A hét képe Cikkek: 321 - 340

A világ legmagasabb épülete, űrvideón

A világ legmagasabb épülete, űrvideónA 828 méteres Burdzs Kalifa és környéke a SkySat-1 műhold felvételsorozatán figyelhető meg. Többször is érdemes megnézni. (A cikk végén pedig felhívás játékra!)

Interaktív térkép a Holdról

Interaktív térkép a HoldrólPontosabban az északi pólus vidékéről, az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételei alapján.

Sziget a semmi közepén

Sziget a semmi közepénA norvég fennhatóság alatt levő Bouvet-sziget az Atlanti-óceán déli részén a Föld egyik legfélreesőbb helye.

Kuvaiti olajmezők

Kuvaiti olajmezőkA Perzsa-öböl menti kis királyság rendelkezik a világ ismert kőolajtartalékainak mintegy 9%-ával.

Szocsi – felülről

Szocsi – felülrőlA hamarosan kezdődő téli olimpiai játékok helyszíneit mutatja be egy űrfelvételek és digitális terepmodell felhasználásával készült film.

Négy vulkáni hegy, három szigeten

Négy vulkáni hegy, három szigetenA kora reggeli napsütés világítja meg az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek négy vulkáni csúcsát a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen.

Amerikai lencsevégen a kínai holdszonda

Amerikai lencsevégen a kínai holdszondaA Lunar Reconnaissance Orbiter szonda karácsonykor a Holdnak épp azon vidéke fölött repült el, ahol leszállt a kínai űrszonda.

Bepillantás a múltba

Bepillantás a múltbaA mai napon lett negyvenöt éves az űrhajózás történetének egyik leghíresebb fényképe. Most egy kisfilm segítségével megismerhetővé válik a fénykép megszületésének majdnem összes részlete.

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázaton

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázatonÖt magyar nyertese is volt a harmadik ASTRA Tehetség gyermekrajzversenynek.

Jütu a Holdon

Jütu a HoldonElhagyta a leszálló egységet és önálló életre kelt a kínai Csang'e-3 űrszonda holdjárója.

Színes mezőgazdaság

Színes mezőgazdaságEgy hamis színezésű kompozit radarkép segítségével Irán délnyugati részére látogatunk.

Por a Zöld-foki-szigetek fölött

Por a Zöld-foki-szigetek fölöttA novembertől márciusig a Szahara felől fújó keleti szelek évente több százmillió tonna port fújnak el Afrikából.

Halálos hangfal

Halálos hangfalEurópa legnagyobb akusztikus tesztkamrájában nem élné túl egy ember, ha véletlenül benn maradna a tesztek alatt.

Vadonatúj kráter a Marson

Vadonatúj kráter a MarsonA marsfelszín 30 méteres sebhelye a NASA Mars Reconnaissance Orbiter szondájának felvételén.

Meglesett holdszonda

Meglesett holdszondaSzerencsés körülmények és gondos tervezés segítette, hogy a Hold körül keringő egyik amerikai űrszonda lefényképezze a másikat.

A Curiosity és nyomai – felülről

A Curiosity és nyomai – felülrőlA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda december 11-én repült el a rover tartózkodási helye, a Gale-kráter fölött.

A Golf-áramlat – színesben

A Golf-áramlat – színesbenOlyan, mint egy festmény, mégis műholdas adatokból készített kép: a tengerfelszín hőmérsékletét mutatja a Golf-áramlat egy rövid szakaszán.

Karácsonyfa-félsziget

Karácsonyfa-félszigetEzzel az érdekes, radaros módszerrel készült űrképpel kívánunk olvasóinknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket.

Kettős krátertó Kanadában

Kettős krátertó KanadábanMintegy 290 millió évvel ezelőtt egy kettős kisbolygó csapódott a Földbe. Az eset az Egyenlítő környékén történt, de a lemeztektonikának köszönhetően a kráterek ma Kanadában vannak.

Az indiai Mars-szonda első képe – a Földről

Az indiai Mars-szonda első képe – a FöldrőlKipróbálták a még mindig a Föld körül, de egyre magasabb pályákon keringő Mars Orbiter Mission (MOM) kameráját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Összesen 911 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020