ELTE műholdvevő állomás Cikkek: 61 - 80

Párában a Genfi-tó - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Párában a Genfi-tó - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA szokásosnál korábban, a reggeli órákban készült nyugat-európai műholdképen - a TERRA műhold vételi sávjának keleti szélén - még látható, hogy a tavaszi hajnalokon alacsonyan elhelyezkező planetáris határréteg alatt hogyan gyűlik össze a pára.

Balti felhőutak és jégtáblák - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Balti felhőutak és jégtáblák - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMíg a Kárpátok megvédett bennünket Mátyás napjának hideghullámától, kontinensünk északi és keleti része nem volt ilyen szerencsés. A Baltikum és Skandinávia továbbra is téli arcát mutatja a műholdak felé.

Válaszd a földtudományokat - nyílt nap az ELTE TTK-n

Válaszd a földtudományokat - nyílt nap az ELTE TTK-nAz Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara 2007. január 19-én, pénteken, 9 órai kezdettel Nyílt Napot rendez.

Köd a Tátrától a Bakonyig – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Köd a Tátrától a Bakonyig – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólDecember második hetében egy gyors frontátvonulás után folytatódott a nyugodt, anticiklon-jellegű időjárás térségünkben, és a Kárpát-medence alját kitöltő ködréteg is egyre vastagabbra hízott. A csípős, hideg, fehér tengerből csak a magasabb csúcsok emelkedtek ki.

Ködtenger szigetei – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Ködtenger szigetei – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA hosszantartó novemberi anticiklonban egyre párásabb idő alakul ki a Kárpát-medencében. A napos területeken rekordközeli meleg hőmérsékleteket mérhetünk, de egyre több helyen jelenik meg és egyre tartósabb a reggeli-délelőtti talajmenti köd.

Indián nyár az Adrián – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Indián nyár az Adrián – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOktóber tiszta és felhőtlen időjárása, a hamisítatlan indián nyár – más néven vénasszonyok nyara – nemcsak hazánkban, de tágabb térségünkben is gyönyörű, tiszta műholdképeket eredményezett. Az Adria középső vidéke különösen szép arcát mutatta a hónap közepén.

Sárgul már a kukoricaszár – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Sárgul már a kukoricaszár – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Dunántúl, a Kiskunság és a Bácska mezőgazdasági területei sárgás és vörösbarna jellegű színeket öltöttek szeptember utolsó hetében.

Dzserba és a virágzó Gabèsi-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dzserba és a virágzó Gabèsi-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTunézia partvidékének déli része, a Szahara és a Földközi-tenger találkozása a témája mostani képünknek.

A Don óriás tározója – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Don óriás tározója – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Don-folyó alsó szakaszán létesített óriási, volgodonszki víztározót és környékét mutatjuk be mostani felvételünkön.

Felhős Karélia, napos Ladoga – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhős Karélia, napos Ladoga – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA nyári, hosszú nappalok időszaka van most az északi, magas szélességeken. Szentpétervár környékén augusztusban lassan véget érnek a fehér éjszakák. A nappali műholdképeken viszont a szép zöld fenyvesek uralta karéliai tájban gyönyörködhetünk.

Dzserba szigete – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dzserba szigete – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Földközi-tenger déli részére, Tunézia és Líbia határvidékére és partjaira látogatunk mostani felvételünkön. A kép legfeltűnőbb objektuma a nyugati (bal) oldalon látható Dzserba-sziget.

Havas balkáni csúcsok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Havas balkáni csúcsok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt hetek átvonuló hidegfrontjai nyomán lehullott hóból a Balkánon is csak a magasabb csúcsokon maradt valami.

Havat olvaszt a Volga - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Havat olvaszt a Volga - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA téli, egyhangúan fehér, havas orosz tájon csak a folyók vonalai jelentenek kis változatosságot. Különösen akkor, ha vizük kicsit melegebb, mint az éppen fagypont körüli környéküké...

Balkáni ködfoltok – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Balkáni ködfoltok – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólDecember első hetében még tartott Közép-Európában és a Balkánon a tavaszi meleget hozó anticiklonális időjárás. A meleg idő azonban csak a napos tájakra volt jellemző, a szélcsendben a völgyek és a mélyebb medencék alján napokig is kitarthatott a sűrű köd.

Kavargó Balaton – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kavargó Balaton – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Balaton vizét a szél szinte állandó mozgásban tartja. Felhőtlen időben, és ha a vizet az algák akárcsak egy kicsit megfestik, ez a mozgás űrfelvételen is jól láthatóvá válik.

Sárguló erdők a Tátrától a Bükkig – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Sárguló erdők a Tátrától a Bükkig – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt héten a hegyek magasabb gerincein már csipkedte a dér a fákat. A most bemutatott felvételen láthatjuk, ahogy a levelek sárgulása elsősorban a bükkösöket érinti, a lengyel határtól a Börzsönyig és a Bükkig.

A lengyel-orosz határ az űrből – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A lengyel-orosz határ az űrből – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA mesterséges politikai határok ritkán láthatók az űrből. A történelem brutalitásának azonban néha felülről is látható következményei vannak.

Erdőtüzek Törökországban is – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Erdőtüzek Törökországban is – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt héten a halálos áldozatot is követelő görögországi erdőtüzek a lapok címlapjára kerültek, de az Égei-tenger térségében uralkodó száraz forróságban a tenger török partja sem menekült meg a lángoktól.

A Kaukázus az Elbrusszal – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Kaukázus az Elbrusszal – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Európa és Ázsia határán, a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig húzódó magashegység, a Kaukázus látható mostani műholdfelvételünkön.

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius 24-én a már egy hete tartó kánikulát heves, felhőszakadással és jégesővel kísért hőzivatar szakította meg a főváros térségében.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 107 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019