ELTE műholdvevő állomás Cikkek: 21 - 40

Hegycsúcsok vetnek ködhullámot – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hegycsúcsok vetnek ködhullámot – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt héten sokszor volt ködös a Kárpát-medence, bár a ködmező kiterjedése állandóan változott. Vasárnap a lassan mozgó ködbe érdekes hullámokat vágtak középhegységeink magasabb hegycsúcsai.

Őszi napsütés – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Őszi napsütés – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólSzeptember második felében a tartós felhőtakaró miatt nem készültek szép műholdképek térségünkről. A hónap utolsó napjai bágyadt őszi napsütést is hoztak – ilyenkor kicsit párás, de felhőmentes űrfelvételeket láthatunk, mint amilyen ez a mostani is.

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólGrönland keleti partvidéke az ELTE budapesti műholdvevő állomása vételkörzetének a legszélén helyezkedik el. Az állomáson lassan 4 éve zajló MODIS-vétel során most először látunk ilyen mélyen a sziget belseje irányába, ráadásul felhőmentes képen.

Zivatarok Olaszországban – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Zivatarok Olaszországban – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA nyári hőségben az Appennini-félsziget magas csúcsai felett átáramló párás levegőben gyakran alakulnak ki zivatarok. Legyen ez az olaszok dolga – gondolhatnánk, de a kora reggel kipattanó erősebb tömbök északkelet felé sodródva időnként hozzánk is elérnek estére.

Jan Mayen szigete – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Jan Mayen szigete – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról Grönland és Norvégia között, az Atlanti-óceán és az Északi-Jeges-tenger határvidékén szinte mindig borult az ég, felhők takarják a felszínt. A kis Jan Mayen-szigetet ezért ritkán láthatjuk az űrből; a mostani felvétel ezért ritkaság.

Kora nyári életkép – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kora nyári életkép – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA nyár első igazi kánikulai hete már május végén ránk köszöntött. A Kárpát-medence is kezdi nyári arcát mutatni az űrből.

Érik a biodízel - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Érik a biodízel - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólÁprilis vége, május első fele a repce virágzásának ideje. Amint azt a méhészek és a műholdképek elemzői jól tudják, a repcetáblák rikító sárga színe elüt minden más tavaszi növényétől.

A Messinai-szoros – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Messinai-szoros – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA tél végének csapadékos frontjai havat hoztak a magasabb hegyekre még Olaszország déli részén és Szicíliában is. Miközben a parti régiók és az alacsonyabb vidékek már zöldellnek, a csúcsok sok helyütt még fehérben látszanak.

Attikai hómezők – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Attikai hómezők – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt is megértük: a történelmi görög tájakat hó fedte az elmúlt hét elején. Athénban közlekedési káoszt okozott az egészen rendkívüli, Krétát is elérő havazás.

Hópászták az Alpok északi oldalán – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hópászták az Alpok északi oldalán – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTél derekán az Alpok gerinceit, de még a völgyek nagy részét is vastag hótakaró borítja. A hegyek északi oldalán az óceáni, délen viszont a mediterrán klímához hasonló az éghajlat, így a hegyeken túl ritka a tartós hótakaró.

Derült ősz a Kárpát-medencében – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Derült ősz a Kárpát-medencében – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz október közepi hidegfrontok között derűs idő uralkodik hazánkban. A hajnali ködök a Terra műhold helyi idő szerinti 11 óra körüli áthaladására nagyrészt feloszlanak.

Varsó és környéke - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Varsó és környéke - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Német-Lengyel-síkság tájairól ritkán mutatunk be űrfelvételeket. Az elmúlt hét elejének felhőtlen időjárása azonban fellebbentette a fátylat a lengyel főváros fölül, így megfigyelhetjük a Visztula erdőkkel és sárguló táblákkal mintázott vidékét.

Dalmát szigetek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dalmát szigetek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólNyár derekán sok honfitársunk keresi fel Dalmácia tájait, lássuk hát, hogyan is néz ki e vidék 700 kilométeres magasságból. A természetes képződmények mellett most a leglátványosabbak az autópálya-építkezések, amelyek még ilyen magasságból is jól látszanak.

Algavirágzás a Fekete-tengeren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Algavirágzás a Fekete-tengeren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz ELTE vevőállomásáról nemrég bemutatott, a bolgár tengerpartot ábrázoló felvételnek épp csak a szélén sejlett fel a Fekete-tenger fitoplankton-virágzása. A jelenség pedig már több mint egy hónapja tart, egyre művészibb rajzokat varázsolva a tengerre.

A bolgár tengerpart – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A bolgár tengerpart – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólNyaranta ismét sok honfitársunk keresi fel Bulgária fekete-tengeri partvidékét. A gyönyörű táj az űrből sem megvetendő látvány.

Felhős szárazföld, derült tenger – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhős szárazföld, derült tenger – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólNappal, különösen a melegebb évszakokban a szárazföld sokkal melegebb, mint a szomszédos vízfelület. Így afölött gyakori a felhőképződés, míg a tengerek általában zavartalanul látszanak az űrből.

Óriási porvihar a Kaszpi-tónál – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Óriási porvihar a Kaszpi-tónál – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA napéjegyenlőség hetében óriási por- és homokvihar indult Líbia irányából Törökország és a Közel-Kelet felé. Kipattanása után három nappal már átszáguldott a Közel-Kelet északi részén, és a szír sivatagban új porforráshoz jutva a Kaszpi-tóig ért.

Montenegró havas gerincei és fennsíkjai – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Montenegró havas gerincei és fennsíkjai – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMíg Közép-Európában a böjti szeleket hozó viharfrontok jönnek-mennek, nyugodt koratavaszi idő van a Balkán nyugati oldalán. Montenegróban a magas hegyeken hó ül, a völgyekben tavaszodik.

Tengeri ködfal Isztambulnál – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tengeri ködfal Isztambulnál – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólÉrdekes felhőalakzatot láthatunk legfrissebb műholdképünkön: alacsonyszintű ködréteg terül a Fekete-tenger délnyugati részére, érdekesen követve a domborzat részleteit Isztambul keleti részének hegyoldalain.

Jégtükör az Azovi-tengeren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Jégtükör az Azovi-tengeren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólKelet-Európában igazi kemény tél uralkodik. Bár a Kaszpi-tenger környéki földek nagy része épp hómentes, a Fekete-tenger hatalmas öblét borító jégpáncél árulkodik a dermesztő hőmérsékletről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 107 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019