GMES - Copernicus Cikkek: 161 - 180

Lézerező Sentinel

Lézerező SentinelA Sentinel-1A európai radaros földmegfigyelő holdon kísérletképpen először használtak optikai adatátvitelt – űrbeli közvetítő segítségével.

Lake County, Oregon

Lake County, OregonA Sentinel-1A műhold radarképén az USA egyik északnyugati államának viszonylag száraz, magasan fekvő területe látható.

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésről

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésrőlAz elmúlt 25 év legnagyobb észak-kaliforniai földrengésének hatása, ahogy a Sentinel-1A műholddal megfigyelték.

A nyughatatlan szupervulkánok

A nyughatatlan szupervulkánokA Copernicus program bizonyos műholdjai a vulkánok és a szupervulkánok működési folyamatait is képesek vizsgálni.

Duplázódó európai radarszem

Duplázódó európai radarszemÁprilis óta már repül a Sentinel-1A radaros földmegfigyelő hold. 2016-ban követheti az 1B jelű társa is, teljessé téve a rendszert.

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetben

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetbenÁprilisban az ESA új, még tesztüzemben működő radaros távérzékelő műholdja, a Sentinel-1A már fontos adatokat szolgáltatott az afrikai ország hatóságainak.

Pályán a Sentinel-1A

Pályán a Sentinel-1AElindult az európai Copernicus program első földmegfigyelő műholdja.

Sentinel-1A: üzemanyaggal feltöltve!

Sentinel-1A: üzemanyaggal feltöltve!Készül jövő heti startjára az Európai Űrügynökség (ESA) első Sentinel műholdja, amely radaros technikával figyeli majd a Földet.

Hamarosan indul a Sentinel-1A

Hamarosan indul a Sentinel-1AFebruár végén először Francia Guyanába, majd márciusban a világűrbe indul az európai műholdas földmegfigyelés új korszakát nyitó Sentinel-1A.

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.

Nyúzópróba

NyúzópróbaJavában tesztelik az európai Copernicus program következő műholdját, a jövő tavasszal indítandó Sentinel-2A-t.

Már elérhetők a Sentinel-1A adatai

Már elérhetők a Sentinel-1A adataiAz EU és az ESA közös Copernicus programja első földmegfigyelő műholdjának tesztidőszaka sikeresen lezárult.

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1A

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1AHabár még csak néhány hónapja bocsátották fel, a Sentinel-1A műhold által készített felvételekről már bebizonyosodott, hogy alkalmasak a földfelszín 3D-s modelljének előállítására.

A Rub’ al Khali sivatag tengernyi homokja

A Rub’ al Khali sivatag tengernyi homokjaSir Wilfred Thesiger után most a Sentinel-1A is felfedezi a Rub’ al Khali (Rub al-háli) sivatag dűnéit, de nem teveháton és nem datolyaevés közben.

A Boden-tó radaros műholdképen

A Boden-tó radaros műholdképenAz ESA április elején indított Sentinel-1A holdjának kalibrálása még nem ért véget, de néhány kép már megmutatja, mire lesz képes.

Kevésen múlt az ütközés

Kevésen múlt az ütközésAz április 3-án felbocsátott új európai földmegfigyelő műhold, a Sentinel-1A alig tudott kitérni egy irányíthatatlan régi űreszköz elől.

Reflektorfényben a Sentinel-1A

Reflektorfényben a Sentinel-1AA ma felbocsátandó Sentinel-1A európai földmegfigyelő műholdat Magyarországon is várják!

Harc a frekvenciákért

Harc a frekvenciákértA rádióspektrum 5350–5470 MHz közötti szeletére, amit a jövendő európai és kanadai radaros távérzékelő műholdak használnak, földi jelentkezők is akadtak.

Magyar siker a Copernicus Masters versenyen

Magyar siker a Copernicus Masters versenyenA műholdas földmegfigyelés legjobb új, innovatív alkalmazásait felvonultató európai verseny egyik fődíját idén Fülöp Györk nyerte el.

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűen

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűenAz Európai Űrügyökség (ESA) segítségével olyan szolgáltatást fejlesztettek, amely az interneten elérhető információval segít az árvízi mentés során.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 201 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019