A Columbia utolsó útja Cikkek: 21 - 40

Legkorábban egy év múlva újítják fel a Shuttle repüléseket

Legkorábban egy év múlva újítják fel a Shuttle repüléseketBár a NASA igyekezett tartani a korábban kitűzött dátumot, a héten bizonyosság lett az, amit sok szakértő sejtett. Az űrrepülőgép-flotta tavaszi, vagy akár a nyári visszatérése irreális.

Gondolatok a Columbia jelentés okán (3.): A NASA irányt vált (?)

Gondolatok a Columbia jelentés okán (3.): A NASA irányt vált (?)A Columbia-baleset vizsgálatát lezáró jelentés, illetve a repülések felújításához letett ajánlások tükrében talán eddig sem volt érdektelen háromrészes összeállításunk. Az első rész - Dancsó Béla tollából - a baleset vizsgálatának egy megdöbbentő "részeredményéről", míg a második rész - melyet Schuminszky Nándor állított össze - az ajánlások között szereplő - "orbitális csemperagasztás" műszaki problémáiról szólt. A mostani - befejező - rész - ismét csak Dancsó Béla összeállításában - a NASA hosszútávú stratégiájával foglalkozik. (A szerk.)

Gondolatok a Columbia jelentés okán (1.): Már az Atlantis is...

Gondolatok a Columbia jelentés okán (1.): Már az Atlantis is...A Columbia-baleset vizsgálatát lezáró jelentés, illetve a repülések felújításához letett ajánlások tükrében talán nem érdektelen háromrészes összeállításunk. Az első rész - Dancsó Béla tollából - a baleset vizsgálatának egy megdöbbentő "részeredményéről" szól. Eszerint az STS-107 nem az első repülés volt, amikor rés támadt egy űrsikló szárnyán. A következő rész, melyet Schuminszky Nándor állított össze - az ajánlások között szereplő - "orbitális csemperagasztás" műszaki problémáit taglalja. A harmadik rész - ismét csak Dancsó Béla összeállításában - a NASA hosszútávú stratégiájával foglalkozik. (A szerk.)

A Columbia-jelentés (5. rész): Ajánlások

A Columbia-jelentés (5. rész): AjánlásokA vizsgálati jegyzőkönyvben a Gehman-bizottság 29 ajánlást adott a NASA-nak. Ezek közül tizenötöt még a repülések újraindítása előtt végre kell hajtani. Sorozatunk jelen részében bemutatjuk ezt a 15 ajánlást.

A Columbia-jelentés (4. rész): Politika és bürokrácia

A Columbia-jelentés (4. rész): Politika és bürokráciaAhhoz, hogy a megmaradt három űrrepülőgép ismét szolgálatba állhasson, nem elegendő csupán a baleset fizikai okait feltárni. Ahogy azt a bizottság a jelentésében is leírta, a fizikai okok mellett a NASA szervezetében is kell keresni a hibát...

A Columbia-jelentés (2. rész): A baleset műszaki háttere

A Columbia-jelentés (2. rész): A baleset műszaki háttereA baleset körülményeit vizsgáló bizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a balesetért egyaránt, azonos mértékben okolhatók technikai, és a NASA szervezetén belüli hiányosságok. Sorozatunk második részében elkezdjük bemutatni a baleset technikai hátterét.

A bűnös: a hab és a NASA szervezete

A bűnös: a hab és a NASA szervezeteA Columbia Balesetét Vizsgáló Bizottság (CAIB) ma az előre megadott időpontban közzétette 248 oldalas jelentését. A balesetnek a jelentés szerint egyformán oka a már sokszor emlegetett habdarab, és a NASA szervezetén belüli sajátosságok.

E-mail-váltás a Columbia parancsnoka és a földi irányítás között

E-mail-váltás a Columbia parancsnoka és a földi irányítás közöttHét nappal a Columbia utolsó felbocsátása után a legénység parancsnoka és az űrrepülőgép pilótája e-mail-ben kapott tájékoztatást a start során történt eseményről. A levélben figyelmeztették őket, hogy az egyik sajtótájékoztatón készüljenek fel egy olyan kérdésre, amely a start során levált szigetelőhab-darabot említi.

A harmadik

A harmadikMár öt hónap telt el azóta, hogy a Columbia űrrepülőgép megsemmisült Texas fölött, és utasai mindannyian életüket vesztették. Végső jelentés még mindig nincs, de a Columbia Balesetét Vizsgáló Bizottság (CAIB) néhány nappal ezelőtt közzétette harmadik ajánlását. Ezeket az ajánlásokat azért adják ki még a végső jelentés előtt, hogy ezzel is elősegítsék a Shuttle-repülések ismételt elindítását.

