GMES - Copernicus Cikkek: 161 - 180

A Boden-tó radaros műholdképen

A Boden-tó radaros műholdképenAz ESA április elején indított Sentinel-1A holdjának kalibrálása még nem ért véget, de néhány kép már megmutatja, mire lesz képes.

Kevésen múlt az ütközés

Kevésen múlt az ütközésAz április 3-án felbocsátott új európai földmegfigyelő műhold, a Sentinel-1A alig tudott kitérni egy irányíthatatlan régi űreszköz elől.

Reflektorfényben a Sentinel-1A

Reflektorfényben a Sentinel-1AA ma felbocsátandó Sentinel-1A európai földmegfigyelő műholdat Magyarországon is várják!

Harc a frekvenciákért

Harc a frekvenciákértA rádióspektrum 5350–5470 MHz közötti szeletére, amit a jövendő európai és kanadai radaros távérzékelő műholdak használnak, földi jelentkezők is akadtak.

Magyar siker a Copernicus Masters versenyen

Magyar siker a Copernicus Masters versenyenA műholdas földmegfigyelés legjobb új, innovatív alkalmazásait felvonultató európai verseny egyik fődíját idén Fülöp Györk nyerte el.

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűen

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűenAz Európai Űrügyökség (ESA) segítségével olyan szolgáltatást fejlesztettek, amely az interneten elérhető információval segít az árvízi mentés során.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

3,786 milliárd: meglesz a GMES uniós támogatása

3,786 milliárd: meglesz a GMES uniós támogatásaJó hír az EU és az ESA közös távérzékelés-alkalmazási programja számára, hogy az Európai Tanács 3,786 milliárd eurót szánna rá a 2020-ig tartó következő költségvetési ciklusban.

Műholdak „radarszeme” a holland gátakon

Műholdak „radarszeme” a holland gátakonHollandiában az országot a tengervíztől biztonságosan elzáró gátakért felelős hatóságok műholdradaros méréseket is felhasználnak munkájukhoz.

Küzdelem az Envisatért

Küzdelem az EnvisatértMinden idők legtöbbet tudó földmegfigyelő műholdja, az európai Envisat tíz évnyi működés után hirtelen elhallgatott.

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetben

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetbenÁprilisban az ESA új, még tesztüzemben működő radaros távérzékelő műholdja, a Sentinel-1A már fontos adatokat szolgáltatott az afrikai ország hatóságainak.

Pályán a Sentinel-1A

Pályán a Sentinel-1AElindult az európai Copernicus program első földmegfigyelő műholdja.

Sentinel-1A: üzemanyaggal feltöltve!

Sentinel-1A: üzemanyaggal feltöltve!Készül jövő heti startjára az Európai Űrügynökség (ESA) első Sentinel műholdja, amely radaros technikával figyeli majd a Földet.

Hamarosan indul a Sentinel-1A

Hamarosan indul a Sentinel-1AFebruár végén először Francia Guyanába, majd márciusban a világűrbe indul az európai műholdas földmegfigyelés új korszakát nyitó Sentinel-1A.

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.

Hideget-meleget kap a Sentinel-1A

Hideget-meleget kap a Sentinel-1AAz európai távérzékelő műholdak új sorozatának első, radaros méréseket végző tagját most tesztelik. A Sentinel-1A a jövő év elején indulhat.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

Landsat és Sentinel-2

Landsat és Sentinel-2A készülő európai Sentinel-2 földmegfigyelő műholdak felvételeiből előállítandó adatok kompatibilisek lesznek a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő amerikai Landsat rendszer legújabb holdjának adataival.

A Titanic öröksége és a világűr

A Titanic öröksége és a világűrSzáz évvel ezelőtt süllyedt el a jéghegynek ütköző óriási utasszállító hajó. A katasztrófát követően alakították ki a nemzetközi jéghegyfigyelő szolgálatot, ahol napjainkban egyre több műholdas távérzékelési adat bevonásával dolgoznak.

EU űrkonferencia lesz Budapesten

EU űrkonferencia lesz BudapestenAz Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja (FP7) űrkutatási fejezetének félidei értékelését tartják május 12-én és 13-án Budapesten, a magyar EU-elnökséghez is kapcsolódva.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 192 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus