A Columbia utolsó útja Cikkek: 61 - 80

STS-107: Az a kép, nem az a kép…

STS-107: Az a kép, nem az a kép…Pár napja kiderült, hogy a NASA által nyilvánosságra hozott, és a sérült űrrepülőgépet ábrázoló nagyfelbontású felvételt – melyet állítólag a Légierő Starfire rendszere készített – nem a nevezett eszközzel, hanem amatőr eszközökkel készítették! Az alábbiakban ezzel kapcsolatos háttéranyagunkat olvashatják.

R E N D E Z V É N Y : Mi történt a Columbiával?

R E N D E Z V É N Y : Mi történt a Columbiával?A Magyar Asztronautikai Társaság kerekasztal-beszélgetést rendez 2003. február 19-én (szerda) 18:00 órától.

Hogyan működik az űrrepülőgép? (5. rész): HAZATÉRÉS

Hogyan működik az űrrepülőgép? (5. rész): HAZATÉRÉSA személyzettel végzett űrrepülések történetében bekövetkezett eddigi két legsúlyosabb katasztrófa egyértelműen igazolja, hogy az űrrepülőgépek repülésének legkritikusabb szakaszai a fel- és a leszállás. Sorozatunk jelen részében az utóbbiról ejtünk néhány szót.

STS-107: GYORSJELENTÉS (2003.02.12.)

STS-107: GYORSJELENTÉS (2003.02.12.)A megtalált szárny és futóakna ajtó egyaránt a baloldalról származik. Újabb emberi maradványok. Gehmann független és hozzáértő. Eltemették Ilan Ramont.

STS-107: Valami levált a Columbiáról a start után

STS-107: Valami levált a Columbiáról a start után18:40. Egy katonai radarrendszer adatai szerint egy objektum levált a Columbiáról, amikor a gép már Föld körüli pályán keringett. Lehetséges, hogy az esemény egy űrszeméttel történő ütközés következménye volt.

Hogyan működik az űrrepülőgép? (1. rész): A STARTELŐKÉSZÍTÉS

Hogyan működik az űrrepülőgép?      (1. rész): A STARTELŐKÉSZÍTÉSCikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a Space Shuttle rendszer pályára állása és visszatérése, elmeséljük, hogy mit tehet a személyzet az esetleges vészhelyzetekben. Sorozatunk első részében eljutunk egy problémamentes indulásig.

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját11:18. India legújabb műholdcsaládja mostantól a Columbia indiai származású űrhajósnőjének nevét viseli.

STS-107: Megtalálták a Columbia egyik szárnydarabját

STS-107: Megtalálták a Columbia egyik szárnydarabját07:43. Megtalálták a múlt szombaton szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőgép egy nagyobb szárnydarabját - jelentették be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei pénteken.

STS-107: 60 másodperccel a széthullás előtt hiányzott egy darab az egyik szárnyból?

STS-107: 60 másodperccel a széthullás előtt hiányzott egy darab az egyik szárnyból?11:44. Az amerikai légierő (USAF) több nagyfelbontású megfigyelő-kamerája is rendszeresen fényképezi a visszatérő űrrepülőgépeket. A felvételek mostani átvizsgálása alapján úgy tűnik, hogy egy perccel a gép megsemmisülése előtt már hiányzott egy darab a bal szárnyból.

STS-107: Megtalálták a Columbia orrkúpját

STS-107: Megtalálták a Columbia orrkúpját22:56. Eddig a katasztrófát szenvedett űrrepülőgép mintegy 12 000 apróbb-nagyobb darabját gyűjtötték össze. Közben Texas keleti részén megtalálták az orrkúpot, az űrrepülőgép egyik legjellegzetesebb részét.

