Az Űrállomás és Oroszország Cikkek: 241 - 260

Új korszak kezdete az Űrállomáson

Új korszak kezdete az ŰrállomásonHa az időjárás nem szól közbe, május 27-én startol Bajkonurból a Szojuz TMA-15 (19S). A repülés többszörös mérföldkő: újabb nagy lépés az Űrállomás fejlődésében, az európai szerepvállalásban és a magyar részvételben is.

Plusz egy nap Simonyiéknak

Plusz egy nap SimonyiéknakA Szojuz TMA-13 űrhajó a kazahsztáni időjárás miatt a tervezettnél egy nappal később, április 8-án, és nem is az eredetileg kijelölt helyen ér majd földet.

Űrszemét és Discovery-fékernyő

Űrszemét és Discovery-fékernyőNemrégiben az űrhajósoknak a Szojuz mentőűrhajóba kellett költözni egy űrszemét okozta veszély miatt, most pedig kikerültek egyet az űrállomással egy új manővert kipróbálva.

Progressz le, Progressz föl

Progressz le, Progressz fölA Nemzetközi Űrállomásról február 6-án leválasztott orosz teherűrhajó vasárnap megsemmisült a légkörben. A következőt ma indították.

Mi várható 2009-ben? (2. rész)

Mi várható 2009-ben? (2. rész)Folytatódik a Nemzetközi Űrállomás építése, bemutatkozhat a japán teherűrhajó, és végre felújíthatják a Hubble-űrtávcsövet.

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (2. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (2. rész)Az építést mindössze 5 év alatt tervezték kivitelezni, ám még ma, tíz év múltán is messze vagyunk a végétől. De van egy rosszabb hír is: az építés során derült ki, hogy nincs is igazán szükség már az űrállomásra...

Űrállomás: Endeavour megy, Progressz jön

Űrállomás: Endeavour megy, Progressz jönTegnap Bajkonurból új orosz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomás felé. Eközben küldetésük végeztével készülődnek vissza a Földre az amerikai űrrepülőgép utasai.

Elindult a Szojuz TMA-13

Elindult a Szojuz TMA-13 A fedélzeten a Nemzetközi Űrállomásra tartó 18. állandó legénység két tagja és egy amerikai űrturista.

Megérkezett a Progressz

Megérkezett a ProgresszPár napos késedelem után tegnap hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz a legújabb orosz teherűrhajó.

Utánpótlás indult az űrállomásra

Utánpótlás indult az űrállomásra Az orosz Progressz M-65 (30P) teherűrhajó tegnap startolt Bajkonurból.

Progressz M-02M

Progressz M-02MElindult a Nemzetközi Űrállomás felé a legújabb orosz teherszállító űrhajó.

Dokkolt a Szojuz TMA-14

Dokkolt a Szojuz TMA-14Gennagyij Padalka, Michael Barratt és Charles Simonyi elérték a Nemzetközi Űrállomást.

Felkészültek az űrállomás elhagyására

Felkészültek az űrállomás elhagyásáraEgy közelgő űrszemétdarab miatt, óvintézkedésként, a Nemzetközi Űrállomás három lakójának egy időre a mentőűrhajóba kellett vonulni.

Gyerek tervezte a Szojuz TMA-14 jelvényét

Gyerek tervezte a Szojuz TMA-14 jelvényét A nemzetközi rajzpályázatot egy 12 éves moszkvai kislány nyerte. Az ő rajzával a ruháján utazik Charles Simonyi is márciusban az űrállomásra.

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (3. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (3. rész)A legkézenfekvőbb kérdés egy tíz esztendeje dolgozó űreszközzel kapcsolatban talán az lehetne: mégis mit csinálnak ott az űrhajósok?

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (1. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (1. rész)Az 50 éve tartó űrkorszak egyik meghatározó vállalkozása a napokban töltötte be a tizedik évét. A világ űrhatalmai számára a Nemzetközi Űrállomás napjainkra gyakorlatilag az egyetlen emberekkel végzett komoly program maradt, ha a szórványos kínai repüléseket és a még szórványosabb HST javításokat nem számítjuk.

Szojuz TMA-12: sima leszállás

Szojuz TMA-12: sima leszállásAz űrhajó két orosz kozmonautával és egy amerikai űrturistával rendben visszatért a Nemzetközi Űrállomásról.

Vasárnap Szojuz űrhajó indul

Vasárnap Szojuz űrhajó indul Az egy orosz és egy amerikai űrhajóst, valamint egy amerikai űrturistát szállító Szojuz TMA-13 startját magyar nyelvű internetes közvetítés segítségével is követhetik.

Az Ike hatása az űrig ér

Az Ike hatása az űrig érA Texast fenyegető hurrikán miatt elővigyázatosságból ideiglenesen bezárták a houstoni irányítóközpontot, ezért késik a Progressz teherűrhajó mára tervezett dokkolása az űrállomáshoz.

Kibo kinyitva, vécé megjavítva

Kibo kinyitva, vécé megjavítvaA Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó tíz űrhajós birtokba vette a nagyméretű japán kutatólaboratóriumot.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 294 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus