Álmuk a világűr Cikkek: 701 - 720

PROGRAMAJÁNLÓ: Greguss Pál emlékkiállítás

A Magyar Szabadalmi Hivatalban április 19-ig látható az egy éve elhunyt neves tudósra, a PAL-optika feltalálójára emlékező kiállítás.

Felhívás a Naprendszer zászlajának megtervezésére

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Távoli Jövő Kutatócsoport pályázati felhívása

Visszaszámlálás indul!

Visszaszámlálás indul!A Rosetta üstökös-kutató űrszonda már az Ariane 5 hordozórakéta tetejére szerelve várja az indulást.

Magyar utas a Marskutató Állomáson

Magyar utas a Marskutató ÁllomásonA Mars Society Magyar Tagozatának tagja, Kereszturi Ákos első magyarként vehet részt a nemzetközi szervezet Sivatagi Marskutató Állomásán folytatott munkában.

PROGRAMAJÁNLÓ: Fiatal Csillagász és Asztrofizikus Kutatók III. Találkozója

2004. február 3-4. között kerül megrendezésre Budapesten a Fiatal Csillagász és Asztrofizikus Kutatók III. Találkozója.

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 3. rész

Sorozatunk mostani részében a tanulmánykötet azon részeinek eredményeit ismertetjük, melyek a bemutató csillagdák, illetve a két vidéki kisplanetárium fejlesztésével foglalkoznak.

A hazai űrtevékenység két kiemelkedő alakját is kitüntették

A közeli napokban két magyar űrkutató is értékes kitöntetésben részesült. Csornai Gábor a mezőgazdasági célú távérzékelésben ért el kimagasló eredményeket. Apáthy István pedig annak a Pille műszersorozatnak a vezető fejlesztője, melynek immár második példány is az ISS-en üzemel.

PÁLYÁZAT: Adj nevet egy űreszköznek!

PÁLYÁZAT: Adj nevet egy űreszköznek!Már 12 éves vagy, de még nem múltál el 25? Örülnél ha a kouroui indítóállás mellől, vagy a darmstadti irányítóközpontból nézhetnéd végig az üstököshöz induló - és magyar részvétellel épülő - Rosetta űrszonda rakétájának startját? Akkor ez a pályázat Neked szól!

PROGRAMAJÁNLÓ: Látogatás a kecskeméti Repülőkórházban és...

PROGRAMAJÁNLÓ: Látogatás a kecskeméti Repülőkórházban és...Szeretne többet megtudni a katonai pilóták és az űrhajósok kiválogatásáról? Érdekelné, hogy milyen egy barokamra? Kiváncsi arra, hogy milyen repülőgépeket, lokátorokat és rakétákat használt és használ a Magyar Honvédség? Ha igen, vegyen részt a MANT november 22-i, kecskeméti és keceli szakmai kirándulásán !

Magyar diák a Marson!

Magyar diák a Marson!Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves tanulója egy nemzetközi Mars-pályázat nyerteseként személyesen vehet részt a Mars Exploration Rover-ek felszíni kutatómunkájának irányításában!

Workshop a BME-n

Sci-fi és jövő címmel workshopot rendezett pénteken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Távoli Jövő Kutatócsoport.

Környezetvédelem a Naprendszerben

Környezetvédelem a NaprendszerbenAz Élet és Tudomány legfrissebb számában beszélgetést közöl Almár Ivánnal. A fő téma a Naprendszer égitesteinek védelme.

A Rosetta-pályázat eredménye

A nemzetközi zsűri döntése értelmében - hosszú vita után - egy olasz lány: Serena Olga Vismara javaslata nyert. A javasolt név: PHILAE.

Brit-magyar konferencia fiatal csillagászoknak

Brit-magyar konferencia fiatal csillagászoknakBudapesten, az ELTE Csillagászati Tanszékének szervezésében, a British Council támogatásával február 5-7 között rendezik meg a brit és magyar fiatal csillagászok közös konferenciáját. A téma: műholdas adatok és nagy adatbázisok felhasználása a csillagászati kutatásban.

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 4. (befejező) rész

Az alábbiakban a mintegy 250 000 karakteres tanulmánykötet záró gondolatait és javaslatait olvashatják.

Marsi leszállóhelyek: magyar telitalálat

Marsi leszállóhelyek: magyar telitalálatA NASA minden eddiginél fejlettebb, nagy teljesítményű marsjárói két igen izgalmas helyen landolnak 2004 januárjában a vörös bolygón. A leszállóhelyek egyikét egy 16 éves magyar lány is javasolta a NASA-nak.

ESSZÉPÁLYÁZAT: A világűr szerepe életünkben

Az EURISY és az UNESCO a 2003-2004 -es tanévben nemzetközi esszépályázatot hirdet diákoknak, azzal a céllal, hogy növelje a fiatalság tájékozottságát a világűr mindennapjainkban betöltött fontos szerepéről, és arra biztassa őket, hogy képzeljék el a világűr jövőbeni szerepét a társadalom jólétében.

PROGRAMAJÁNLÓ: Hétfőn csillagászat a Delelőben

Hétfőn az RTL Klub Delelő című műsorának egyik blokkjában ezúttal csillagászat lesz a téma, a műsorvezető beszélgetőtársa az Űrvilág szerkesztőségének tagja lesz.

LINKAJÁNLÓ: Mars Society Magyar Tagozata

LINKAJÁNLÓ: Mars Society Magyar TagozataImmár egy éve annak, hogy megalakult a Vörös Bolygó kutatására alakult, nemzetközi szervezet, - a Mars Society - hazai tagozata. A csütörtöki ŰRNAP 2003 c. rendezvény alkalmából a honlap is beindult.

Űrnap 2003

Űrnap 2003Idén is megtartotta Űrnap 2003 című rendezvényét a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság. Az idei Űrnap hivatalos címe: „Űrtevékenység az EU küszöbén” volt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 742 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020