Európai űrpolitika Cikkek: 41 - 60

Hollandia űrtevékenysége

Hollandia űrtevékenységeAz ESA legnagyobb létesítményének otthont adó ország egy bő tucatnyi műholdat, számtalan űripari céget, egy komoly, készülő űrműszert és a fejlődő országokat segítő programot mondhat magáénak.

2015 és 2016 ESA-szemmel

2015 és 2016 ESA-szemmelAz ESA főigazgatója január 15-én évindító tájékoztatót tartott. Az esemény újszerű részéről már beszámoltunk. Most hagyományos részére térünk át, amelyben az elmúlt év eseményeiről és az idei tervekről beszélt.

Jelentősen emelkedik az ESA költségvetése

Jelentősen emelkedik az ESA költségvetéseAz ESA 2016-os költségvetése 5,25 milliárd euró, ami 18,4%-os emelkedés a tavalyihoz képest. Mire fordítják ezt a tekintélyes összeget, és hogyan érinti az emelkedés az újonnan belépett hazánkat?

Vezetőcserék az ESA-ban

Vezetőcserék az ESA-banA közelmúltban hivatalba lépett ESA főigazgató az előző hétvégén tartott ESA Tanácsülésen sokak számára váratlanul az ESA-vezérkar több mint felét lecserélte, és egy sor új igazgatót nevezett ki.

Megjelentek az ESA-törvények

Megjelentek az ESA-törvényekJegyezzük meg ezt a három számot, mert aki szeretne az ESA-val dolgozni, annak bármikor szüksége lehet rá: 2015. évi CLVIII., CLIX. és CLX. törvény!

Örömzene az ESA-ban

Örömzene az ESA-banHivatalba lépése előtt két héttel sajtótájékoztatót tartott az ESA új főigazgatója. Kijelentéseiből megsejthetjük, milyen mély változások várhatók az ESA-ban.

Egy tucat év az ESA élén

Egy tucat év az ESA élénHivatalosan ma távozik az ESA szervezetének éléről Jean-Jacques Dordain, aki három cikluson át, 12 évig töltötte be a főigazgatói posztot.

Az ESA tervezett tudományos űreszközei

Az ESA tervezett tudományos űreszközeiA múlt héten eldőlt, melyik európai–kínai ötletet támogatják, és kialakult a hármas „döntő” mezőnye a 2025-ös startra szánt M kategóriájú tudományos műholdért folyó versenyben is.

Elhunyt az ESA Tanács elnöke

Elhunyt az ESA Tanács elnökeAz ESA sajtóközleményben mély együttérzéssel tudatta, hogy május 21-én elhunyt Harald Posch, az ESA Tanács elnöke.

Radar-Magyarország

Radar-MagyarországÍgy mutatja be legújabb tagját, hazánkat az Európai Űrügynökség (ESA), a Sentinel-1A földmegfigyelő műhold radarképeiből összeállított mozaikkal.

Az űrtevékenység olcsó!

Az űrtevékenység olcsó!Az ESA főigazgatója január 15-én évindító tájékoztatót tartott. Az elhangzottak egy részéről már írtunk, előbb stratégiai elképzeléseit vázolta, majd 2015 fontos mérföldköveit és 2016 várható eseményeit ismertette.

Jó, ha tudjuk, mi az a Space 4.0

Jó, ha tudjuk, mi az a Space 4.0Az ESA főigazgatója január 15-én évindító sajtótájékoztatót tartott. Az esemény hagyományosnak mondható, de Jan Wörner (ebben is) újdonságokkal is meglepte az újságírókat.

Megjelent az ESA Bulletin 163. száma

Megjelent az ESA Bulletin 163. számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb, 2015. III. negyedévi számát adta ki az ESA. Az egyik cikkben a magyar közreműködésről is szó esik – bár a csatlakozásunkról még nem.

35 éves az ESA Alapokmánya

35 éves az ESA Alapokmánya40 éve írták alá, 35 évvel ezelőtt lépett hatályba az ESA Alapokmánya. Négy időközben elfogadott kiegészítéssel ma is ez szabja meg a szervezet működését.

Megjelent az ESA Bulletin legújabb száma

Megjelent az ESA Bulletin legújabb számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb darabját adta ki az ESA. Nyomtatott változatban továbbra is elérhető, de csak külön megrendelésre. „Zöld űrügynökségként” az elektronikus elérést ajánlják.

Új főigazgató irányítja az ESA-t

Új főigazgató irányítja az ESA-tJúlius 1-jén lépett hivatalba Johann-Dietrich Wörner, az ESA új főigazgatója. Elődjével ellentétben korábban nem volt az ESA munkatársa, a Német Űrügynökségtől érkezett.

Az ESA főigazgatói

Az ESA főigazgatóiHamarosan jelentős változás történik az ESA élén: új főigazgató veszi át a szervezet irányítását. Mi a főigazgató szerepe és kik töltötték be eddig ezt a tisztséget?

Egyedül nem megy!

Egyedül nem megy!Nemcsak a kínai kapcsolatról, hanem egy hazánkat közvetlenül is érintő kérdésről is beszélt az ESA leköszönő főigazgatója.

Bulgária a tizedik

Bulgária a tizedikA héten a balkáni ország is aláírta az Európai Űrügynökséggel (ESA) az együttműködési megállapodást.

ESA-tagság: szerződés aláírva!

ESA-tagság: szerződés aláírva!Tegnap Budapesten írta alá az Európai Űrügynökség (ESA) és a magyar kormány képviselője a szervezethez való csatlakozásunkról szóló szerződést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 136 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019