Álmuk a világűr Cikkek: 681 - 700

Űrtevékenységünk az EU küszöbén - Űrnap 2003

Űrtevékenységünk az EU küszöbén - Űrnap 2003Mint arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság ebben az évben október 16-án rendezi meg a szokásos Űrnapot. Az alábbiakban közöljük az Űrnap programját.

Véget ért a X. Magyar Ifjúsági Űrtábor

Véget ért a X. Magyar Ifjúsági ŰrtáborViszlát Csillebérc! A mai napon a véget ért a Magyar Asztronautikai Társaság hat napig tartó jubileumi űrtábora.

Elkezdődött a X. Magyar Ifjúsági Űrtábor

Elkezdődött a X. Magyar Ifjúsági ŰrtáborKözel 30 diák részvételével tegnap a csillebérci Gyermekvárosban elkezdődött a Magyar Asztronautikai Társaság Tizedik Magyar Ifjúsági Űrtábora.

Díjátadó ünnepség

2003. május 31-én délelőtt tartotta a Magyar Asztronautikai Társaság a Száz éves a repülés és az űrrepülés című ifjúsági pályázatának ünnepélyes eredményhirdetését a Közlekedési Múzeumban.

Houstontól a Brémai Muzsikusokig

Houstontól a Brémai MuzsikusokigAz alábbi cikkben azokat a lehetőségeket igyekszünk bemutatni, mellyel az Európai Űrügynökségnek (ESA) köszönhetően, a magyar fiatalok is bekapcsolódhatnak az aktív űrtevékenységbe.

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”Vágó István beszél arról, hogy miért kell kutatnunk a világűr titkait.

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)Immár két éve, 2001. március 8-án indult a világűrbe a Discovery amerikai űrrepülőgép, fedélzetén többek között a hazai űrtevékenység egyik legsikeresebb produktumával – a Pille sugárzásmérővel. A Discovery két nappal később, március 10-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, amely azóta a legújabb Pille lakóhelye. Apáthy Istvánt és Deme Sándort a KFKI AEKI munkatársait cikksorozatunk második (befejező részében) a közeli jövőről faggatjuk.

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To Mars

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To MarsAz amerikai The Planetary Society még október közepén hírdette meg az angolul tudó, középiskolás diákoknak szóló Red Rover Goes To Mars pályázatának újabb fordulóját. A diák-űrhajósok dolgozatainak beérkezésére már csak egy hónap áll rendelkezésre! A magyar nemzeti központ a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT). Kérésükre ismét közöljük a kiírást.

Magyarok a Holdon

Magyarok a HoldonA Holdon több olyan kráter is található, melyeket magyarokról neveztek el.

Harminc éve hunyt el Fonó Albert

Harminc éve hunyt el Fonó Albert1972. november 21-én, Budapesten tért örök nyugalomra a korszerű repülés egyik nagy alakja. A szuperszónikus repülésre vonatkozó szakirodalom egynémely munkájában a sugárhajtás feltalálójának egy Whitle nevű angol őrnagyot tüntetnek fel, aki kormányától százezer fontot kapott találmányáért. A dolog szépséghibája az, hogy Whitle szabadalmát csak Fonó után egy évvel adta be! Így a külföldi szakirodalom is ma már Fonót tekinti e forradalmian új műszaki találmány atyjának.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’2003

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’20032003. október 16-án kerül megrendezésre az idei űrnap. Ezzel a rendezvénnyel kapcsolódik be hazánk az október első két hetében zajló rendezvénysorozatba szerte a világon, amelynek célja a Világűr és a társadalom kapcsolatának erősítése. A szervező MÜI és MANT minden érdeklődőt szerettel vár.

PROGRAMAJÁNLÓ: Nyílt nap a 10. Magyar Ifjúsági Űrtáborban

PROGRAMAJÁNLÓ: Nyílt nap a 10. Magyar Ifjúsági ŰrtáborbanA szervezők szeretettel várják az érdeklődőket a jubileumi ifjúsági űrtábor záróprogramján. Az előadók az elmúlt és a következő tíz évről beszélnek és megtörténik az eredményhirdetés is. Dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós, a MANT elnöke 25 évvel ezelőtti űrhajóskiképzését eleveníti fel.

Oleg Makarov (1933-2003)

Oleg Makarov (1933-2003)2003. május 28-án, 70 éves korában, infarktus következtében meghalt Oleg Grigorjevics Makarov orosz mérnök-űrhajós, több kísérleti, műszaki űrrepülés lebonyolítója.

Eltemettük Tófalvi Gyulát

Eltemettük Tófalvi Gyulát2003. május 14-én, 76 éves korában elhunyt Tófalvi Gyula Kossuth díjas mérnök, a műszaki tudományok doktora, c. egyetemi tanár, aki 1992 és 1997 között a Magyar Űrkutatási Iroda első igazgatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar űrkutatás új szervezetének megalapításában és vezetésében. Temetésére május 23-án került sor.

Ma búcsúztatják Dr. Greguss Pál NASA díjas tudóst

Dr. Greguss Pál nyugalmazott egyetemi tanár hamvasztás utáni búcsúztatására ma 14:00 órakor kerül sor a Nemzeti Sírkertben. A NASA-díjas kutató, nyugalmazott egyetemi tanár február 26-án, tragikus baleset után hunyt el.

PROGRAMAJÁNLÓ: Magyarok az üstökösök kutatásában

2003. március 25-én, kedden 17 órai kezdettel Dr. Szegő Károly tart előadást a fenti címmel Székesfehérvárott, a Barátság Házában.

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázat

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázatA MANT (Magyar Asztronautikai Társaság), szokásának megfelelően idén is meghirdette esszépályázatát az általános- és középiskolák diákjai számára. Ezt a hírt egyszer már közöltük, de mivel immár csak egy hónap áll rendelkezésre a beadásig, megismételjük a kiírást.

Az ESA 2003-as pályázatai az egyetemista korosztálynak

Az ESA 2003-as pályázatai az egyetemista korosztálynakAz Európai Űrügynökség (ESA) 2003-ban is sok új lehetőséget kínál, főként az (európai) egyetemista korosztály számára. Idén már hatodik alkalommal vehetnek részt a legjobbak súlytalansági repülésben, négyszázan utazhatnak a soron következő asztronautikai kongresszusra, és közösen akár műholdat is építhetnek. Az alábbiakban újból közöljük a kiírást!

Búcsú Marx Györgytől

Búcsú Marx GyörgytőlSzerdán kísérik utolsó útjára a 2002. december 2-án, 76 éves korában elhunyt Marx György fizikust, akadémikust, az ELTE Kossuth díjas professzorát. Kutatóként, oktatóként, ismeretterjesztőként egyaránt elismert, vezető egyénisége volt a magyar tudományos életnek.

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (2. rész)

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (2. rész)25 éve annak, hogy 1977. szeptember 29-én a bajkonuri űrkikötőből elindították és pályára állt az első több éves élettartamra tervezett, ún. második generációs űrállomás, a Szaljut-6. Ezzel új fejezet nyílt az űrállomások történetében, s több, mint hat évvel az első Szaljut felbocsátása után technikai módosítások, fejlesztések után lehetővé vált, hogy emberek élhessenek és dolgozhassanak a világűrben hosszabb időn keresztül is. Kétrészes cikkünk előző részében az űrállomást és annak általános programját mutattuk be. Most, a második részben a Szaljut-6 hazai vonatkozásairól ejtünk szót.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 701 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019