Az emberi élet védelme Cikkek: 61 - 80

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!Az űrhajósok alvását vizsgáló átfogó tanulmány szerint a megfigyelt „alanyok” jellemzően alváshiányban szenvednek, amire a gyógyszerek sem igazán jelentenek jó megoldást.

Az űrhajósok szíve...

Az űrhajósok szíve......gömbölyűbb alakot vesz fel a súlytalanságban. Ezt tizenkét „kísérleti alany” vizsgálatából állapították meg.

Az űrutazás veszélyes – a gyümölcslegyeknek

Az űrutazás veszélyes – a gyümölcslegyeknekPontasabban a gyümölcslegyeknek is. Egy tanulmány szerint a rovarok immunrendszere a súlytalanságban legyengül.

Mikrobiom a súlytalanságban

Mikrobiom a súlytalanságbanMi történik az emberi szervezettel együtt élő mikroorganizmusok létfontosságú rendszerével az űrutazás során?

Két új földi állomás

Két új földi állomásAz európai Galileo műholdrendszer keresési és mentési feladatát segítik az Európa két távoli pontján felállított új követőállomások.

Itt jártunk: Humans in Space Symposium

Itt jártunk: Humans in Space SymposiumAz MTA-TTK-KPI Űrkutató Csoportja tagjainak beszámolója az emberes űrrepüléssel kapcsolatban Kölnben megrendezett nemzetközi konferenciáról.

Nyomkövetős gyógyszeres dobozok

Nyomkövetős gyógyszeres dobozokA New York-i rendőrség űrtechnika bevetésével emelné magasabb szintre a harcot a patikarablók ellen.

Három évtized a mentés szolgálatában

Három évtized a mentés szolgálatábanA KOSZPASZ-SARSAT nemzetközi műholdas rendszer 1982 szeptemberében mentett először életeket.

Eljutnának-e az űrutazók a Marsra?

Eljutnának-e az űrutazók a Marsra?Megélnének az űrutazók a Marson – ezt a címet adtuk nemrég a Curiosity sugárzásmérőjének eddigi eredményeit idéző cikkünknek. A hír igaz, de a Mars-utazás sugárvédelmi szempontból azért még mindig nem számít egyszerű feladatnak!

Maratoni egérűrrepülés

Maratoni egérűrrepülésA 91 napig súlytalanságban repülő kísérleti egerek segítségével a csont leépülését vizsgálták, érdekes eredménnyel.

Röntgenberendezés az űrállomásra

Röntgenberendezés az űrállomásraA hamarosan a Nemzetközi Űrállomásra küldendő első orvosi röntgennel egereket és patkányokat vizsgálnak majd.

A bolygókeresés használ a látásnak

A bolygókeresés használ a látásnakAz összefüggés igencsak közvetett, de megmagyarázzuk!

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésben

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésbenFrancia és belga kutatók áttöréssel felérő eredményt publikáltak, ami a felszín közelében levő levegőszennyezettség mérését illeti infravörös műholdas érzékelőkkel.

Mellrák ellen robotkar

Mellrák ellen robotkarA Nemzetközi Űrállomás kanadai robotkarjának kifejlesztése során tökéletesített technika egyik földi hasznosításáról.

Kísérletek űrhajósikrekkel

Kísérletek űrhajósikrekkel2015-ben, amikortól Scott Kelly egy évig az űrállomáson tartózkodik, testvérével a Földön végeznek majd összehasonlító vizsgálatokat.

Űrszoftverrel az Alzheimer-kór ellen

Űrszoftverrel az Alzheimer-kór ellenMűholdfelvételek elemzésére kifejlesztett számítógépes program segíti a kutatókat az agyról készült MRI képek vizsgálatára, az Alzheimer-kór jeleinek felismerésére.

A Mars500 kísérlet eredményeiből

A Mars500 kísérlet eredményeibőlAmikor majd egyszer emberek indulnak a Marsra, az út hosszú és viszontagságos lesz. Bizonyos tapasztalatokat már a Földön is lehet, sőt kell is szerezni. Erre szolgált a 2010-2011-ben végzett izolációs kísérlet.

Az űrhajósok „agyára mehet” a Mars-utazás

Az űrhajósok „agyára mehet” a Mars-utazásA nagyenergiájú kozmikus sugárzás újabb lehetséges egészségkárosító hatására derült fény. A hosszú időtartamú űrutazások megnövelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Sikerült lelassítani az űrhajósok csontvesztését

Sikerült lelassítani az űrhajósok csontvesztésétA helyes étrend és a kemény testedzés hozzásegít az űrhajósok csontjainak védelméhez, ami jó hír lehet a majdani Mars-utazóknak is.

A súlytalanság árt a látásnak

A súlytalanság árt a látásnakAmerikai kutatók 27, átlagosan 108 napot repült űrhajóst vizsgáltak meg. Az eredmény rossz hír lehet a hosszú távú bolygóközi repülések szempontjából.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 180 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019