Álmuk a világűr Cikkek: 501 - 520

Hunstville felé tartva

Hunstville felé tartvaPontosan két hét múlva indul az idei magyar küldöttség az amerikai Hunstville-be, hogy Magyarországot képviselve részt vegyenek a Nemzetközi Űrtáborban.

A jövő űrrepülése - a végtelenbe, és tovább

A jövő űrrepülése - a végtelenbe, és továbbA Magyar Asztronautikai Társaság idei esszépályázatán a fiataloknak arról kellett írniuk, hogyan látják a jövő űrrepülését. Magyari Dóra, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanulója első helyezést ért el dolgozatával. Részletek az alkotásból.

ŰRKÖZELBEN: Mit is csinál a Phoenix a Marson?

ŰRKÖZELBEN: Mit is csinál a Phoenix a Marson?Sok idő eltelt, amióta a szovjet Marsz-1 elindult a Mars felé. Különböző országok indítottak űreszközöket a Mars irányába, néha több, néha kevesebb sikerrel. Miért is fontos a Mars kutatása? Mit is keres pontosan a Phoenix a Mars felszínén? Kiderül az Űrközelben mai adásából.

Tanulás és kikapcsolódás a Magyar Űrtáborban

Tanulás és kikapcsolódás a Magyar ŰrtáborbanMielőtt nemzetközi vizekre eveznénk cikksorozatunkban, maradjunk még egy kis időre itthon. Amit örömmel tanul az ember, azt sohasem felejti el. - ez a gondolat áll a Magyar Űrtábor hátterében, amelyet immáron 15. alkalommal rendeznek meg.

Felhívás - 15. Magyar Űrtábor 2008

Felhívás - 15. Magyar Űrtábor 2008A hagyományoknak megfelelően a Magyar Asztronautikai Társaság 2008-ban is megrendezi űrtáborát, ahová szeretettel várnak minden 13 és 18 év közötti fiatalt határainkon innenről és túlról egyaránt!

Fiatalok a jövő űrhajózásáról

Fiatalok a jövő űrhajózásárólA Magyar Asztronautikai Társaság nemrégiben tartotta az éves ifjúsági esszépályázatának eredményhirdetését. A május 17-én az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetében tartott ünnepélyes alkalmon két kategóriában adtak át díjakat.

Sugárzásmérő műszer az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold fedélzetén

Sugárzásmérő műszer az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold fedélzeténCikksorozatunk harmadik részében az ESEO műholdra felkerülő TriTel-ESEO műszer fejlesztéséről számolunk be.

Giordano Bruno-emlékdíj Almár Ivánnak

Giordano Bruno-emlékdíj Almár IvánnakAz amerikai SETI League idén Almár Ivánnak ítélte oda a Giordano Bruno-emlékdíjat. Ez minden évben annak jár, aki a legtöbbet teszi az idegen civilizációk tudományos kutatásáért, és így az adott szakterületen belül a lehető legnagyobb elismerést jelenti.

A magyar űrkutatás idei kitüntetettjei

Tegnapi napon elismeréseket adtak át a magyar űrkutatás 2008. évi kitüntetettjeinek. Az idei Bay-díjazottak több évtizedes oktatói tevékenységük elismeréséért, a Magyar Űrkutatásért Emlékplakettet a tavalyi Simonyi-rádiókapcsolat megszervezéséért, az ezzel kapcsolatos rendezvények sikeréért kapták.

Tervezz kísérletet egy Mars-bázisra!

Tervezz kísérletet egy Mars-bázisra!Egyelőre még nem egy „igazira”, hanem az amerikai Utah államban levő sivatagi bázisra. A kísérlet viszont igen hamar, már idén áprilisban, a magyar csapat odalátogatása idején megvalósulhat! Itt közöljük a pályázati kiírást.

A jövő űrrepülése - a nagy űr

A jövő űrrepülése - a nagy űrA Magyar Asztronautikai Társaság idei esszépályázatán a fiataloknak arról kellett írniuk, hogyan látják a jövő űrrepülését. Hujber Áron, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulója második helyezést ért el dolgozatával. Részletek az alkotásból.

Fiatalok az űrrepülés közelében

Fiatalok az űrrepülés közelébenArthur C. Clarke javaslatától egy nemzetközi űrtáborig, amelyben 1992 óta vesznek részt magyarok. Olvasóink ötleteire is számítanak az idei delegáltak.

Repülő diplomamunka

Repülő diplomamunkaAz ESA ismét parabolarepülési kampányt hirdet. Európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Az ESEO műhold központi energiaellátó rendszere

Az ESEO műhold központi energiaellátó rendszereAz előző hónapokban bemutatott két magyar kísérlet mellett a 14 európai ország mintegy 25 egyeteme által fejlesztett ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold egy harmadik egységét, az Energiaellátó Rendszert (EPS, Electrical Power System) is magyar egyetemisták készítik.

Akik idén Magyarországot képviselik a Nemzetközi Űrtáborban

Akik idén Magyarországot képviselik a Nemzetközi ŰrtáborbanAz Űrvilág ezen a nyáron elkalauzolja olvasóit az amerikai Nemzetközi Űrtáborba. Tartsanak velünk most induló cikksorozatunkban!

1% az űrkutatás népszerűsítésére

Ha Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatást!

Magyar föld az űrből

Magyar föld az űrbőlA tavalyi húsvéti ünnepeket még a világűrben, az ideit már Magyarországon töltötte a világ ötödik fizető űrhajósa, a magyar származású Charles Simonyi – mindkettőt keményen végigdolgozva.

Magyar legénység a Mars-bázison

Magyar legénység a Mars-bázisonEgy hete dolgozik magyar legénység az emberes Mars-expedíció marsfelszíni munkáját előkészítő bázison az amerikai Utah államban.

Műholdépítő fiatalok

Műholdépítő fiatalokA következő hónapokban rendszeresen jelentkezik az ESEO és ESMO műholdak magyar csapata, így olvasóink közelről kaphatnak betekintést egy ifjúsági műhold építésének és fejlesztésének menetébe és mindennapjaiba.

1% az űrkutatás népszerűsítésére

1% az űrkutatás népszerűsítéséreHa Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatást!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Összesen 696 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019