A nemzetbiztonságért Cikkek: 161 - 180

Egyesülne a két nagy?

Egyesülne a két nagy?A nagyfelbontású műholdfelvételek piacát uraló két amerikai vállalat közül a GeoEye 792 millió dolláros ajánlatot tett a versenytárs DigitalGlobe részvényeire. Ők ezt visszautasították.

Fotonszitát az űrbe

Fotonszitát az űrbeVékony, megfelelően kilyuggatott műanyag lapokkal rendkívül olcsó űrteleszkópokat lehetne készíteni. A módszernek katonai, de tudományos alkalmazásai is lehetségesek.

Észak-koreai rakétakudarc

Észak-koreai rakétakudarcAz Unha-3 hordozórakéta, tetején a harmadik észak-koreai műholddal az előző, 2009-es állítólagos űrindítási kísérlet sorsára jutott: kudarcot vallott.

A Proton-K búcsúja

A Proton-K búcsújaAz orosz Proton hordozórakéta K jelű változata 45 év szolgálat alatt 311 indítást végzett – utoljára pénteken egy katonai műholdét, Bajkonurból.

MUOS, Atlas, Centaur

MUOS, Atlas, CentaurAz amerikai és szövetséges haderők számára készült új mobil távközlési műholdrendszer első tagja egy Atlas-5 rakétával és a kétszázadik Centaur végfokozattal állt pályára Floridából.

X-37B: kémkedik vagy nem?

X-37B: kémkedik vagy nem?Nyilván kémkedik is az ember nélküli amerikai mini-űrrepülő. De biztosan nem úgy, ahogy a Spaceflight magazinban elképzelték...

Szojuz Kourouból, másodszor

Szojuz Kourouból, másodszorAz orosz hordozórakéta a Dél-Amerikában fekvő, európai üzemeltetésű starthelyről ezúttal hat kisebb műholdat állított pályára.

Japán radaros kémműhold indult

Japán radaros kémműhold indultEz volt a H-2A hordozórakéta huszadik startja.

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold14 hónap és több mint 450 manőver után hamarosan eléri tervezett pályáját az amerikai AEHF-1, egy újfajta katonai távközlési műholdtípus első képviselője.

Új japán kémműhold

Új japán kémműholdTanegasima szigetéről H-2A rakétával pénteken indult az optikai felderítő űreszköz.

Úton a második AEHF

Úton a második AEHFA bő egymilliárd dollárba került, szuperbiztos amerikai katonai távközlési műholdhoz hasonló első űreszköz egy üzemanyag-ellátási hiba miatt csak hosszú küzdelem után érte el a végleges geoszinkron pályát.

Mini kémműholdak katonáknak?

Mini kémműholdak katonáknak?Az amerikai hadsereg kutató-fejlesztő szervezete nagy számú, jóformán „eldobható” kis távérzékelő műhold rajaival elégítené ki az alakulatok űrfelvételigényeit.

Kémműhold Kaliforniából

Kémműhold KaliforniábólA műholdas felderítésért felelős amerikai kormányzati szervezet idei flottafrissítési programját egy Delta-4 rakéta segítségével kezdte a Vandenberg Légitámaszpontról.

Észak-Korea: műhold vagy más?

Észak-Korea: műhold vagy más?A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban bejelentették, hogy áprilisban egy földmegfigyelő műholdat állítanának pályára. Külföldi megfigyelők szerint az egész egy álcázott rakétakísérlet lenne.

Fejlett amerikai katonai távközlési hold indult

Fejlett amerikai katonai távközlési hold indultA WGS-4 a floridai Cape Canaveral 37B jelű startállásából emelkedett a magasba, egy Delta-4 rakéta tetején.

1 milliárd dolláros műhold: megmentve

1 milliárd dolláros műhold: megmentveEgy benne felejtett rongydarab miatt már elveszni látszó szuperbiztos amerikai katonai távközlési műhold, az AEHF-1 a csodával határos módon elérte a számára kijelölt pályát, hamarosan szolgálatba állhat.

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozó

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozóA felújítva működésben még sosem látott hadihajóról az egyik amerikai kereskedelmi távérzékelő műhold készített nagyfelbontású űrfelvételt.

Rakétahajtómű árverésen

Rakétahajtómű árverésenA NASA lefoglaltatta azt az 1960-as évekből származó eredeti rakétahajtóművet, amelyet a nyáron egy internetes aukciós oldalon kínáltak megvételre.

Katonai távközlési műhold Alaszkából

Katonai távközlési műhold AlaszkábólA kedden indított TacSat-4 az Afganisztánban és Irakban állomásozó amerikai csapatok kommunikációját segíti majd.

Így kémkedtek az űrből régen (2. rész)

Így kémkedtek az űrből régen (2. rész)Az 1970-es és 80-as években repült amerikai „Nagy Madarak” 100-100 km hosszú filmeket fényképeztek tele.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus