A hét képe Cikkek: 441 - 460

REJTVÉNY: Felfelé néző antennák

REJTVÉNY: Felfelé néző antennákTermészetesnek vesszük, ahogyan itthon a műholdvevő tévéantennáink elhelyezkednek a házak tetején vagy oldalán. Miért állnak épp olyan szögben? Van-e, ahol nem úgy állnak?

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”Az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorosról készült az Envisat radarképe, legutóbbi rejtvényünk főszereplője.

Űrrepülőgép emberekből

Űrrepülőgép emberekbőlA NASA alkalmazottai „elő űrrepülőgéppé” egyesültek.

A japán földrengés és cunami pusztítása műholdképeken

A japán földrengés és cunami pusztítása műholdképekenA Japán északkeleti részét sújtó március 11-ei földrengés és az azt követő szökőár következményei mesterséges holdakról is megfigyelhetők.

A Nemzetközi Űrállomás – képekben

A Nemzetközi Űrállomás – képekbenA Discovery űrrepülőgép utolsó küldetése során megörökítette a már csaknem végleges szerkezetű Nemzetközi Űrállomást.

MEGFEJTÉS: Tomboló

MEGFEJTÉS: TombolóRejtvény-űrfelvételünk segítségével az Atlanti-óceánban fekvő, a Kanadához tartozó Új-Fundland partjai közelében található Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoportra látogattunk.

REJTVÉNY: Tomboló

REJTVÉNY: TombolóEgy kis észak-amerikai szigetcsoportra látogatunk egy űrfelvétel segítségével. Hogy mi az a tomboló, arra mi válaszolunk. Hogy hol van, arra pedig rejtvényfejtőink.

A szerelmesek szigete

A szerelmesek szigeteAz Űrvilág sem maradhat ki a Valentin-napi divathullámból. Stílszerűen egy szív alakú szigetet mutató űrfelvételt mutatunk be.

MEGFEJTÉS: Megnyúlt árnyékok

MEGFEJTÉS: Megnyúlt árnyékokMilyen magas lehet az űrfelvételen megjelölt déli-sarkvidéki jéghegy? Ki nyerte ajándékkönyvünket? Mindkét kérdésre itt a válasz.

STS-133: Újra az indítóállásban

STS-133: Újra az indítóállásbanA Discovery űrrepülőgép tavaly már járt a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelű starthelyén. Most az elvégzett javítások után ismét készülhet az útra.

Milyen festmény ez?

Milyen festmény ez?Nem is festmény, hanem űrfelvételek egy hamis színezésű kombinációja az Algéria délkeleti részén fekvő Taszilin-Ádzser hegyvonulatról.

Színes radarvilág

Színes radarvilágPolarizációs radarkép német műholdról, német területről, németországi Űrvilág-olvasóink tiszteletére.

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”A több eltérő időpontban ugyanarról a területről készített műholdas radarfelvételek kombinálásával látványos, hamis színezésű képek állíthatók elő. Kérdésünk egyszerű: mit ábrázol a most bemutatott kép?

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, Leonardo

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, LeonardoHétfői rejtvénykérdésünkben azt kellett kitalálni, hogy hol repült a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Leonardo modul csatlakoztatása idején, és mi látszott épp akkor alatta, a Földön.

REJTVÉNY: Discovery, ISS, Leonardo

REJTVÉNY: Discovery, ISS, LeonardoVégleges helyére került a Nemzetközi Űrállomás (ISS) utolsó nagy modulja, a Leonardo. Most ezzel az eseménnyel kapcsolatosan teszünk fel kérdéseket és várjuk olvasóink válaszait.

Pöfékelő Stromboli

Pöfékelő StromboliA Tirrén-tengerből szigetként kiemelkedő híres, kúp alakú vulkáni hegy kisebb kitörései szinte folyamatosak.

Tiszta ég az Alpok fölött

Tiszta ég az Alpok fölöttAz Alpok íve a Földközi-tenger olasz-francia partvidékétől egészen Bécsig tart. A hegység egyetlen szép téli űrfelvételen látható.

Kairó, Tahrír tér

Kairó, Tahrír térEgyiptomban a jó két hete tartó tüntetések nyomán végül lemondott Mubarak elnök. A megmozdulások központja, a kairói Tahrír tér látható az itt bemutatott fél méteres felbontású űrfelvételen.

Vulkánkitörés Japánban

Vulkánkitörés JapánbanA legdélibb nagy szigeten fekvő, 1967-ben még egy James Bond-film természetes díszletéül is szolgált Sinmodake-vulkán 52 évig szunnyadt.

REJTVÉNY: Megnyúlt árnyékok

REJTVÉNY: Megnyúlt árnyékokDecemberben, a téli napforduló környékén a Déli-sarkvidék sarkkörön túli tájai egy ideig egész napokon át napfényben fürdenek. Egy műholdfelvétel alapján becsüljük meg, milyen magasak lehetnek az árnyékokat vető jéghegyek!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Összesen 879 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019