Értékeink védelme Cikkek: 1 - 13

Kozmikus veszélyek

Kozmikus veszélyekAz ESA egyelőre legkisebb, de lendületesen fejlődő programja a kozmikus veszélyeket vizsgálja, amelyek életünket vagy földi és űrbe telepített eszközeinket fenyegetik.

Radarműholdas régészet

Radarműholdas régészetA Föld körüli pályáról végzett távérzékelés hasznos módja lehet történelmi helyszínek megfigyelésének – főleg távol eső vagy politikailag instabil helyszíneken –, sőt új régészeti felfedezésekhez is hozzásegíthet.

Műholdak „radarszeme” a holland gátakon

Műholdak „radarszeme” a holland gátakonHollandiában az országot a tengervíztől biztonságosan elzáró gátakért felelős hatóságok műholdradaros méréseket is felhasználnak munkájukhoz.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (3. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (3. rész)Évi 1-2 cm-es elmozdulás egy gát esetén nem túl kicsi? Mit mutatnak az állandó szórópontú műholdradar-interferometriát alkalmazó vizsgálatok Hollandiában, a gátak országában?

Műholdak is segítenek a Fülöp-szigeteken és Kolumbiában

Műholdak is segítenek a Fülöp-szigeteken és KolumbiábanKülönféle távérzékelő műholdakat is bevonnak a Fülöp-szigeteken december 1-én tombolt tájfun, illetve a 3-án Kolumbiában pusztító trópusi esőzések és áradások okozta károk enyhítésébe. Az űreszközök által nyert információk is javítják a segélycsomagok hatékony elosztását.

Életmentő űrtechnika

Nem sokkal azután, hogy az INSAT-3 műholdat pályára állították, máris 28 ember köszönheti neki az életét! Az indiai űrügynökség műholdjának egy speciális fedélzeti berendezését kihasználva a fő feladat mellett egy nemzetközi rendszer részeként arra is használják, hogy bajbajutott hajókon, repülőgépeken segítsen – a jelek szerint sikeresen.

Műholdcsere - azaz Satellite Exchange

Holnap Kaliforniában egy vadonatúj konferencia és kiállítás debütál. Címe International Satellite and Communication exchange (ISCe - Nemzetközi Műholdas és Távközlési csere). Célja, hogy felhívja a figyelmet a legelterjedtebb és az emberiség számára mindennapi életében legnagyobb hasznot hajtó műholdas technológiák használatára, és lehetőségek szerinti KOMBINÁLT használatára.

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példán

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példánEgy jó kép többet ér minden szövegnél – a távérzékeléssel gyűjtött információ esetén is.

Űrfelvételek a biztosítóknak

Űrfelvételek a biztosítóknakAhogy szaporodni látszanak az extrém időjárási események, a biztosító és viszontbiztosító társaságoknál egyre inkább kezdik felismerni a földmegfigyelő műholdakról származó adatok jelentőségét.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

GPS-szel az autótolvajok ellen

GPS-szel az autótolvajok ellenBrazíliában augusztustól minden új autót felszerelnek lopás elleni védelemmel, amelynek része a műholdas GPS helymeghatározó berendezés.

Húsz perccel a mentőlopás után őrizetben

Egy ellopott norvég mentőautó tolvaja mindössze tizenkét kilométernyire jutott hétfőn az eltulajdonított járművel, mert húsz perccel az Oslo belvárosában elkövetett bűntett után a rendőrség elfogta a tettest a gépkocsiban levő GPS-es rendszernek köszönhetően.

250.000 INMARSAT terminál!

250.000 INMARSAT terminál!A műholdas (elsősorban mobil) távközlési szolgáltatásokat nyújtó INMARSAT szervet szeptember 20-án sajtóhírben jelentette be, hogy különféle termináljainak száma elérte a negyedmilliót.

Összesen 13 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus