ELTE műholdvevő állomás Cikkek: 81 - 100

A Dunántúl a sokszínű Balatonnal
– Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Dunántúl a sokszínű Balatonnal <br>– Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius első felének hőhulláma idején már a búzamezők sárgásbarna színe uralta a Dunántúl északi részének valós színes űrfelvételét.

Tengeri köd Anglia partjain – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tengeri köd Anglia partjain – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz angol időjárás – mint mondják – ésszerű kompromisszum az eső és a köd között. Nyáron azonban ez nem feltétlenül igaz.

Megfestett áramlatok a Norvég-tengeren - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Megfestett áramlatok a Norvég-tengeren - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEgyre szebb arcát mutatja a június elején kialakult fitoplankton-mező a Norvég-tengeren.

Sárgálló repceföldek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Sárgálló repceföldek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMájus elején a hazai tájak egyik jellegzetessége a repceföldek élénksárga színe.

Épp elcsíptük a napfogyatkozást - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Épp elcsíptük a napfogyatkozást - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA március 29-i napfogyakozás totalitási sávja a Líbia-Törökország-Kaukázus vonal mentén haladt át az ELTE műholdvevő állomásának vételkörzetén.

Murmanszk és a Ribacsij-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Murmanszk és a Ribacsij-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA sarki tél végén, a nappalok hosszabbodtával ismét tudunk nappali felvételeket készíteni a magas szélességek területeiről is.

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJanuár utolsó harmadának hideghulláma a Fekete-tengeren átzúdulva elérte a török tengerszorosok vidékét, sőt még az égei szigeteken és Athén környékén is kiterjedt havazást okozott.

Hóförgetegben a Van-tó – űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hóförgetegben a Van-tó – űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Európát hóval beborító nedves hideghullám Törökország keleti részét is elérte: a képen a hófelhők és a hófúvások között épp csak felsejlenek az ország legnagyobb tavának körvonalai.

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOktóber harmadik hetének meleg időjárása a Balkánra is kiterjedt. A zárt medencékben ilyenkor a reggeli órákban könnyen kialakulhat a köd. Erre mutatunk most egy szép példát.

A Magas-Tátra a felhők felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Magas-Tátra a felhők felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólSzeptember közepén az Észak-Európai síkságtól északra egy gyenge hidegfront vonult keresztül. A front maradványfelhőzetét, egy alacsonyszintű felhőpadot a gyors nyugati légáramlás kettészakította, és a déli szárnyon, a Kárpátok térségében egy kisebb darabja különvált.

Füst Bejrút felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Füst Bejrút felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA június végén elmérgesedett legújabb arab-izraeli konfliktus következményei már az űrből is jól láthatók.

Zivatarok a Kárpát-medencében - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Zivatarok a Kárpát-medencében - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA nyári napforduló idején a nagyon intenzív felmelegedés és a légkör felső részén beáramló hideg okozta instabilitás különösen kedvezett az óriási hőzivatarok kialakulásának június 22-én és 23-án, csütörtökön és pénteken.

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAmint az Űrvilág arról már korábban beszámolt, május 26-án, a késő esti órákban a Barents-tengerben tartózkodó Jekatyerinburg tengeralattjáróról bocsátották fel a magyar SAS-2 műszert is hordozó Kompasz-2 műholdat.

Tengeri ködben a Hel-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tengeri ködben a Hel-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz itt látható kép a Visztula torkolatvidékét, a Balti-tenger délkeleti partjait ábrázolja.

Olvadás a Fekete-tenger mellékén - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Olvadás a Fekete-tenger mellékén - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMíg Közép- és Nyugat-Európa még a hosszú, havas tél végét nyögi, megindult az olvadás a Fekete-tenger mellékén. De ott sem mindenütt.

Felhőkompozíció Nyugat-Európa felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőkompozíció Nyugat-Európa felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólFebruár közepén megszűnőben volt az egész Európára kiterjedő hideg légköri képződmény, határain pedig egészen gyönyörű felhőminták alakultak ki, sok helyütt télvégi zivatarokat eredményezve.

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA január végi hideghullám az Appennini-félszigetet, Olaszországot is elérte.

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA fraktálok, e bonyolult határvonalú, de sokszor igen szép alakzatok nagyon gyakorliak a természetben. Műholdképünkön a domborzat és a légkör közösen készít nekünk fraktált.

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAhogy Európába beköszönt a hideg évszak, egyre gyakoribb lesz a magasnyomású zónákban kialakuló alacsonyszintű felhőzet és köd. Ilyenkor a pára az alacsonyabb területeken összegyűlik, miközben a magasabb gerincek, csúcsok szikrázó napsütésben úsznak.

Felhősáv az Adria felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhősáv az Adria felett - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Balkán-félsziget nyugati részét, az Adriai-tengert, és az olasz csizma keleti partjának egy részét láthatjuk a TERRA műhold alábbi MODIS-felvételén, amelyet szeptember 8-án rögzített az ELTE műholdvevő állomása.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 107 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019