Európai űrpolitika Cikkek: 81 - 100

Űrpolitikai konferencia Budapesten

Űrpolitikai konferencia BudapestenA 2009 januárjában két napra Magyarországra látogató szakemberek az európai nemzeti űrtevékenységek irányítási modelljeiről tárgyalnak majd.

Az EU űrkutatási pályázatai

Az EU űrkutatási pályázataiA Magyar Űrkutatási Iroda 2007. április 12-én FP7 Világűr Információs Nap címen rendez konferenciát, melyen az EU űrkutatási pályázatait mutatják be.

Ismét késik a GIOVE-B

Ismét késik a GIOVE-BAz európai Galileo navigációs műholdrendszer második holdját valószínűleg csak 2007-ben bocsátják fel. Friss hír még, hogy Dél-Korea is bekapcsolódik a Galileo fejlesztésébe.

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményei

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményeiAz Alcatel Espace vezette Galileo koncessziós társaság és az Unió megállapodtak a tervezés alatt álló európai műholdas helymeghatározó és navigációs rendszer legfontosabb földi elemeinek települési helyeiben.

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztését

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztésétTegnap hivatalba lépett Karel Van Miert európai tisztviselő, akinek az lesz a feladata, hogy a politika, a kutatás és az ipar közötti közvetítőként gyorsítsa a Galileo programot.

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági
és űrkutatási fejlesztésekre

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági <br>és űrkutatási fejlesztésekreAz Európai Bizottság április 6-án elfogadta az EU új kutatási keretprogramjáról szóló javaslatot. Az "EU Research - Building Knowledge Europe" című dokumentum lényegében az EU 2007-2013 évekre szóló új, VII. kutatási keretprogramjának (FP7) tervezete.

Kínai cég az európai Galileoban

Kínai cég az európai GalileobanA kínai távérzékelési központ – amely Galileo-ügyekben az ESA kínai partnere – a China Galileo Industries nevű holdingot bízta meg, hogy különféle navigációs és távérzékelési technikákat és technológiákat fejlesszen a projekt keretében.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (4. rész): A két intézmény lehetséges jövője

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (4. rész): A két intézmény lehetséges jövőjeAz ESA-nak és az EU-nak teljesen eltérő a szerkezete, szabályzata és a döntéshozatali felépítése. A két szervezet közeledése elengedhetetlenné teszi mindezek felülvizsgálatát.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (2. rész)

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (2. rész)Az űrkutatásnak, illetve a világűrrel kapcsolatos különböző tevékenységeknek jelentős szerepe van a társadalomban már a 20. század kezdete óta. A második világháború után nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen európai ország sem képes egyedül jelentősebb űrprogram megvalósítására.

Csehország és az ESA

Csehország és az ESAHazánk után a Cseh Köztársaság a második ország, amely aláírta az ESA-val való szoros együttműködését hatályba léptető alapokmányt.

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-ben

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-benAz állvány elkészítése 2009 közepéig késleltetheti az első orosz Szojuz hordozórakéta indítását a Francia Guyana-i Kourou űrbázisról.

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósítását

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósításátAz európai műholdas rádiónavigációs rendszer, a Galileo késlekedéseinek megszüntetését sürgette az Európai Parlament abban az állásfoglalásban, amelyet mások mellett a parlamenti témafelelős, Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) kezdeményezésére fogadtak el a strasbourgi plenáris ülésen.

Bemutatjuk... a román űrkutatást (2. rész)

Bemutatjuk... a román űrkutatást (2. rész)Románia űrkutatásának bemutatását a Román Űrügynökség történetével folytatjuk.

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.

Az Európai Űrtanács második ülése

Az Európai Űrtanács második ülése2005. június 7-én, Luxemburgban tartotta második ülését az Európai Űrtanács. A megbeszélésen körvonalazták az európai űrpolitika mai és jövőbeni lehetőségeit, illetve megállapodtak az Európai Unió űrpolitikájának részletes kidolgozásában a harmadik, 2005 novemberére tervezett ülésezésig.

Az űrtevékenység társadalmi hatásáról

Az űrtevékenység társadalmi hatásárólA Nemzetközi Asztronautikai Akadémia e témájú konferenciáját most tartja Budapesten, az Akadémia székházában.

A Huygens az ESA-t népszerűsítette

A Huygens az ESA-t népszerűsítetteA Huygens űrszonda leszállásáról szinte valamennyi európai hírújság címoldalon számolt be, az ESA honlapja pedig látogatottsági rekordot döntött.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (3. rész): Az együttműködés

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (3. rész): Az együttműködésAz Európai Bizottság és az ESA csak egyes esetekben dolgozott együtt, egészen a 1980-as évek végéig. Az Európai Bizottság 1988-ban formált meg először átfogó űrstratégiát.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (1. rész): A közös európai űrpolitika lehetősége

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (1. rész): A közös európai űrpolitika lehetőségeA múltban az űrtevékenység technika orientált volt, napjainkban azonban egyre növekszik a politika jelentősége ezen a területen is. Míg korábban űrpolitika nemzeten belül, vagy nemzetek között volt jelen, mára egyre nagyobb a nemzetek közötti együttműködés fontossága.

Formálódik az Európai Űrprogram

Formálódik az Európai ŰrprogramElső ülését tartja az Európai Űrtanács november 25-én Brüsszelben.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 134 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019