Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 321 - 340

Magyar részvétel a Nemzetközi Űrtechnológiai Konferencián

Magyar részvétel a Nemzetközi Űrtechnológiai KonferenciánSzeptember 15-17. között Athénben rendezték a Nemzetközi Űrtechnológiai Konferenciát (ICST), amelyen a résztvevők az űrtudományok és az űrtechnológia változatos témaköreiben ismertették legújabb kutatási és fejlesztési eredményeiket.

CoCoRAD: teljes siker!

CoCoRAD: teljes siker!A magyar CoCoRAD diákcsapat svédországi ballonkísérletét az időjárás csak késleltetni tudta. A mérések kitűnően sikerültek.

Kutatók Éjszakája - csillagászattal

Kutatók Éjszakája - csillagászattalSzeptember 23-án (pénteken) ismét Kutatók Éjszakája! Az ELTE TTK Csillagászati Tanszéke is érdekes programmal készül, és még az éjszakát sem várják meg...

Publikációs lehetőség az Űrtan Évkönyvben

Publikációs lehetőség az Űrtan ÉvkönyvbenAz űrkutatással kapcsolatos bármely tudományágban elért, hazai vonatkozású eredményekről vár színvonalas ismeretterjesztő írásokat a jövőre megjelenő 2010-2011-es Űrtan Évkönyvbe a MANT.

Elérte kijelölt pályáját a RadioAstron

Elérte kijelölt pályáját a RadioAstronHárom évtizeden át tartó előkészületek után sikeresen elindult az orosz rádiócsillagászati műhold, amelynek 10 m-es rádiótávcsöve hatalmas földi rádióteleszkópokkal együtt nagy felbontású interferometrikus méréseket végez majd.

Űr-VLBI az 1980-as években (2. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (2. rész)1985-ben a mindkét félnek megfelelő barátságos, „semleges helyszínen”, Budapesten kezdték meg formális együttműködésüket a szovjet és nyugati rádiócsillagászok, hogy megszülethessen a RadioAstron űr-VLBI műhold.

Prezentációs díj űrkutatási eredményért

Prezentációs díj űrkutatási eredményértAz Országos Tudományos Diákköri Tanács egyik díját Zábori Balázs nyerte, aki az Űrvilág rendszeres szerzője is.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az első magyar műhold

PROGRAMAJÁNLÓ: Az első magyar műhold Gschwindt András előadása a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében, június 7-én.

LAPSZEMLE: Eurómilliókat bukhat Magyarország

LAPSZEMLE: Eurómilliókat bukhat MagyarországKét mai cikkében is foglalkozik a hazai űripar és űrkutatás áldatlan helyzetével a Napi Gazdaság.

PROGRAMAJÁNLÓ: MANT Világűrklub

PROGRAMAJÁNLÓ: MANT VilágűrklubA Magyar Asztronautikai Társaság vadonatúj rendezvénysorozata március 17-én délután indul. A kötetlen beszélgetés témái: a Mars „kizöldítése” és az űripar.

Hamarosan kezdődik a 62. Világűrkongresszus

Hamarosan kezdődik a 62. VilágűrkongresszusAz idei évben ezúttal Fokváros ad otthont a világ legnagyobb űrkutatási konferenciájának. A jövő héten több mint kétezer szakember fog találkozni a dél-afrikai rendezvényen.

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!A BEXUS-12 ballon felbocsátására – fedélzetén a magyar CoCoRAD kísérlettel – várhatóan a napokban kerül sor az észak-svédországi Esrange Űrközpontból, Kiruna közeléből.

Új bolygók, érdekes csillagok a CoRoT szemével

Új bolygók, érdekes csillagok a CoRoT szemévelJúnius végén rendezték Marseille-ben a 2. CoRoT szimpóziumot.

Magyarországra látogattak az ESA szakértők a BEXUS program keretében

Magyarországra látogattak az ESA szakértők a BEXUS program keretébenMár korábban beszámoltunk az Űrvilág olvasóinak az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS diákprogramjáról, melyben a magyar CoCoRAD diákcsapat hazánkból elsőként elnyerte a részvétel jogát.

Űr-VLBI az 1980-as években (3. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (3. rész)Magyarország különleges összekötő szerepet játszott a készülő szovjet rádiócsillagászati műhold fejlesztői és a nyugati együttműködő partnerek „összehozásában”.

Űr-VLBI az 1980-as években (1. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (1. rész)Startra kész az orosz RadioAstron rádiócsillagászati műhold, amely már az 1980-as évek eleje óta készül. Hogy kezdődött az egész történet?

Újabb mérföldkő a magyar BEXUS kísérletben

Újabb mérföldkő a magyar BEXUS kísérletbenMár korábban beszámoltunk az Űrvilág olvasóinak az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS diákprogramjáról, melyben BEXUS sztratoszférikus ballonok és REXUS magaslégköri rakéták „fedélzetét” kínálja fel a tagországaiból, valamint az együttműködő államaiból – így Magyarországról – pályázó egyetemi hallgatók számára.

A magyar űripar sikere

A magyar űripar sikereMost fordul először elő, hogy egy magyar űripari vállalkozás egy közel húsz műholdból álló flotta fedélzeti szolgálati rendszeréhez készülő kulcsfontosságú berendezésekre kapott megrendelést.

Triplán fedő hármascsillag – magyar felfedezés!

Triplán fedő hármascsillag – magyar felfedezés!Magyar csillagászok különleges hármascsillagot fedeztek fel a Kepler-űrtávcsővel. Az egzotikus égitestről a tekintélyes Science magazin április 8-i számában számol be a Derekas Aliz és Kiss László által vezetett kutatócsoport.

Magyar fiatalok a német rakétabázison, avagy BEXUS program, második felvonás

Magyar fiatalok a német rakétabázison, avagy BEXUS program, második felvonásAhogyan már arról korábban beszámolhattunk az Űrvilág olvasóinak, a CoCoRAD diákcsapat Magyarországról elsőként vehet részt az Európai Űrügynökség (ESA) BEXUS sztratoszférikus ballonkísérletében.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Összesen 613 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019