Álmuk a világűr Cikkek: 681 - 691

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”Vágó István beszél arról, hogy miért kell kutatnunk a világűr titkait.

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)Immár két éve, 2001. március 8-án indult a világűrbe a Discovery amerikai űrrepülőgép, fedélzetén többek között a hazai űrtevékenység egyik legsikeresebb produktumával – a Pille sugárzásmérővel. A Discovery két nappal később, március 10-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, amely azóta a legújabb Pille lakóhelye. Apáthy Istvánt és Deme Sándort a KFKI AEKI munkatársait cikksorozatunk második (befejező részében) a közeli jövőről faggatjuk.

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To Mars

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To MarsAz amerikai The Planetary Society még október közepén hírdette meg az angolul tudó, középiskolás diákoknak szóló Red Rover Goes To Mars pályázatának újabb fordulóját. A diák-űrhajósok dolgozatainak beérkezésére már csak egy hónap áll rendelkezésre! A magyar nemzeti központ a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT). Kérésükre ismét közöljük a kiírást.

Magyarok a Holdon

Magyarok a HoldonA Holdon több olyan kráter is található, melyeket magyarokról neveztek el.

Harminc éve hunyt el Fonó Albert

Harminc éve hunyt el Fonó Albert1972. november 21-én, Budapesten tért örök nyugalomra a korszerű repülés egyik nagy alakja. A szuperszónikus repülésre vonatkozó szakirodalom egynémely munkájában a sugárhajtás feltalálójának egy Whitle nevű angol őrnagyot tüntetnek fel, aki kormányától százezer fontot kapott találmányáért. A dolog szépséghibája az, hogy Whitle szabadalmát csak Fonó után egy évvel adta be! Így a külföldi szakirodalom is ma már Fonót tekinti e forradalmian új műszaki találmány atyjának.

Öt éve nincs köztünk Szebehely Győző

Öt éve, 1997. szeptember 13.-án hunyt el austini (Texas, USA) otthonában az 1921-ben született Szebehely Győző, a magyar természettudomány egyik kiemelkedő alakja. Szakmai hírnevét az égimechanikában, azon belül is a háromtest-probléma kutatásában alapozta meg, s ezzel döntő mértékben járult hozzá az amerikai Apollo holdexpedíciók sikeréhez.

PROGRAMAJÁNLÓ: Magyarok az üstökösök kutatásában

2003. március 25-én, kedden 17 órai kezdettel Dr. Szegő Károly tart előadást a fenti címmel Székesfehérvárott, a Barátság Házában.

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázat

Repülési és űrkutatási ifjúsági esszé-pályázatA MANT (Magyar Asztronautikai Társaság), szokásának megfelelően idén is meghirdette esszépályázatát az általános- és középiskolák diákjai számára. Ezt a hírt egyszer már közöltük, de mivel immár csak egy hónap áll rendelkezésre a beadásig, megismételjük a kiírást.

Az ESA 2003-as pályázatai az egyetemista korosztálynak

Az ESA 2003-as pályázatai az egyetemista korosztálynakAz Európai Űrügynökség (ESA) 2003-ban is sok új lehetőséget kínál, főként az (európai) egyetemista korosztály számára. Idén már hatodik alkalommal vehetnek részt a legjobbak súlytalansági repülésben, négyszázan utazhatnak a soron következő asztronautikai kongresszusra, és közösen akár műholdat is építhetnek. Az alábbiakban újból közöljük a kiírást!

Búcsú Marx Györgytől

Búcsú Marx GyörgytőlSzerdán kísérik utolsó útjára a 2002. december 2-án, 76 éves korában elhunyt Marx György fizikust, akadémikust, az ELTE Kossuth díjas professzorát. Kutatóként, oktatóként, ismeretterjesztőként egyaránt elismert, vezető egyénisége volt a magyar tudományos életnek.

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (2. rész)

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (2. rész)25 éve annak, hogy 1977. szeptember 29-én a bajkonuri űrkikötőből elindították és pályára állt az első több éves élettartamra tervezett, ún. második generációs űrállomás, a Szaljut-6. Ezzel új fejezet nyílt az űrállomások történetében, s több, mint hat évvel az első Szaljut felbocsátása után technikai módosítások, fejlesztések után lehetővé vált, hogy emberek élhessenek és dolgozhassanak a világűrben hosszabb időn keresztül is. Kétrészes cikkünk előző részében az űrállomást és annak általános programját mutattuk be. Most, a második részben a Szaljut-6 hazai vonatkozásairól ejtünk szót.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Összesen 692 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus