A nemzetbiztonságért Cikkek: 161 - 180

Amerika új rakétafigyelő „űrszeme”

Amerika új rakétafigyelő „űrszeme”Pályára állt a SBIRS GEO-2 műhold, hogy csatlakozzon az ellenséges rakétaindításokat infravörös tartományban észlelni képes műholdrendszerhez.

Kanada döntött az új Radarsat rendszerről

Kanada döntött az új Radarsat rendszerről2018-ban startolhat három új kanadai radaros távérzékelő műhold, a sikeres Radarsat sorozat folytatásaként.

A műhold nem fegyver

A műhold nem fegyverLegalábbis az űreszközökre és alkatrészeikre nem vonatkoznak már olyan szigorú exportkorlátozások az Egyesült Államokban, mint eddig.

Török műhold indult kínai rakétával

Török műhold indult kínai rakétávalA Göktürk-2 távérzékelő műholdat polgári és katonai célra is hasznosítják majd.

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1B

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1BA francia földmegfigyelő műhold „európai” Szojuz rakétával indult Kourouból.

Orosz katonai távközlési műhold indult

Orosz katonai távközlési műhold indultA Meridian típusú holdat az észak-oroszországi Pleszeckből állította pályára egy Szojuz-2.1a hordozórakéta.

NROL-15: új amerikai kémműhold

NROL-15: új amerikai kémműholdAz űreszköz tegnap egy Delta-4 Heavy rakétával állt pályára Floridából.

Jubileumi start Atlas-5 rakétával

Jubileumi start Atlas-5 rakétávalEgy évtized alatt most ötvenedszer indítottak az amerikai EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) programban kifejlesztett hordozórakétát. Egy kémműhold állt pályára Floridából.

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nak

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nakA félig-meddig elkészült, de még sosem repült, a Hubble-űrteleszkópéhoz hasonló méretű tükrökkel felszerelt amerikai kémműholdakat átadták csillagászati célra. Az ajándék hasznosítása azonban nem is olyan egyszerű...

Kínából a kilencedik: Jaokan-15

Kínából a kilencedik: Jaokan-15Alig néhány nappal az előző után, május 29-én újabb, feltehetően radaros távérzékelő műhold állt pályára Kínából.

Két japán kémműhold indult

Két japán kémműhold indultAz egyik radaros, a másik optikai, de mindkettőt végső soron Észak-Korea tevékenysége motiválta.

Három katonai műhold Oroszországból

Három katonai műhold OroszországbólA Rokot hordozórakéta pleszecki startja volt 2013-ban az első űrindítás.

Ariane-5: évzáró két műholddal

Ariane-5: évzáró két műholddalBrit és mexikói távközlési holdak pályára állításával búcsúzott az európai nehézrakéta a sikeres 2012-es évtől.

A katonai mini-űrrepülőgép harmadik útja

A katonai mini-űrrepülőgép harmadik útjaFloridából titkos küldetéssel pályára állították az amerikai X-37B első megépült példányát, amely 2010-ben egyszer már járt az űrben.

Kínából idén a tizenhetedik

Kínából idén a tizenhetedikVasárnap állt pályára a Jaokan-16 műhold. Hivatalosan polgári, nyugati szakértők szerint emellett katonai távérzékelési célra használják majd.

Megint Atlas-5, megint kémműholddal

Megint Atlas-5, megint kémműholddalAz NROL-36 jelzésű amerikai kémholddal együtt, „potyautasként” még 11 apró kísérleti és diákműhold is indult Kaliforniából.

Irányváltás a japán űrtevékenységben

Irányváltás a japán űrtevékenységbenElhárult a törvényi akadály az űreszközök védelmi célú alkalmazása elől Japánban. Eddig inkább a tudományos kutatáson volt a hangsúly, most jöhetnek akár a fegyverzet-ellenőrző műholdak is.

Landolt a második X-37B

Landolt a második X-37BAz Amerikai Légierő titkos feladatokat ellátó, ember nélküli mini-űrrepülőgépe tavaly március eleje óta volt pályán. Most visszatért a Földre, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontra.

Leszállásra készül a mini-űrrepülő

Leszállásra készül a mini-űrrepülőA titkos katonai küldetést teljesítő amerikai X-37B már 15 hónapja van pályán. Június közepéig leszállhat Kaliforniában.

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkal

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkalA Nimiq-6 kanadai távközlési hold Proton rakétával indult Bajkonurból. Néhány órával előtte egy orosz katonai kémműholdat állítottak pályára Pleszeckből, Szojuz-U hordozórakétával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 319 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019