Columbia Point – Örök emlékmű az űr úttörőinek

Columbia Point – Örök emlékmű az űr úttörőinekMiközben a világ űrkutatása a pünkösd utáni első munkanapon Cape Canaveral-re, a Spirit marsszonda indítására figyelt, NASA vezetők és politikusok Washingtonban jöttek össze egy szomorú méltósággal övezett ünnepségre, hogy örök emléket állítsanak a Columbia szerencsétlenül járt legénységének.

15 éve történt az első nagy visszatérés

15 éve történt az első nagy visszatérésSzeptember 29-én, hétfőn volt tizenöt éve, hogy a Discovery űrrepülőgép a Challenger balesete után esőként indult útjára. Most azt várjuk, hogy az Atlantis hasonló útra induljon a Columbia után...

Gondolatok a Columbia jelentés okán (2.): Csempejavítás a világűrben

Gondolatok a Columbia jelentés okán (2.): Csempejavítás a világűrbenA Columbia-baleset vizsgálatát lezáró jelentés, illetve a repülések felújításához letett ajánlások tükrében talán nem érdektelen háromrrészes összeállításunk. Az első rész - Dancsó Béla tollából - a baleset vizsgálatának egy megdöbbentő "részeredményéről" számolt be. Eszerint az STS-107 nem az első repülés volt, amikor rés támadt egy űrsikló szárnyán. A mostani epizód, melyet Schuminszky Nándor állított össze - az ajánlások között szereplő - "orbitális csemperagasztás" műszaki problémáit taglalja. A befejező harmadik rész - ismét csak Dancsó Béla összeállításában - a NASA hosszútávú stratégiáját fogja taglalni. (A szerk.)

A Columbia-jelentés (6. rész): A többi ajánlás

A Columbia-jelentés (6. rész): A többi ajánlásA vizsgálati jegyzőkönyvben a Gehman-bizottság 29 ajánlást adott a NASA-nak. Sorozatunk előző részében bemutattuk azokat, amelyeket még a repülések újraindítása előtt végre kell hajtani. Most, az utolsó részben pedig bemutatjuk a többit.

A NASA válasza a Columbia-jelentésre

A NASA válasza a Columbia-jelentésreHétfőn a NASA sajtótájékoztató keretében mutatta be részletes terveit a Space Shuttle-rendszer üzemeltetésére.

A Columbia-jelentés (3. rész): A baleset műszaki hátterének további részletei

A Columbia-jelentés (3. rész): A baleset műszaki hátterének további részleteiA baleset körülményeit vizsgáló bizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a balesetért egyaránt, azonos mértékben okolhatók technikai, és a NASA szervezetén belüli hiányosságok. Sorozatunk harmadik részében folytatjuk a baleset technikai hátterének bemutatását.

A Columbia-jelentés (1. rész): Mi történt?

A Columbia-jelentés (1. rész): Mi történt?A két nappal ezelőtt kiadott Columbia-jelentés három fő fejezetet tartalmaz. Az első rész azt taglalja, hogy mi történt, a második azt, hogy miért történt mindez, a harmadik részben pedig a vizsgálóbizottság az amerikai űrkutatás jövőjét vizsgálja. Most induló sorozatunk első részében - igazodva a jegyzőkönyvhöz - megvizsgáljuk, hogy mi történt.

A vizsgálat lezárult

A vizsgálat lezárultA Columbia Balesetét Vizsgáló Bizottság (CAIB) augusztus 26-án teszi közzé a baleset okairól szóló hivatalos jelentést. A dokumentumot sajtótájékoztatón mutatják be az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság konferenciatermében.

Újabb ajánlás

Újabb ajánlásA Columbia Balesetét Vizsgáló Bizottság ma, a baleset után pontosan öt hónappal újabb ajánlást bocsátott ki. Ezúttal a start közben készült felvételekről ejtenek szót.

Fény az alagút végén

Fény az alagút végénRemény van arra, hogy a világnak az űrrepülőgépes utak felújítására nem kell olyan hosszú ideig várnia a Columbia elvesztése után, mint egykor a Challenger katasztrófáját követő időkben. Legalábbis erre enged következtetni a NASA vezetőinek minapi nyilatkozata, miszerint akár még az idén elképzelhető a következő shuttle-start.

STS107 Columbia - 4 hónap

STS107 Columbia - 4 hónapNégy hónappal azután, hogy a Columbia űrrepülőgép Texas fölött megsemmisült, még mindig tart a vizsgálat, hogy mi okozhatta a tragédiát. A tervek szerint már csak néhány kísérlet végrehajtása van hátra, ezután a vizgálóbizottság visszavonul, hogy újabb két hónap múlva nyilvánosságra hozza a várhatóan több száz oldalas jelentését. Most áttekintést adunk az elmúlt időszak eseményeiről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 104 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019