A hét képe Cikkek: 301 - 320

Amerikai lencsevégen a kínai holdszonda

Amerikai lencsevégen a kínai holdszondaA Lunar Reconnaissance Orbiter szonda karácsonykor a Holdnak épp azon vidéke fölött repült el, ahol leszállt a kínai űrszonda.

Bepillantás a múltba

Bepillantás a múltbaA mai napon lett negyvenöt éves az űrhajózás történetének egyik leghíresebb fényképe. Most egy kisfilm segítségével megismerhetővé válik a fénykép megszületésének majdnem összes részlete.

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázaton

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázatonÖt magyar nyertese is volt a harmadik ASTRA Tehetség gyermekrajzversenynek.

Jütu a Holdon

Jütu a HoldonElhagyta a leszálló egységet és önálló életre kelt a kínai Csang'e-3 űrszonda holdjárója.

Tizenöt éves lett a Nemzetközi Űrállomás

Tizenöt éves lett a Nemzetközi ŰrállomásKevés szöveggel, sok képpel ünnepeljük az első modul felbocsátásának évfordulóját.

Csillagdűnék

CsillagdűnékÉrdekes természeti alakzatok Algériából, műholdképen.

Vörös dagály

Vörös dagályAz Arab-félsziget partjainál találhatók a világ legnagyobb tengeri sólepárló telepei, ahol az algavirágzás nem kívánt jelenség.

Start, békaáldozattal

Start, békaáldozattalAz amerikai LADEE holdszonda indításakor egy kétéltű túl közel került a Minotaur-5 rakétához. Nem az eset, hanem az azt megörökítő fénykép az igazi különlegesség.

Az Ayers-szikla űrfelvételen

Az Ayers-szikla űrfelvételenAusztrália egyik jelképe, a környező sivatagból szigetként kiemelkedő homokkő sziklatömb egy koreai műhold képén.

Menekülttábor az űrből

Menekülttábor az űrbőlLakosságszáma alapján Jordánia negyedik legnagyobb városa lehetne – de nem város...

A Golf-áramlat – színesben

A Golf-áramlat – színesbenOlyan, mint egy festmény, mégis műholdas adatokból készített kép: a tengerfelszín hőmérsékletét mutatja a Golf-áramlat egy rövid szakaszán.

Karácsonyfa-félsziget

Karácsonyfa-félszigetEzzel az érdekes, radaros módszerrel készült űrképpel kívánunk olvasóinknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket.

Kettős krátertó Kanadában

Kettős krátertó KanadábanMintegy 290 millió évvel ezelőtt egy kettős kisbolygó csapódott a Földbe. Az eset az Egyenlítő környékén történt, de a lemeztektonikának köszönhetően a kráterek ma Kanadában vannak.

Az indiai Mars-szonda első képe – a Földről

Az indiai Mars-szonda első képe – a FöldrőlKipróbálták a még mindig a Föld körül, de egyre magasabb pályákon keringő Mars Orbiter Mission (MOM) kameráját.

Történelmi mozaik az Ióról

Történelmi mozaik az IórólAz 1970-es években azt hihettük, hogy már (majdnem) mindent tudunk a Naprendszerről. A Voyager űrszondák aztán alaposan megváltoztatták a képet.

Poros penny

Poros pennyA Curiosity rekordfelbontású képet küldött haza a Marsról – egy pénzérméről.

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példán

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példánEgy jó kép többet ér minden szövegnél – a távérzékeléssel gyűjtött információ esetén is.

Hová menjünk napozni?

Hová menjünk napozni?A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.

Marsi napfogyatkozás

Marsi napfogyatkozásA vörös bolygó felszínén dolgozó Curiosity kamerája elcsípte, ahogy a Mars Phobos holdja elhalad a napkorong előtt.

Hűvös vidékre látogatunk

Hűvös vidékre látogatunkLegalább képben enyhítsük a kánikulát! Április eleji űrfelvétel a Bering-tenger fölött látható érdekes felhőzetről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Összesen 879 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019