Hogyan működik az űrrepülőgép? (6. rész): SIKERTELEN LESZÁLLÁS

Hogyan működik az űrrepülőgép? (6. rész): SIKERTELEN LESZÁLLÁSA személyzettel végzett űrrepülések történetében bekövetkezett eddigi két legsúlyosabb katasztrófa egyértelműen igazolja, hogy az űrrepülőgépek repülésének legkritikusabb szakaszai a fel- és a leszállás. Sorozatunk utolsó részéből kiderül, hogy amennyiben a visszatérés során valami rosszul alakul, a személyzetnek igen kevés esélye van...

STS-107: GYORSJELENTÉS (2003.02.14.)

STS-107: GYORSJELENTÉS (2003.02.14.)...figyelmeztető e-mail, lyukas szárny, nyitott ajtó...

Hogyan működik az űrrepülőgép? (4. rész): HA SIKERTELEN AZ INDULÁS

Hogyan működik az űrrepülőgép? (4. rész): HA SIKERTELEN AZ INDULÁSCikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a Space Shuttle rendszer pályára állása és visszatérése, elmeséljük, hogy mit tehet a személyzet az esetleges vészhelyzetekben. A negyedik részben áttekintjük, hogy mik a lehetőségek, ha valami balul üt ki a start után.

Hogyan működik az űrrepülőgép? (3. rész): IRÁNY AZ ORBITÁLIS PÁLYA!

Hogyan működik az űrrepülőgép? (3. rész): IRÁNY AZ ORBITÁLIS PÁLYA!Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a Space Shuttle rendszer pályára állása és visszatérése, elmeséljük, hogy mit tehet a személyzet az esetleges vészhelyzetekben. Ebben a részben képzeletben pályára állunk.

Hogyan működik az űrrepülőgép? (2. rész): PROBLÉMÁK A VISSZASZÁMLÁLÁSKOR

Hogyan működik az űrrepülőgép?      (2. rész): PROBLÉMÁK A VISSZASZÁMLÁLÁSKORCikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a Space Shuttle rendszer pályára állása és visszatérése, elmeséljük, hogy mit tehet a személyzet az esetleges vészhelyzetekben. Sorozatunk második részében megvizsgáljuk, hogy mi történik, ha valami mégsem ÚGY működik a visszaszámlálás során.

Hogyan működik az űrrepülőgép?

Hogyan működik az űrrepülőgép?Tudja Ön, hogy mi történik a visszaszámlálástól a leszállásig? Mit tehet a személyzet vészhelyzetek esetén? Nos ha nem, és kiváncsi rá, tartson velünk vasárnap induló sorozatunkban!

STS-107: A NASA nyilvánosságra hozta a sérült szárnyról készült felvételt

STS-107: A NASA nyilvánosságra hozta a sérült szárnyról készült felvételt08:18. A legutóbbi NASA sajtótájékoztatón bemutatták azt a felvételt, amely bizonyítja a bal szárny leszállás előtti szerkezeti károsodását.

STS-107: Mégegyszer a szárny sérüléséről

STS-107: Mégegyszer a szárny sérüléséről13:45. Ahogy arról korábban beszámoltunk, több napja megjelent egy felvétel, amelyet állítólag az izraeli űrhajós közvetítéséből vágtak ki, és a sérült szárnyat ábrázolja. Nem sokkal ezelőtt számoltunk be arról, hogy egy - a leszállás előtt 60 másodperccel készített - felvételen látszik, hogy a bal szárnyból hiányzik egy darab. Az alábbiakban ezzel kapcsolatos magyarázatunkat, véleményünket olvashatják.

STS-107: Nem a hajtóanyagtartály darabja okozta a katasztrófát

STS-107: Nem a hajtóanyagtartály darabja okozta a katasztrófátÚjabb alapos vizsgálatok után a NASA gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy az űrrepülőgép tragédiáját a start során leváló és a szárnynak csapódó törmelékdarab okozta.

STS-107: Megdöbbentő képek a Columbia startjáról

STS-107: Megdöbbentő képek a Columbia startjáról15:25. A NASA nyilvánosságra hozta azokat a részletes felvételeket, amelyek a Columbia startja alatt egy törmelékdarab bal szárnynak történő nekiütődését mutatják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 104 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019