok által fejlesztett plazmadiagnosztizáló (LMP) műszerével.

Műholdépítő fiatalok

Műholdépítő fiatalokA következő hónapokban rendszeresen jelentkezik az ESEO és ESMO műholdak magyar csapata, így olvasóink közelről kaphatnak betekintést egy ifjúsági műhold építésének és fejlesztésének menetébe és mindennapjaiba.

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson A hamarosan induló Atlantis által szállított Columbus laboratóriumon októbertől magyar kísérleteket is végeznek az űrhajósok. Az űrrepülőgép startjáról élő internetes közvetítés lesz csütörtök este a Polaris Csillagvizsgálóból.

Az idei Űrnap programja

Az idei Űrnap programja A magyar űrkutatók hagyományos rendezvényét november 20-án tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Társulási egyezményünk meghosszabbítva

Társulási egyezményünk meghosszabbítva Magyarország és az Európai Űrügynökség újabb öt évre aláírta a PECS megállapodást. Így továbbra is lehetséges, hogy a hazai kutatóhelyek és űripari cégek alvállalkozóként részt vegyenek az ESA különböző programjaiban.

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépe

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépeCikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a BME-n fejlesztés alatt álló diák űrszonda központi számítógépének feladatait, valamint azokat a kísérleteket, amelyek adatainak a feldolgozását ez az egység végzi.

A súlytalanság immunológiája

A súlytalanság immunológiájaSan Franciscoban történt egy immunológiai kongresszuson, hogy poszterünk előtt álldogálva egy elegáns úr lépett hozzám. A munkámról érdeklődött, és alig akart hinni a fülének, hogy Magyarországon egy űrélettani laboratóriumban dolgozom.

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?A cikkben a fizikai értelemben vett kaotikus rendszerek néhány tulajdonságát mutatjuk be, majd megvizsgáljuk, hogy teljesülhetnek-e ezek Föld körüli térségünkre is.

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensére

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséreVárhatóan még az évtized vége előtt újabb magyar fejlesztésű sugárzásmérő műszer kerül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumbanA 2006 októberében elindult két STEREO szonda ez év áprilisára a Nap felől nézve már 48 foknyira távolodott el egymástól, ezzel lehetővé téve a Föld felé irányuló koronakitörések (CME) követését, szerkezetük megismerését, a várt nagy előrelépést az űridőjárás előrejelzésében.

A láthatatlan Naprendszer

A láthatatlan NaprendszerA Mozgókép Alapítvány támogatásával film készült az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Kozmikus Fizikai Főosztályának munkájáról.

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Ifjúsági fórum

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Ifjúsági fórumFebruár 29-én (pénteken) Budapesten fiatal hazai űrkutatók számolnak be munkájukról.

A magyar űripar és az ESA-csatlakozás

A magyar űripar és az ESA-csatlakozásAz ország legnagyobb űripari cégének egyik vezetőjével közölt ma érdekes interjút az [origo].
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Összesen 613 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019