Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 401 - 420

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásával

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásávalA mindannyiunk számára elérhető polgári távérzékelés erőforrásai kiváló lehetőséget nyújtanak eddig nem elvégezhető műszaki vizsgálatok végrehajtására.

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység Az ionhajtóművek jelenlegi fejlettségi állapotukban arra használhatók, hogy segítségükkel már pályán levő műholdak helyzetét változtassák, esetleg jelentősebb pályakorrekciót végezzenek el, sőt a kémiai hajtóművekhez képest jobb hatásfokuk révén bolygóközi missziókra is tervezhetők.

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (1. rész)

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (1. rész)Műholdfedélzeti energiaellátó rendszerek tervezése során a legfontosabb szempontok közé tartozik a megbízhatóság, valamint a jó hatásfokú működés biztosítása.

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásánTöbb hónapos üzemszünet után tegnap újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán.

Jelentős magyar űripari siker

Jelentős magyar űripari sikerMérföldkő a hazai űripar történetében, hogy a miskolci Admatis Kft. részt vesz az Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA) közös űrvállalkozásában, a Sentinel programban.

Neurospat: folytatás az ISS-en

Neurospat: folytatás az ISS-enSikeresen lezajlottak a Neurospat kísérlet második ülései a Nemzetközi Űrállomáson.

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15Egy-egy orosz, belga és kanadai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az orosz űrhajó.

Új korszak kezdete az Űrállomáson

Új korszak kezdete az ŰrállomásonHa az időjárás nem szól közbe, május 27-én startol Bajkonurból a Szojuz TMA-15 (19S). A repülés többszörös mérföldkő: újabb nagy lépés az Űrállomás fejlődésében, az európai szerepvállalásban és a magyar részvételben is.

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályaiMagyar csillagászoknak a NASA Spitzer-űrtávcsöve segítségével tett felfedezését a tekintélyes brit tudományos lap, a Nature holnapi száma közli.

Herschel és Planck: start május elején

Herschel és Planck: start május elejénAz ESA új startdátumot jelölt ki a két nagy európai űrobszervatórium számára. Az Ariane-5 rakéta május 6-án indulhat Kourouból.

Ifjúsági Fórum november 13-án

Ifjúsági Fórum november 13-ánA Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) kilencedik alkalommal rendezi meg az űrkutatók Ifjúsági Fórumát.

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)A tápegység főbb részei a kapcsoló cella, a vezérlőkör, a kimeneti és bemeneti szűrés, valamint a különböző védelmi funkciókat ellátó áramkörök.

Kisműholdak intelligens akkumulátor egysége

Kisműholdak intelligens akkumulátor egységeA Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával megvalósult témapályázat keretében megkíséreltük specifikálni egy kisműhold akkumulátor egységét.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomáson

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomásonTalán már az év végén elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra a miskolci Admatis Kft. kísérlete, amelyben a habok viselkedését kutatják a súlytalanságban.

A magyar kísérlet első napja az Űrállomáson

A magyar kísérlet első napja az ŰrállomásonJúnius 3-án sikeresen végrehajtották az első Neurospat kísérletet az ISS-en.

Magyar kísérletsorozat az Űrállomáson

Magyar kísérletsorozat az ŰrállomásonA Szojuz TMA-15 szerdai startjával a magyar jelenlét szempontjából is új fejezetet kezdődik az Űrállomáson. Egy éves késleltetés után végre megkezdődhet a Neurospat kísérlet.

Elindult a Herschel és a Planck

Elindult a Herschel és a PlanckÚtjára indult az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrtávcsöve.

A két STEREO szonda iránya már derékszögben

A két STEREO szonda iránya már derékszögbenA Föld pályája mentén több, mint 2 éve távolodó két STEREO űrszonda szögtávolsága a Nap felől nézve 2009 február elejére elérte a 90 fokot. Ezzel ideális megfigyelési helyzetet teremtenek.

Új helyen a Magyar Űrkutatási Iroda

Új helyen a Magyar Űrkutatási IrodaA MŰI ettől az évtől a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal osztályaként folytatja működését. Az iroda a lágymányosi Infoparkba költözött.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Összesen 625 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019