Az Űrállomás és az USA Cikkek: 341 - 360

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terhe

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terheA Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének még aránylag kezdeti fázisában elkészült, és Magyarország hozzájárulásaként úgy a NASA-nak, mint az RSA-nak (Orosz Űrügynökség) felajánlásra került a Miren korábban már sikeresen használt, új generációs Pille dózismérő rendszer ISS-re adaptált változata.

STS-135: A végső leválás

STS-135: A végső leválásLegutolsó alkalommal kapcsolódott le a Nemzetközi Űrállomásról egy Space Shuttle. Az Atlantis űrrepülőgép hazafelé tart. Az emberiség első többször felhasználható űrhajójának utolsó leszállása következik.

STS-135: Megérkezett az Atlantis...

STS-135: Megérkezett az Atlantis......a Nemzetközi Űrállomáshoz. Harminchetedik, utolsó alkalommal kötött ki Space Shuttle a gyakorlatilag elkészült űrbázisnál.

STS-135: Az utolsó Space Shuttle küldetés indulása elé

STS-135: Az utolsó Space Shuttle küldetés indulása eléAmennyiben a technika ördöge nem szól közbe, és az időjárás is együttműködőnek bizonyul, a holnapi napon útjára indul az STS-135 küldetés. Az emberiség első többször felhasználható űrhajójának búcsúrepülése küszöbön áll.

Szojuz TMA-02M

Szojuz TMA-02MHárom ország – Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Japán – egy-egy űrhajósával a fedélzetén elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a legújabb orosz űrhajó.

STS-134: Lézeres próba

STS-134: Lézeres próbaMiután az Endeavour űrrepülőgép elhagyta a Nemzetközi Űrállomást, a szokásoktól eltérően újra megközelítette. Ezúttal egy újfajta lézeres navigációs berendezést próbáltak ki.

Amerika új űrrepülőgépe

Amerika új űrrepülőgépe A Space Shuttle nyugdíjazása után nem biztos, hogy nagyon sokáig űrrepülőgép nélkül marad majd az Amerikai Egyesült Államok. Igaz, a Dream Chaser névre hallgató jószág szerényebb paraméterekkel büszkélkedhet majd, mint a nagy előd, a Shuttle.

Űrférgek

ŰrférgekA Columbia űrrepülőgép 2003-as megsemmisülését túlélő fonalférgek leszármazottai most az Endeavour (STS-134) fedélzetén járják a világűrt.

STS-134: Élő közvetítés a startról

STS-134: Élő közvetítés a startrólAz Endeavour űrrepülőgép péntek estére tervezett indítását a NASA TV adásával, magyar kommentárral kísérhetik figyelemmel a Galileo Webcast honlapján.

Úton a Gagarin-űrhajó

Úton a Gagarin-űrhajóKét újonc orosz kozmonauta és egy veterán amerikai asztronauta indult az űrállomásra a Szojuz TMA-21 űrhajóval, amelyet a közelgő 50 éves évforduló alkalmából Gagarinról neveztek el. Tíz nappal eltolták az Endeavour startját.

STS-135: Hazatért az Atlantis

STS-135: Hazatért az AtlantisAz STS-135 küldetés sikerrel elvégeztetett: az Atlantis űrrepülőgép négyfős személyzetével biztonságosan földet ért Floridában. Véget ért a Space Shuttle három évtizedes aktív pályafutása.

STS-135: Zajlik a búcsúrepülés

STS-135: Zajlik a búcsúrepülés Az orbiter egységek (a szűkebb értelemben vett űrrepülőgépek) hattyúdalát jelentő misszió terv szerint halad a Nemzetközi Űrállomásnál. Miközben mi a kánikulától „szenvedünk”, a bázis és az űrsikló összesen tízfős legénysége lépésről lépésre teljesíti az utolsó Space Shuttle küldetést.

Úton az Atlantis

Úton az AtlantisA mondabeli elsüllyedt kontinensről elnevezett űrrepülőgép elindult a százharmincötödik, legutolsó Space Shuttle küldetésre. A floridai óceánpart utoljára volt tanúja az emberiség első többször felhasználható űrhajója felemelkedésének.

Volt gép, nincs gép

Volt gép, nincs gépMi történt azzal a digitális fényképezőgéppel, amellyel Paolo Nespoli az űrtörténelmi fotókat készítette a Nemzetközi Űrállomásról, a hozzá kapcsolódó űrrepülőgépről és űrhajókról? Elégett a légkörben...

STS-134: Sikeres leszállás

STS-134: Sikeres leszállásAz Endeavour épségben hazatért legutolsó űrutazásáról. De előtte még az Atlantis utolsó alkalommal megérkezett a 39A indítóállásra. A Space Shuttle programból már csak a záróakkord, az STS-135 repülése van hátra.

STS-134: Négy űrsétán túl

STS-134: Négy űrsétán túlAz Endeavour legénysége sikerrel teljesítette mind a négy tervezett járművön kívüli tevékenységet. A legfiatalabb madárka a holnapi napon leválik a Nemzetközi Űrállomásról, és elindul – legutoljára – hazafelé.

STS-134: Két űrséta elvégezve

STS-134: Két űrséta elvégezveAz Endeavour utolsó küldetésének lebonyolítása a tervezett ütemben zajlik.

STS-134: Útjára indult

STS-134: Útjára indultLegutolsó alkalommal emelkedett fel a 39A indítóállásról az Endeavour űrrepülőgép. A Space Shuttle program utolsó előtti küldetése kezdetét vette.

Space Shuttle: elnöki vizit, megvan a támogatás

Space Shuttle: elnöki vizit, megvan a támogatás Zajlik az élet az űrrepülőgépek háza táján. Barack Obama családjával megtekinti az STS-134 felszállását. Valamint végre-valahára hivatalosan is megvan a financiális keret az STS-135 lerepülésére.

STS-134: Rakomány az indítóállásban

STS-134: Rakomány az indítóállásban A tegnapi napon megérkezett az Endeavour utolsó rakománya az indítóállásban várakozó űrrepülőgéphez.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Összesen 574 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019