Az Űrállomás és Oroszország Cikkek: 181 - 200

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörben

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörbenA Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói lefényképezték, ahogy a saját maguk termelte szemét látványosan elég a sűrű légkörben.

Sikerült a fontos Progressz-indítás

Sikerült a fontos Progressz-indításA Nemzetközi Űrállomás közeljövője szempontjából meghatározó bajkonuri start rendben lezajlott.

November 12-én indulhat a következő Szojuz

November 12-én indulhat a következő SzojuzEzek szerint nem lesz szükség a Nemzetközi Űrállomás (ISS) evakuálására, a személyzetváltást időben megoldhatják.

Szojuz TMA-22: elhalasztva

Szojuz TMA-22: elhalasztvaA következő emberes űrrepülés dátumát most már hivatalosan is legalább egy hónappal eltolták. November után ideiglenesen akár személyzet nélküli üzemmódban keringhet tovább a Nemzetközi Űrállomás.

GYORSHÍR: Megsemmisült Progressz

GYORSHÍR: Megsemmisült ProgresszA Bajkonurból ma indított orosz Progressz M-12M teherűrhajó startja sikertelen volt.

Progressz M-11M

Progressz M-11MAlig hogy eltávozott az európai Johannes Kepler-teherűrhajó, máris elindult egy orosz, hogy ugyanott csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken Paolo Nespoli európai űrhajós különleges fényképeket készített az Endeavour űrrepülőgép és a Nemzetközi Űrállomás párosáról. A távolodó Szojuz TMA-20 űrhajóról megörökített látvány immáron a nagyközönség számára is megtekinthető.

Visszatért a Szojuz TMA-20

Visszatért a Szojuz TMA-20Méghozzá nem is akárhogyan: előtte eddig még soha nem alkalmazott nézőpontból készített fényképeket a Nemzetközi Űrállomás és egy amerikai űrrepülőgép – jelen esetben az Endeavour – összekapcsolt állapotáról.

Úton a Gagarin-űrhajó

Úton a Gagarin-űrhajóKét újonc orosz kozmonauta és egy veterán amerikai asztronauta indult az űrállomásra a Szojuz TMA-21 űrhajóval, amelyet a közelgő 50 éves évforduló alkalmából Gagarinról neveztek el. Tíz nappal eltolták az Endeavour startját.

Visszatért a Szojuz TMA-01M

Visszatért a Szojuz TMA-01MA Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének három tagja 159 napos űrutazás után tért vissza a Földre.

Úton a várva várt Szojuz

Úton a várva várt SzojuzA Szojuz TMA-22 űrhajóval hárman tartanak a Nemzetközi Űrállomásra, hogy átvegyék a feladatokat a fedélzeten tartózkodóktól – még épp időben.

Fél év után újra itthon

Fél év után újra itthonMa visszatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz TMA-21 háromfős legénysége.

Egyszeri gyártási hiba volt a Szojuz-kudarc oka

Egyszeri gyártási hiba volt a Szojuz-kudarc okaAz orosz űrügynökség szerint a Progressz M-12M teherűrhajó elvesztését okozó probléma egy véletlen gyártási hibára vezethető vissza.

A Progressz-baleset hatása

A Progressz-baleset hatásaA tegnap indított, de a hordozórakéta hibája miatt pályára állni nem tudó orosz teherűrhajó Szibéria déli részén csapódott a földbe. A Nemzetközi Űrállomás ellátása nincs veszélyben, de a balesetet követő vizsgálódás miatt felborulhat az utánpótlás és a személyzetcsere menetrendje.

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terhe

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terheA Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének még aránylag kezdeti fázisában elkészült, és Magyarország hozzájárulásaként úgy a NASA-nak, mint az RSA-nak (Orosz Űrügynökség) felajánlásra került a Miren korábban már sikeresen használt, új generációs Pille dózismérő rendszer ISS-re adaptált változata.

Volt gép, nincs gép

Volt gép, nincs gépMi történt azzal a digitális fényképezőgéppel, amellyel Paolo Nespoli az űrtörténelmi fotókat készítette a Nemzetközi Űrállomásról, a hozzá kapcsolódó űrrepülőgépről és űrhajókról? Elégett a légkörben...

Szojuz TMA-02M

Szojuz TMA-02MHárom ország – Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Japán – egy-egy űrhajósával a fedélzetén elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a legújabb orosz űrhajó.

Progressz M-10M

Progressz M-10MBajkonurból elindult az űrállomás felé a legújabb orosz teherűrhajó.

Gagarinról elnevezett Szojuz küldetés indul

Gagarinról elnevezett Szojuz küldetés indulA következő, a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz TMA-21 űrhajót az első emberes űrrepülés 50 éves évfordulója tiszteletére Jurij Gagarinról nevezték el.

Történelmi pillanat az űrállomásnál

Történelmi pillanat az űrállomásnálA Discovery szombati dokkolásával most először fordult elő, hogy négy különböző űrügynökség járműve egyszerre legyen csatlakoztatva a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 285 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus