Álmuk a világűr Cikkek: 321 - 340

Start élőben, a csapattal

Start élőben, a csapattalAz első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztői csapata február 13-án (hétfőn), a Vega rakéta indítása alkalmával nyilvános eseményen várja az érdeklődőket a BME Q épületében.

Kisbolygó-látogatások: még egy bő hónap van pályázni

Kisbolygó-látogatások: még egy bő hónap van pályázniMég nem késő indulni a Magyar Asztronautikai Társaság idei diákpályázatán. A kisbolygó-látogatások témája izgalmas, az internetes beadási határidő február 15.

Illés és Almár elnevezésű kisbolygók a világűrben

Illés és Almár elnevezésű kisbolygók a világűrbenA Tudományos Újságírók Klubja minden évben díjazza azokat a kutatókat, akik sokat tettek a színvonalas ismeretterjesztésért is. A 2010. és a 2011. esztendőben két kutató házaspár kapta az elismerést, amelyhez egy-egy kisbolygó elnevezése is társul.

„Megérintettük a világűrt...”

„Megérintettük a világűrt...”Egyedülálló tudományos ballonkísérletre került sor október 31-én a nyugati végeken, a Vega Csillagászati Egyesület szervezésében. Első ízben sikerült Magyarországról felbocsátott, csillagászati célú szondával elérni a világűr alsó határait jelentő magasságot.

PROGRAMAJÁNLÓ: 2011 Űrodüsszeia: a műholdak csak apró pontok a fejünk felett?

PROGRAMAJÁNLÓ: 2011 Űrodüsszeia: a műholdak csak apró pontok a fejünk felett?Október 27-én este a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület rendezvényén a három vitaindító előadásból és az azt követő beszélgetésből megtudhatjuk, miért nem csak apró pontok a fejünk felett keringő műholdak.

Ki korán kel...

Ki korán kel......láthatja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átvonulását Magyarország felett.

PROGRAMAJÁNLÓ: Tudományok Hídja

PROGRAMAJÁNLÓ: Tudományok HídjaSzeptember 17-én (szombaton) délután 4 órától a Lánchíd és környéke látványos természettudományos kísérletek, izgalmas programok és kiállítások helyszíne lesz.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Hazatért az amerikai Nemzetközi Tanári Űrtábor magyar résztvevője

Hazatért az amerikai Nemzetközi Tanári Űrtábor magyar résztvevőjeEbben az évben egy kecskeméti középiskolai tanár, Szijártó Sándor képviselte hazánkat az amerikai Nemzetközi Űrtáborban.

A Discovery – kissé másképp

A Discovery – kissé másképpA Kennedy Űrközpontban ismét kidugta az orrát a napfényre egy űrrepülőgép. Ezúttal a Discovery-n volt a sor, hogy megmutassa magát a külvilágnak.

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neve

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neveKedden eredményt hirdettek a magyarországi Galileo gyermekrajzversenyen. A győztes 11 éves lány nevét viseli majd az európai navigációs műholdrendszer egyik tagja.

Országos csillagászati vetélkedő diákoknak

Országos csillagászati vetélkedő diákoknakAz 5. Kulin György Országos Csillagászati Diákvetélkedőn általános és középiskolások 3 fős csapatai indulhatnak. Az első forduló feladatainak megoldását 2012. január 16-ig lehet beküldeni.

A Curiosity indítása élőben

A Curiosity indítása élőbenA Galileo Webcast honlapján keresztül magyar kommentárral közvetíti a NASA TV adását, 15:30-tól.

DIÁKPÁLYÁZAT: Kisbolygó-látogatások

DIÁKPÁLYÁZAT: Kisbolygó-látogatásokAz emberek látogatnak meg egyet a közeljövőben? Esetleg a Földet „látogatja meg” egy kisbolygó? Tedd próbára tudásod, engedd szabadon a fantáziád! A Magyar Asztronautikai Társaság ismét meghirdette diákpályázatát.

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napján

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napjánA dél-afrikai Fokvárosban már több mint 300 szakmai előadás hangzott el, többek között a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett űrtábor tapasztalatairól is hallhattak a jelenlévők.

Vak fiatal az amerikai űrtáborban

Vak fiatal az amerikai űrtáborbanIdén második alkalommal juthatott el látássérült fiatal a Magyar Asztronautikai Társaság és az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány pályázatának első helyezettjeként az Alabama állambeli Huntsville-ben megrendezett űrtáborba.

Thijs és Natalia

Thijs és NataliaEgy 11 éves belga fiú és egy 9 éves bolgár kislány nevét viseli majd a Galileo navigációs rendszer első két műholdja. A többi EU-tagállamban, így Magyarországon is, a napokban indult a gyermekrajzverseny.

Űrtábori élménybeszámoló

Űrtábori élménybeszámolóKozma Péter, a Nagykaposi Gimnázium diákja mesél a MANT idén nyáron Sátoraljaújhelyen rendezett űrtáboráról, ahová egy nemes felajánlás révén jutott el.

Puli Space: arany fokozatú támogató

Puli Space: arany fokozatú támogatóA Google Lunar X Prize nemzetközi űrverseny hivatalos magyar nevezője, a Puli csapata megszerezte első arany fokozatú támogatóját.

STS-135: Startfotók az Űrvilágnak

STS-135: Startfotók az ŰrvilágnakTudósítónk a Kennedy Űrközpontban nézte és fényképezte az Atlantis tegnapi űrtörténelmi indítását.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 702 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019