A hét képe Cikkek: 721 - 740

Földkelte, földnyugta

Földkelte, földnyugtaA Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda most nyilvánosságra hozott nagyfelbontású képei a híres Apollo-felvételek hangulatát idézik.

Fekete tűznyomok Görögországban

Fekete tűznyomok GörögországbanAugusztus végének óriási erdőtüzei pár hétre maradandó nyomot hagytak a dél-görög tájban: óriási, feketére-barnára égett vidékek csúfítják el a peloponnészoszi tájat.

Hogy készült ez a kép?

Hogy készült ez a kép?A kérdést a minap a Bigelow Aerospace cég, a Genesis műholdak üzemeltetője tette fel honlapja látogatóinak.

Két kép - tizenhat év

Két kép - tizenhat évA régiekről ritkábban, inkább az új műholdakról szólnak a hírek. A tavasszal leállított Meteosat-5-re kicsit megkésve, az első és utolsó felvételével emlékezünk.

Képek a Phoenix indításáról

Képek a Phoenix indításárólAugusztus 4-én sikerrel elindult a Phoenix, az alábbiakban az indítás képeiből válogatunk.

Galaxis rózsaszínben

Galaxis rózsaszínbenAz ismert fényes, közeli spirálgalaxis, az M81 ezúttal a NASA három űrtávcsövének felvételeiből készített képen látható.

Árnyék a Hold felé

Árnyék a Hold feléMiért mutatott az Atlantis 2001-es indításakor a füstfelhő árnyéka pont a telihold felé?

Kövessük az európai műholdakat (is)!

Kövessük az európai műholdakat (is)!Egyes európai érdekeltségű, Föld körül keringő űreszközök könnyű nyomon követésére az ESA létrehozott egy internetes honlapot.

Küllős spirálgalaxis

Küllős spirálgalaxisA Hubble-űrtávcső látványos képén a közeli NGC 1672 galaxis látszik, amely éppen felénk mutatja legszebb „oldalát”.

Furcsa alakú légörvény a Szaturnuszon

Furcsa alakú légörvény a SzaturnuszonA Cassini felvételein az óriásbolygó északi pólusát egy hatszög alakú légköri képződmény övezi.

Chandra és egy szupernóva-maradvány

Chandra  és egy szupernóva-maradványEzen a nemrég nyilvánosságra hozott felvételen megfigyelhető, mi is történik, miután egy csillag szupernóvaként felrobban.

Egy eltűnt tó nyomában

Egy eltűnt tó nyomábanMájusban Chilében, az Andok hegyei közül eltűnt egy tó. A területet a NASA műholdképein láthatjuk, az esemény előtt és után.

A görögországi erdőtűz az Envisat képén

A görögországi erdőtűz az Envisat képénAugusztus végén ismét forrósággal párosuló erős szelek teremtettek kiváló lehetőséget az erdőtüzek kialakulására a Balkán déli részén. A peloponnészoszi tüzeknek már halálos áldozatai is voltak.

Misztikus árnyak az Antarktiszon

Misztikus árnyak az AntarktiszonA japán Daichi műhold felvételén az idén 50 éves Syowa kutatóállomás környékét láthatjuk, kísértetiesen hosszú árnyékokkal.

Tüzek a Kanári-szigeteken

Tüzek a Kanári-szigetekenAz Envisat űrfelvételein is jól látszik a napok óta pusztító tűzvész nyoma.

Tornádó nyoma űrfelvételen

Tornádó nyoma űrfelvételenJúnius 7-én Wisconsinban (USA) tornádó tarolta le az erdők egyes részeit. A Terra műhold felvételén jól látható a pusztítás nyoma.

A Fiastyúk infravörösben...

A Fiastyúk infravörösben......pontosabban színesben. A Spitzer-űrtávcső felvételeiből összeállított képet ugyanis élénk színekkel látták el, hogy még nagyobb hatással legyen az érdeklődő közönségre.

Földrengés nyomán felszínemelkedés

Földrengés nyomán felszínemelkedésA csendes-óceáni Salamon-szigeteken április 2-án történt földrengés után a környező korallzátonyok egy része a vízfelszín fölé emelkedett.

A Földről részleges, az űrből teljes

A Földről részleges, az űrből teljesEz a megállapítás a március 19-én bekövetkezett napfogyatkozásra volt igaz, amit a japán Hinode napkutató műhold felvételén mutatunk be.

A Jupiter gyűrűje közelről

A Jupiter gyűrűje közelrőlA nemrég a Jupiter mellett elhaladt amerikai New Horizons szonda sorra küldi haza az óriásbolygó környezetében készített felvételeit.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Összesen 911 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020