Álmuk a világűr Cikkek: 321 - 340

Elhunyt dr. Gál Gyula

Elhunyt dr. Gál Gyula2012. március 19-én hosszú, súlyos betegség után, 86 éves korában elhunyt a nemzetközi hírű magyar világűrjogász, dr. Gál Gyula.

PROGRAMAJÁNLÓ: Magyar műhold fenn az égen – Masat-1

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Távközlési Szakosztályának összejövetelét február 23-án tartják.

Egy százaléknyi adó az űrkutatásért

Egy százaléknyi adó az űrkutatásértHa Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatás, az űrtevékenység népszerűsítését!

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neve

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neveKedden eredményt hirdettek a magyarországi Galileo gyermekrajzversenyen. A győztes 11 éves lány nevét viseli majd az európai navigációs műholdrendszer egyik tagja.

Országos csillagászati vetélkedő diákoknak

Országos csillagászati vetélkedő diákoknakAz 5. Kulin György Országos Csillagászati Diákvetélkedőn általános és középiskolások 3 fős csapatai indulhatnak. Az első forduló feladatainak megoldását 2012. január 16-ig lehet beküldeni.

A Curiosity indítása élőben

A Curiosity indítása élőbenA Galileo Webcast honlapján keresztül magyar kommentárral közvetíti a NASA TV adását, 15:30-tól.

DIÁKPÁLYÁZAT: Kisbolygó-látogatások

DIÁKPÁLYÁZAT: Kisbolygó-látogatásokAz emberek látogatnak meg egyet a közeljövőben? Esetleg a Földet „látogatja meg” egy kisbolygó? Tedd próbára tudásod, engedd szabadon a fantáziád! A Magyar Asztronautikai Társaság ismét meghirdette diákpályázatát.

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napján

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napjánA dél-afrikai Fokvárosban már több mint 300 szakmai előadás hangzott el, többek között a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett űrtábor tapasztalatairól is hallhattak a jelenlévők.

Vak fiatal az amerikai űrtáborban

Vak fiatal az amerikai űrtáborbanIdén második alkalommal juthatott el látássérült fiatal a Magyar Asztronautikai Társaság és az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány pályázatának első helyezettjeként az Alabama állambeli Huntsville-ben megrendezett űrtáborba.

Thijs és Natalia

Thijs és NataliaEgy 11 éves belga fiú és egy 9 éves bolgár kislány nevét viseli majd a Galileo navigációs rendszer első két műholdja. A többi EU-tagállamban, így Magyarországon is, a napokban indult a gyermekrajzverseny.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az első magyar műholdról Fehérváron

PROGRAMAJÁNLÓ: Az első magyar műholdról FehérváronMárcius 27-én délután 5-kor Székesfehérváron ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Masat-1-gyel.

GYORSHÍR: HA5MASAT az éterben!

GYORSHÍR: HA5MASAT az éterben!Sikeresen vették a ma délelőtt 11:00-kor felbocsátott első önálló magyar készítésű űreszköz, a Masat-1 jeleit.

Start élőben, a csapattal

Start élőben, a csapattalAz első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztői csapata február 13-án (hétfőn), a Vega rakéta indítása alkalmával nyilvános eseményen várja az érdeklődőket a BME Q épületében.

Kisbolygó-látogatások: még egy bő hónap van pályázni

Kisbolygó-látogatások: még egy bő hónap van pályázniMég nem késő indulni a Magyar Asztronautikai Társaság idei diákpályázatán. A kisbolygó-látogatások témája izgalmas, az internetes beadási határidő február 15.

Illés és Almár elnevezésű kisbolygók a világűrben

Illés és Almár elnevezésű kisbolygók a világűrbenA Tudományos Újságírók Klubja minden évben díjazza azokat a kutatókat, akik sokat tettek a színvonalas ismeretterjesztésért is. A 2010. és a 2011. esztendőben két kutató házaspár kapta az elismerést, amelyhez egy-egy kisbolygó elnevezése is társul.

„Megérintettük a világűrt...”

„Megérintettük a világűrt...”Egyedülálló tudományos ballonkísérletre került sor október 31-én a nyugati végeken, a Vega Csillagászati Egyesület szervezésében. Első ízben sikerült Magyarországról felbocsátott, csillagászati célú szondával elérni a világűr alsó határait jelentő magasságot.

PROGRAMAJÁNLÓ: 2011 Űrodüsszeia: a műholdak csak apró pontok a fejünk felett?

PROGRAMAJÁNLÓ: 2011 Űrodüsszeia: a műholdak csak apró pontok a fejünk felett?Október 27-én este a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület rendezvényén a három vitaindító előadásból és az azt követő beszélgetésből megtudhatjuk, miért nem csak apró pontok a fejünk felett keringő műholdak.

Ki korán kel...

Ki korán kel......láthatja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átvonulását Magyarország felett.

PROGRAMAJÁNLÓ: Tudományok Hídja

PROGRAMAJÁNLÓ: Tudományok HídjaSzeptember 17-én (szombaton) délután 4 órától a Lánchíd és környéke látványos természettudományos kísérletek, izgalmas programok és kiállítások helyszíne lesz.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019