Európa igáslovai a világűrben Cikkek: 1 - 20

Európaiak továbbra is az Orionban

Európaiak továbbra is az OrionbanAz Airbus építi a NASA Orion űrhajójához a harmadik európai kiszolgáló modult.

Koronavírus és Vega

Koronavírus és VegaAz Ariane rakéták nevét sokan ismerik, de a Vega név hallatán csak az űrkutatás iránt komolyabban érdeklődők asszociálnak egy hordozórakétára.

Vega: márciusig újra repül

Vega: márciusig újra repülAz európai könnyű hordozórakéta júliusban sikertelenül indított egy műholdat, mostanra lényegében lezárultak a vizsgálatok.

Sikeres hajtóműteszt

Sikeres hajtóműtesztEgy hete Francia Guyanában kipróbálták a P120C szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművet, a jövő európai Ariane-6 és Vega-C hordozórakétáinak egyik legfontosabb elemét.

2017-ben először startolt Ariane-5

2017-ben először startolt Ariane-5Az európai nehézrakéta egy brazil és egy indonéz kereskedelmi távközlési holdat állított pályára Kourouból.

Folyik az Ariane–6 fejlesztése

Folyik az Ariane–6 fejlesztéseAz új európai nagyrakétának 2020-ban kell debütálnia. A júniusban tartott műszaki áttekintés eredménye szerint erre minden esély megvan.

Új szereplő a hordozórakéta-piacon

Új szereplő a hordozórakéta-piaconHat sikeres starttal a háta mögött az ESA Vega kisrakétája megérett arra, hogy elindulhasson a tisztán kereskedelmi célú hasznosítás útján.

Új európai nehézrakéta és más…

Új európai nehézrakéta és más…Az Ariane-6 megvalósítása még decemberben kapott zöld utat az űrügyekért felelős miniszterektől az ESA Tanács ülésén. Miközben a mérnökök a terveken dolgoznak, a pénzügyérek újraosztják az Arianespace részvényeit.

Az utolsó ATV utolsó körei

Az utolsó ATV utolsó köreiAz ötödik európai teherűrhajó szombaton elhagyta az űrállomást, hogy jó 30 órával később tüzes véget érjen a Föld sűrű légkörében.

Úton az utolsó

Úton az utolsóAz ötödik és egyben utolsó európai teherűrhajó elindult a Nemzetközi Űrállomás felé.

Újraindul az élet Kourou-ban

Újraindul az élet Kourou-banJúniusban és júliusban is terveznek egy-egy indítást Francia Guyanából, miután enyhülnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások.

Konnect és GSAT-30

Konnect és GSAT-30Egy innovatív európai és egy indiai távközlési hold utazott geostacionárius átmeneti pályára az idei első Ariane-5 rakétaindítással.

Az ESA 2019-ben

Az ESA 2019-benAz ESA készül a miniszteri tanácsülésre, következő űrhajósa pedig a repülésére. A hordozórakéta-ipar nehéz helyzetben van, viszont marad a földrajzi visszatérítés és erősödik a kozmikus veszélyek program.

MEGFEJTÉS: Segítség a barátoktól

MEGFEJTÉS: Segítség a barátoktólHárom hete indult a Mars kutatásához kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az utolsó kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Mars Mission Game ajándékát.

Az Ariane–6 építői

Az Ariane–6 építőiTizenkét ország ipara kapcsolódik be az új európai hordozórakéta gyártásába.

Az űrtevékenység olcsó!

Az űrtevékenység olcsó!Az ESA főigazgatója január 15-én évindító tájékoztatót tartott. Az elhangzottak egy részéről már írtunk, előbb stratégiai elképzeléseit vázolta, majd 2015 fontos mérföldköveit és 2016 várható eseményeit ismertette.

Elkészültek az Orion első európai alkatrészei

Elkészültek az Orion első európai alkatrészeiMint arról már többször beszámoltunk, a kisbolygókhoz, a Holdhoz és a Marshoz készülő amerikai Orion űrhajó műszaki-hajtómű egysége Európában készül.

Adatok igen, képek nem

Adatok igen, képek nemEzzel tudott szolgálni az európai ATV-5 teherűrhajó légköri megsemmisülését belülről figyelő műszeregyüttes.

GYORSHÍR: Dokkolt az ATV-5

GYORSHÍR: Dokkolt az ATV-5A Georges Lemaître nevét viselő európai teherűrhajó csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Videó a tüzes pokolból

Videó a tüzes pokolbólHa minden jól megy, belülről fogják felvenni, amint az ESA hamarosan induló ötödik (és egyben utolsó) teherűrhajója visszatérésekor, fél év múlva elég majd a földi légkörben.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 90 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019