A nemzetbiztonságért Cikkek: 181 - 200

Így kémkedtek az űrből régen (1. rész)

Így kémkedtek az űrből régen (1. rész)Eddig szigorúan titkolt „múlt századi” kémműholdakat mutattak be a minap Amerikában. A kémkedés e módszere persze most is él, de az akkori csúcstechnológia mai szemmel már igen ósdinak tűnik.

Újfajta amerikai fegyverzet-ellenőrző műhold indult

Újfajta amerikai fegyverzet-ellenőrző műhold indultA SBIRS GEO-1 jelzésű űreszköz az infravörös tartományban, geoszinkron pályáról figyeli majd a felé eső féltekét, hogy időben riaszthasson, ha rakétaindítást észlel.

Katonai mini-űrrepülő – másodszor

Katonai mini-űrrepülő – másodszorAz X-37B jelű, ember nélküli, újra felhasználható amerikai űrjármű második példánya is elindult titkos küldetésére.

Amerikai kémműhold a nyugati partról

Amerikai kémműhold a nyugati partrólAz utolsó Titan-4 rakéta 2005-ös startja óta most először indult kémműhold alacsony poláris pályára a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról.

Újra a Földön mini-shuttle

Újra a Földön mini-shuttleVisszatért legelső útjáról az X-37B, a katonai célú amerikai ember nélküli űrrepülőgép első példánya.

Hallgatózás a világűrből

Hallgatózás a világűrbőlAmerikai nemzetbiztonsági szempontból igen fontos „óriásműhold” indult, amellyel a rádiós adatforgalmat ellenőrizhetik.

Teljes az olasz radarműhold-sorozat

Teljes az olasz radarműhold-sorozatA COSMO-SkyMed rendszer negyedik műholdját is Kaliforniából állították pályára. Ez volt a veterán Delta-2 rakéta idei első és egyetlen indítása.

Műholdkoccanás?

Műholdkoccanás?A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak...

Mentőakció egy katonai műholdért

Mentőakció egy katonai műholdért Az augusztus közepén indított amerikai AEHF-1 katonai távközlési hold elvesztette fő hajtóművét, így nehezen, akár 9 hónapos késéssel áll majd végleges pályára.

Titkos katonai műhold Kínából

Titkos katonai műhold KínábólA most indított kémműhold volt idén a hatodik űreszköz, amelyet az ázsiai országból pályára állítottak.

Műholdról a fotólaborba

Műholdról a fotólaborbaHétfőn egy olyan orosz kémműhold indult, amely a 30 cm-es felbontású felvételeit nem elektronikus úton, hanem filmen juttatja vissza előhívás és elemzés céljából a Földre.

Hová tűnt a 20 éves kémműhold?

Hová tűnt a 20 éves kémműhold?Valószínűleg a Csendes-ócáen fölött, a légkörben elégve végezte a Lacrosse-2, egy kiszolgált amerikai radaros felderítő műhold – legalábbis az amatőr megfigyelők szerint.

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...Nem a megfelelő pályára állt a kedden Pleszeckből indított, részben katonai célú kutatóműhold, de végül legalább a rádiókapcsolatot sikerült vele felvenni.

Mexikó távközlési műholdrendszert rendelt

Mexikó távközlési műholdrendszert rendeltA közép-amerikai ország kormánya egymilliárd dolláros megbízást adott a Boeing cégnek három mesterséges hold és a hozzájuk tartozó földi kiszolgáló hálózat létrehozására.

Lassan visszatér az X-37B?

Lassan visszatér az X-37B?A megfigyelők szerint a titkos küldetést teljesítő pilóta nélküli amerikai katonai űrrepülőgép keringési magassága csökken. Lehet, hogy hamarosan visszatér a Földre?

Hét törpe

Hét törpeNem Hófehérke törpéiről, hanem egy hófehér Minotaur-4 rakéta utasairól van szó.

A figyelőrendszer az űrbe megy

A figyelőrendszer az űrbe megyA Kaliforniából most indított mesterséges hold a Föld körül keringő űreszközökre leselkedő veszélyek – elsősorban űrszemétdarabok – jobb felderítésében segít majd.

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból  A három kisebb űreszközt egy Rokot hordozórakéta állította Föld körüli pályára szerdán.

Dollármilliárdok földmegfigyelésre

Dollármilliárdok földmegfigyelésreAz amerikai kormány 7,35 milliárd értékben szerződött két, nagyfelbontású távérzékelő műholdakat üzemeltető magáncéggel.

Kémműhold indult Izraelből

Kémműhold indult IzraelbőlAz Ofeq-9-ről jóformán csak az indítás ténye és néhány egyértelmű információ nyilvános.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus