A GPS rendszer Cikkek: 1 - 20

Kéz a kézben a Galileo és a GPS

Kéz a kézben a Galileo és a GPSNapjainkra a Galileo műholdas navigációs rendszer a teljes konstelláció megközelítésével elérte azt a fejlettségi szintet, ami már a GPS-szel való közös használatot is lehetővé tette.

„Eltemetett” GPS holdak

„Eltemetett” GPS holdakKét évtized szolgálat után most végleg kikapcsoltak két amerikai navigációs műholdat. Mi történik velük?

GPS Block 2F-11

GPS Block 2F-11Idén március és július után ismét indítottak egy új műholdat az amerikai GPS helymeghatározó rendszer frissítésére.

Versenyfutás a katonai megrendelésekért

Versenyfutás a katonai megrendelésekértAz USA Légiereje (US Air Force) meghívásos tendert hirdetett a United Lauch Alliance (ULA) és a SpaceX részre a következő generációs GPS–3 műholdak pályára állítására.

GPS Block 2F-9

GPS Block 2F-9Folytatódik az amerikai navigációs műholdrendszer frissítése. A 2F jelzésű műholdsorozat kilencedik tagja állt most pályára.

GPS Block 2F-7

GPS Block 2F-7Ebben az évben már a harmadik új műholddal frissítették a széles körben használt amerikai helymeghatározó rendszert.

Új GPS hold Delta-4 rakétával

Új GPS hold Delta-4 rakétávalAz amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb frissítése a floridai Cape Canaverelről indult.

„Vérfrissítés” a GPS rendszernek

„Vérfrissítés” a GPS rendszernekAz amerikai navigációs műholdrendszer legújabb, Block 2F-4 jelzésű tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.

LightSquared: engedély visszavonva

LightSquared: engedély visszavonvaHosszú huzavona után (vagy inkább közben) az amerikai hatóságok most mégsem engedélyezik, hogy a szélessávú mobil internetkapcsolatot ígérő, de a GPS-es helymeghatározás biztonságát veszélyeztető szolgáltatás elinduljon.

Úton a legújabb GPS műhold

Úton a legújabb GPS műholdA GPS Block 2F-2 startja volt az amerikai navigációs műholdrendszer jubileumi, ötvenedik indítása valamilyen Delta rakétával.

A SpaceX új szerződései

A SpaceX új szerződéseiAz Amerikai Légierő szerződést kötött a SpaceX-szel, a vállalat Falcon–9 rakétájával indíthatja a GPS holdak új sorozatának harmadik tagját.

GPS: egy korszak lezárul

GPS: egy korszak lezárulFloridából elindult az amerikai navigációs műholdrendszer Block 2F sorozatának utolsó, tizenkettedik tagja.

GPS Block 2F-10

GPS Block 2F-10A jól ismert amerikai globális műholdas helymeghatározó rendszer legújabb tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.

A nepáli földrengés hatása az ionoszférára

A nepáli földrengés hatása az ionoszféráraPrecíz műholdas helymeghatározó mérések szerint a földrengés után lökéshullámok érték el a felsőlégkört is.

GPS holdak, felgyorsult tempóban

GPS holdak, felgyorsult tempóbanIdén már a negyedik új navigációs műholdat állították pályára Floridából.

Idén a második új GPS műhold

Idén a második új GPS műholdA jól ismert amerikai műholdas helymeghatározó rendszer frissítésére szánt, Block 2F sorozatú műhold Delta-4 rakétával indult Floridából.

A GPS és a Beidou együtt

A GPS és a Beidou együttAz amerikai és a kínai navigációs műholdrendszerek jeleinek együttes felhasználásával ausztráliai kutatók még megbízhatóbbá tennék a navigációt.

Új, modern GPS műhold indult

Új, modern GPS műhold indultA legújabb generáció harmadik képviselőjével újra frissítik a már világszerte nélkülözhetetlenné vált amerikai navigációs műholdrendszert.

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatban

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatbanAz Amerikai Légierő által üzemeltetett navigációs műholdrendszer egy már a szolgálatból két éve kivont űreszközzel helyettesíti a konstelláció egy másik, gyengélkedő tagját.

Egy földrengés és szökőár anatómiája (2. rész)

Egy földrengés és szökőár anatómiája (2. rész)Pontosan hogyan zajlott 2011. március 11-én a Japán partjai mellett bekövetkezett 9.0 magnitúdójú földrengés?
Oldalak: 1 2
Összesen 38 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus