A hét képe Cikkek: 221 - 240

A Sentinel–2A első képei

A Sentinel–2A első képeiA Sentinel–2A már néhány nappal pályára állítása után elkészítette első felvételeit. A Genovai-öböl és Szardínia szerepelt az első célpontok között.

Borneó a radar alatt

Borneó a radar alattAz európai Sentinel-1A műhold képével most Indonéziába „utazunk”.

A Föld 50 éve és ma

A Föld 50 éve és maA Föld Napját idén a NASA egy fél évszázad különbséggel készült felvételpárral köszöntötte, visszaemlékezve egyúttal a műholdas földmegfigyelés ötven évvel ezelőtti kezdeteire.

Visszatérés Mijakedzsimába

Visszatérés Mijakedzsimába2000-ben kitört a Japánhoz tartozó csendes-óceáni sziget vulkánja. Az akkor kitelepített lakosság többsége mostanra visszaköltözött. (A cikk végén szombati programajánló!)

Florida radaros műholdképen

Florida radaros műholdképenAz USA délkeleti államának egy részletét mutatja az európai Sentinel-1A földmegfigyelő műhold képe.

Irkutszk és a Bajkál-tó

Irkutszk és a Bajkál-tóA szibériai Irkutszk városát és a Bajkál-tó egy részét láthatjuk a Sentinel-1A felvételeiből készült képen.

Az űrséta 50 éve

Az űrséta 50 éveAlekszej Leonov volt az első ember, aki 1965 márciusában kilépett a nyílt világűrbe.

Mexikói móló műholdképen

Mexikói móló műholdképenHogyan változtatja meg egy hosszú, mesterséges tereptárgy a környező tenger mélységét és a part vonalát?

Észt radarmozaik

Észt radarmozaikElkészült a Sentinel-1A műhold apertúraszintézis elvén működő radarjának felvételeiből álló, a nemrég az ESA-hoz csatlakozott Észtországot ábrázoló mozaik.

Az Androméda-köd részletes feltérképezése

Az Androméda-köd részletes feltérképezéseA Hubble-űrtávcső minden korábbinál alaposabban vette szemügyre galaxisszomszédunkat, nemcsak a látható fényben, hanem az ibolyántúli és az infravörös tartományban is.

Kétszer három mégsem négy

Kétszer három mégsem négyA Cuando-folyó (Chobe, Kwando) beleömlik a Zambézibe, valahol Afrika közepén, Kazungulánál. Az űrfelvétel mégsem ezért különleges.

Kamionokkal a jég hátán

Kamionokkal a jég hátánA meleg napokra hűsítő űrfelvétel: Kanada ritkán lakott, a sarkkörhöz közeli vidékére látogatunk, ahol télen a tavak jegén alakítják ki a „közutakat”.

Tonga: új sziget bukkant fel

Tonga: új sziget bukkant felTavaly decemberben egy tenger alatti vulkán kitörése nyomán bővült a csendes-óceáni királyság területe.

Sopron és a Fertő radaros műholdképen

Sopron és a Fertő radaros műholdképen A csütörtökön kezdődő Magyar Űrkutatási Fórum előtt nézzük meg a helyszínt és környékét a Sentinel-1A műhold „szemével”.

Kitört a Calbuco

Kitört a CalbucoA Chile déli részén található vulkán 1972 óta most először aktív, a kitörésnek nem volt különösebb előjele.

Holdfény, városok és palagázfáklyák

Holdfény, városok és palagázfáklyákA Mexikói-öböl térsége éjjel, „űrállomástávlatból”.

Új-Zéland az űrállomásról fotózva

Új-Zéland az űrállomásról fotózvaA napfény megcsillant a Csendes-óceán vizén, Új-Zéland mellett.

Radar-Magyarország

Radar-MagyarországÍgy mutatja be legújabb tagját, hazánkat az Európai Űrügynökség (ESA), a Sentinel-1A földmegfigyelő műhold radarképeiből összeállított mozaikkal.

Egy kihasznált tó az űrből

Egy kihasznált tó az űrbőlKína nyolcadik legnagyobb tava kétszer akkora, mint a Balaton. A Landsat–8 felvétele arról árulkodik, hogy a tó jelentős részét gazdasági célokra hasznosítják.

Lisszabon radarképen

Lisszabon radarképenA Sentinel-1A műhold képén a portugál főváros környéke, a Tejo folyó torkolatvidéke látható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Összesen 879 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019